Uzmanlara göre yüksek miktarda trans yağ içeren besinleri tüketmek unutkanlığa, zihinsel zayıflamaya ve Alzheimer’a sebep oluyor. Üreticiler ürünlerin etiketlerine her ne kadar trans yağ içermez yazsa da bilinmesi gereken bir şey vardır ki 0.5 gram altındaki oranlarda trans yağ var ise etikete trans yağ içermez yazabiliyorlar. Bununla birlikte Mineraller sağlığımız için büyük önem taşıyor. Minerallerden özellikle bakırı çok fazla tüketmek beyin hücrelerinde hasara sebep olabiliyor. Şekerli içecekler tüketmek bunamaya ve tip 2 diyabete sebep olabilir.
CIVA İÇEREN BALIKLAR
Balık tüketimi beyin sağlığınız için çok önemlidir çünkü omega 3 içerirler. Ancak bazı balık tüleri yüksek miktarda cıva içerir. Vücuda alınan yüksek miktarda cıva, sinir sistemlerine zarar veriyor. Somon, sardalya, karides ve uskumru gibi düşük cıvalı deniz mahsullerini tercih edebilirsiniz.
İŞLEVİ BOZABİLİYOR
Birçoğumuz rafine edilmiş karbonhidratın kan şekeri seviyelerini yükselttiğini biliyor, bu yüzden onları dikkatli bir şekilde yiyoruz. Ancak beyninize nasıl zarar verebileceklerini keşfettikten sonra, bunları tüketmek istemeyebilirsiniz. Rafine edilmiş karbonhidratlar, beyin fonksiyonunu azaltan yüksek bir glisemik indekse sahiptir. Araştırmalara göre, glisemik yükü yüksek bir öğün, yetişkinlerde ve çocuklarda beyin işlevini bozabiliyor. Karbonhidrat ihtiyacını işlenmemiş bitkisel gıdalardan almalısınız.
TATLANDIRICILAR
Aspartam birçok içecekte bulunan bir çeşit yapay tatlandırıcıdır. Diyet kolalarda, kalorisi yüksek ve sözde şeker içermeyen içeceklerde, şekersiz dondurmalarda, tatlılarda bulunur. Aspartam, nörotransmiterlerin üretimini bozabilecek fenilalaninden yapılmıştır. Uzmanlara göre aspartam, beyindeki hücrelerin zarar görmesi ile oluşan oksidatif stresin oluşmasına sebep oluyor.
YORUMLAR