Kocaeli Valiliği tarafından 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Okul Güvenliği Değerlendirme Toplantısı Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleştirildi. Toplantıda konuşmacı olarak Vali Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Asayiş Komutanı Yarbay Murat Filiz ve İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik Yer aldı.
YOĞUN KATILIM
Toplantıya Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Vali Yardımcıları Osman Ekşi, Ekrem Erdoğan, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Asayiş Komutanı Yarbay Murat Filiz, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, okul müdürleri, güvenlik birimleri, muhtarlar ve çok sayıda öğretmen katıldı.
20 BİN 66 KİŞİYE OKUMA YAZMA ÖĞRETTİK
Toplantıda sunum yapan İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, “İlimizin eğitimini daha da ileriye götürmek için elimizden geleni yapacağız. Bin 257 okul, 379 kurum, 15 bin 828 derslik, 16 bin 90 şube, 23 bin 942 öğretmen, 531 bin 870 öğrenci ile bu yıl eğitim ve öğretim dönemine başlayacağız. Okur yazar oranımız yüzde 97.74’tü. Okuma yazma bilmeyen 20 bin 66 kişiyi okuma yazma bilir hale getirdik” dedi.
OKULLARDA 453 GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLACAK
Çelik, “Bu sene bin 50 toplum yararına çalışacak temizlik görevlisi var. 453 tane güvenlik görevlisini de öncelikle riskli okullar olmak üzere tamamına dağılımını yaptık. Olaylara müdahale süresi en fazla 5 dakika olmalıdır. Okul polisleri tarafından okullar belli aralıklarla ziyaret edilecek. Birinci derecede riskli okullar günde 1 kez, ikinci derecede riskli okullar 2 haftada 1 kez, üçüncü derecede riskli okullar ise ayda 1 kez denetlenecek. Ayrıca 451 okulumuzda beyaz bayrak bulunuyor” dedi.
ARAÇLAR 12 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAYACAK
Servis araçları da her sabah ve akşam olmak üzere denetlenecek diyen Çelik, “12 bin 490 araç ile resmi öğrenci taşıması yapılıyor. 817 araçla 362 taşıma merkezine getiriliyor. Taşımacılar tarafından okul servis aracı olarak kullanabilecek taşıtlarda bazı şartlar da aranıyor. Araçların arkasında “Okul Taşıdı” yazması gerekiyor. Okul servis aracının arkasında, öğrenci ve çocukların iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere “Dur” yazısı bulunmalı. Araçlar 12 yaşından büyük olmayacak” dedi.
OKULLARDA GÜVENLİĞİ ÖNEMSİYORUZ
Vali Hüseyin Aksoy, “Eğitim bizim en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Olumsuzluğun yaşanamaması ve çocuklarımızın güvenli şekilde okula gidip gelmeleri bizler için çok önemli. Okullarda güvenliği önemsiyoruz ve bununla ilgili yürüttüğümüz çalışmalar var. Okul çevresinde öğrenci ve veli dışında kişilerin beklenmesinin yasaklandığı bir emri uygulamaya geçirmiştik. Ders saatinde internet kafelerde öğrenci bulduğumuz takdirde işletmeciye işlem yapılacak” şeklinde konuştu.
CİNSEL İSTİSMAR KABUL EDİLEMEZ
Okul civarında bakkal ve büfelerde sigara satışlarını de denetleyeceğiz diyen Aksoy, “Çocuklarımızın okul saatinde dışarda olmadan eğitimlerini sürdürmeleri için çalışacağız. Kaydı olduğu halde çocuk eğer uzun süre okula gelmiyorsa bunun nedenlerini belirlemeliyiz. Özellikle cinsel istismar konusunda rehber öğretmenlerimizin çalışmaları var. Cinsel istismar asla görmek istemediğimiz bir durum, asla kabul edilemez. Çocukların intihara teşebbüs konusunda da müfettiş görevlendireceğiz” dedi.
SUÇA BULAŞMIŞ BİRİ ÇALIŞAMAYACAK
Kantinde çalışan kişilerin güvenlik soruşturmalarını yapmak zorundayız diyen Vali Aksoy, “Okul servis araçlarının şoförleri de incelenip değerlendirilecek. Kişiler suça bulaşmışsa buralarda çalıştırmayacağız. Denetimlerin sağlıklı bir şekilde yapacağız çünkü çocuklarımızı emanet ediyoruz. Yardıma muhtaç öğrencilere gerekli destekler de mutlaka verilecektir” açıklamalarında bulundu.
HEDEFİMİZ OKULLAŞMADA YÜZDE 100’E ULAŞMAK
Okuma yazma bilmeyen vatandaş görmek istemediğini dile getiren Vali Aksoy, “Okul öncesini çok önemsiyoruz. Hedefimiz kul öncesinde okullaşma oranının yüzde 100’e ulaşmasıdır. Okullarımızın güvenliği konusunda belirli yerlerde kamera sistemleri var. Bağımlılıkla mücadele konusunda komisyonlar ve kurullar oluşturuldu. Ayrıca sportif yetenek tarama çalışması başlattık” dedi.
SPORTİF YETENEK TARAMA ÇALIŞMALARI YAPILACAK
Vali Aksoy daha sonra konu ile ilgili detaylı bilgi almak adına Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar’a söz verdi. Çintimar ise, “Sportif yetenek tarama çalışmaları tamamlandı. Arkadaşlarımız eğitimlerini aldı. Okulların açılmasından 1 hafta sonra çalışmalara başlayacağız. 3’ncü ve 4’ncü sınıflara yetenek tarama çalışması yapılacak. Konu ile ilgili komisyonlarımız oluşturuldu. Ayrıca spor salonları olan okullarımıza kulüpleşme konusunda teşvik etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
SAĞLIK TARAMALARI YAPILACAK
Çintimar’ın ardından konuşmasına devam eden Aksoy, “Okul sağlığı projesini hayata geçiriyoruz. Okullarımızda öğrencilerimizin belirli yaşlarda sağlık taramasını yapılmasını ve bir sorun varsa gerekli tedbirlerin yapılmasını hedefliyoruz. Temel amacımız sağlıklı bir nesil yetiştirmek” ifadelerini kullandı. Sağlık taraması ile ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, “Sağlık Bakanlığı’nın geçen yıl başlattığı proje bu yıl hayata geçirilecek” diye konuştu.
KÜÇÜK YAŞ GRUPLARINA DETAYLI TARAMA
Okul ve okul çevresinin sağlıklı olması ile ilgili denetlemeler yapılacak diyen Ergüney, “İlçelerde komisyonlar kurulacak. Hizmet veren personellerin sağlık taramaları yapılacak. Tüm öğrencilerimizin Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda sağlık taramaları yapılacak. Hedefimiz tüm öğrencilerimizin yılda en az 1 defa aile hekimine giderek sağlık taramasından geçmesini sağlamak. Küçük yaş gruplarında ise daha detaylı tarama yapılacak” dedi.
Aksoy: Tüm öğrencilere sağlık taraması yapılacak
2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Okul Güvenliği Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Vali Hüseyin Aksoy, 3’ncü ve 4’ncü sınıf öğrencileri için sportif yetenek tarama çalışmaları yapılacağını duyurdu. Ayrıca Aksoy, tüm öğrencilere sağlık taramalarının da yapılacağını söyledi.
14 Eylül 2018 - 08:42
YORUMLAR