Zayıflamak, kilo problemi yaşayanların kafasını meşgul eden fakat bir türlü harekete geçemedikleri, hep erteledikleri, "Yarın başlarım" dedikleri stresli bir olay. Bazı hastaların diyete hiç başlamadığını, bazılarının ise başlayıp devam ettiremediğini söyleyen Uzm.Dr. Evren Kul Panza "Kimimizin yoğun iş temposunun ardından gün sonunda spor yapmak için enerjisi kalmamıştır kimimizin ise diğer günlük meşgaleler sebebiyle kendine ayıracak vakti yoktur. Bazıları iştahını ve yeme isteğini bir türlü kontrol edemez bazıları da stresini ancak aşırı yemek yiyerek atar.
DÜZELTİCİ ETKİYE SAHİPTİR
İşte tüm bu sebeplerden dolayı imkânsız hale gelen kilo verme olayı, sürekli ertelenen bir çıkmazın içine girer. Kilo problemi yaşayan tüm bu hasta grupları için akupunktur tedavisi, kişiyi kısır döngüden kurtarır. Zahmetsizdir, hemen başlanabilir. Sadece kilo verme değil, hastanın başka birçok sağlık problemini de düzeltici etkiye sahiptir" dedi.
ÖNEMLİ TAMAMLAYICILARDAN
"Yan gelip yatarak yağlardan kurtulma Türk kadınlarının en büyük sevdası" diyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Osman Müftüoğlu ise akupunkturun zayıflama üzerindeki etkisini şu sözlerle açıkladı: "Akupunktur binlerce yıldır kullanılan geleneksel bir yöntem. Ona bir 'Tedavi aracıdır' diyemiyorum ama tamamlayıcı tıp alanının önemli ve etkili silahlarından biri olduğundan da şüphe etmiyorum" diyor.
YENİDEN DENGELENME SAĞLANIR
Bilim insanları da bu konudaki araştırmaların henüz sınırlı olduğunu belirterek "Akupunktur tedavisi zayıflatıyor" iddialarına şüpheyle yaklaşıyor. Yapılan araştırmalar, obezite tedavisinde akupunkturun yardımcı bir tedavi olarak kullanılmasına onay verir nitelikte. İyi bir egzersiz ve doğru bir beslenme planıyla eş zamanlı uygulanan akupunktur tedavisi ise iştahı azaltmadan stresle mücadeleye kadar pek çok sağlık probleminde olumlu sonuçlar veriyor. Latince "akus" batırmak ve "punktura" nokta anlamına gelen iki kelimenin birleşiminden oluşan akupunktur, 2 bin 500 yıl önce eski Çin’de ortaya çıkmış bir tedavi metodudur. Vücuttaki belirli noktalara ince iğneler batırılarak uygulanır. Bu sayede vücut enerjisinin akışı yönlendirilerek yeniden dengelenme sağlanır.
AKUPUNKTUR TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Evren Kul Panza "Tedavi seanslar şeklinde düzenlenir. Her seans ortalama 20 dakika sürer. Tedavinin başında seanslar haftada 2 gün, sonrasında haftada 1 gün olarak planlanır. 5-6 seanstan sonra beklenen sonuç alınmaya başlar.
SAĞLADIĞI FAYDALAR
Hastalar, uygulamadan sonra iştahlarında azalma olduğunu hissetmeye başlar. Sonraki süreçte ise diyetisyene devam eden hastalar, beraberinde aldıkları akupunktur tedavisi ile diyetlerine daha kolay uyum sağlar ve diyet yapmada zorlanmazlar" diye konuştu. Akupunktur, iştahı azaltır. Midede çabuk doyma ve şişkinlik hissi yaratır. Metabolizmayı hızlandırır. Anksiyete, kaygı ve stresin yol açtığı gereksiz yeme nöbetlerini engeller. Uykuyu düzenler.
YORUMLAR