‘’Mehmet Akif’i Anlamak’’ adlı programa Gebze Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Çelik, Dusader Genel Başkanı Ramazan Seydaoğlu, Emekli GTÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı Faik Ahmet Gürdamur, Çayırova İlçe Gençlik ve Spor Müdürü İbrahim Şahin, Eğitimci Yazar İbrahim Erdem, Cihan Güler, Hüseyin Yiğit, Tarihçi Abdullah Emrah Emir, Şair Seyfet Bozçalı, Yazar Hüseyin Saraç, Gebze Belediyesi Meclis Üyesi Mahmut Yandık, Şair Mesut Köseoğlu, Mustafa Baştan ve Seçil Kaya katılım sağladı.
BU PROGRAM DİĞER AKİF KONULARINDAN FARKLI
‘’Mehmet Akif’i Anlamak’’ söyleşisi, Ekip Payitaht’ın genel sekteri ve koordinatörü Figen Soylu’nun sunumu ile başladı ardından Ekip Payitaht tanıtım videosu ile devam etti. Programda Ekip Payitaht Başkan Vekili Arş. Yzr. Resul Orman, programın konusunun diğer Mehmet Akif Ersoy konularından farklı olması gayesiyle düzenlemeye karar verdiklerini ifade ederek, ‘’Bu amaç doğrultusunda hocamızı arayıp program teklifinde bulunduk, hocamızda sağ olsun program teklifimizi kabul etmesiyle birlikte hazırlıklarımıza hızlıca başladık ve ilk olarak bu konu başlığını tercih ettik. Biz Ekip Payitaht olarak 4 seneye yakın bir süreçte, bir dost meclisinde kurulduk ama evveliyatı olan bir tarih merakımız bizi bu meseleye celp etti. Bugün Sultan İkinci Abdülhamid Han sergisi çalışmalarımız bir emeğin sonucu olmuş, siz tarih meraklıları için hazırlanmıştı. Bugün programa katılım sağlayan kıymetli hocamıza ve siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum ve başkanım İlker Sanal adına tüm katılımcılara keyifli bir program seyri diliyorum.’’ Açıklamalarında bulundu.
MEHMET AKİF’İ ANLATMAK DEĞİL ANLAMAK DAHA ÖNEMLİ
Tarihçi Yazar Mustafa Armağan ise Mehmet Akif Ersoy’u anlamanın, eserleri içinde ki vurguları iyi anlamanın ve tahlil etmenin mümkün olduğunu belirterek, ‘’Bu programın diğer programlarda farkı, Mehmet Akif anlatmaktan ziyade, Mehmet Akif’i anlamanın daha önemli olduğunu vurgulayarak bunu anlatacağız. Bizlere Asım’ın neslinin ne olduğunu anlatmıştır. Asım’ın, onun idealleştirdiği biri olduğunu, onun oğlu veya yakını olmadığı belirteyim. Asım üzerinden, bir gençlik ve olgunluk tahlili yapıyor. Üstad, Asım’ın çalışmamasını, tembellik yapmasını toplumun ona bakışının olumsuz olduğu, hatta babası tarafından bile çok sıcak bakılmadığını anlatıyor eserde. Çanakkale Savaşı onu değiştirmiş, eski Asım gitmiş yerine yenisi gelmişti adeta. Kavgacı ve asabi olmuş, toplumu bu şekilde düzelteceği fikrine sahip olmuş ve kimi zaman karakoldan topladığını eserde vurgulamıştır. En sonunda Asım’a verdiği öğütte, eğitim hayatına devam etmesine ikna ediyor. Düşünün ki onu 1924’te, atom bombası araştırması, öğrenmesi ve anlatması İçin Almanya’ya gönderiyor. Ona da şöyle ifade ediyor “Bir gün evvel gidiniz, bir saat evvel dönünüz.” Bu sözleri ile bilim ve teknoloji konusunda fikrini belirtip adeta bugünlerimize ışık tutuyor.’’ Dedi.
Programın sonunda, Darıca Neşet Yalçın Anadolu Lisesi’ne 5 adet fidan bağışı yapılarak, imza töreni gerçekleştirildi.
YORUMLAR