Brokoli, vitamin deposu ve antioksidan olma özelliğinin yanı sıra ‘’glukosinolatlar’’ denen etkili
bileşenleri de içeriyor. Bu bileşiklerden özellikle “sülforafan” ve “indol-3-karbinol”ün; kolon,
prostat, rektum, mide, meme ve akciğer kanserleri vakalarında etkili olduğunun klinik çalışmalar ile
ortaya konulduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek,
“Diğer faydaları ise antibiyotik özellik, kalp damar sağlığını koruyucu, kalp krizini önleyici,
kolesterol düşürücü, tansiyon düşürücü, antioksidan, şeker hastalığı komplikasyonlarını önleyici
etkileri bilimsel olarak tespit edilmiştir” açıklamasında bulundu.
Brokoli filizi ve özütleri kanserle savaşıyor
Brokolinin aynı zamanda yüksek miktarda lif içerdiği için de bağırsaklardaki yararlı bakterileri
beslediğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Biliyoruz ki yararlı bakterilerin
sayısının artması vücudumuz için çok kıymetli. Ayrıca brokoli filizi ve brokoli özütleri verilerek
yapılan deneysel çalışmalarda da kanser değerlerinde düzelmeler gözlendi” dedi.
Brokoli buharda birkaç dakika pişirilmeli
Brokolinin faydasının görülmesi için doğru pişirmenin çok önemli olduğunu belirten Beslenme ve
Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Suyun içinde kaynatarak pişirdiğimiz brokoli tüm bu özelliklerini
maalesef yitirmiş oluyor. Dolayısıyla bilimsel gözlemlere göre yapılan öneri; buharda birkaç
dakikalık pişirme şekli veya çiğ tüketimidir. Çiğ şekilde elde parçalayıp 30 dakika bekledikten sonra
zeytinyağı ve limon ile çok başarılı ve güçlü bir detoks hazırlanmış olur” önerisinde bulundu.
Brokoliyi suda haşlayarak tüketmeyin
Brokolinin vücutta kansere karşı koruyucu etkisi başta olmak üzere birçok faydası var. Suyun içinde kaynatarak pişirilen brokolinin özelliklerini yitirdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bilimsel gözlemlere göre yapılan öneri; brokolinin buharda birkaç dakikalık pişirme şekli veya çiğ tüketilmesi gerektiği yönünde” dedi.
19 Aralık 2018 - 09:58
YORUMLAR