İnsan sağlığı için tehlike oluşturmayan ve mevsimsel olarak evlerde, bahçelerde ve işyerlerinde ortaya çıkan zararsız sinek türleri vatandaşları tedirgin edebiliyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri çayır sineği, yaprak biti ve uçan karıncaların insanoğlu için zararsız olduğunu vatandaşların tedirgin olmaması gerektiğini vurguladı.
ZARARSIZ CANLILAR
Hemen herkesin bir duvarda ya da bir bitkinin üzerinde mutlaka gördüğü sivrisinek görünümlü Çayır Sineği devasa görünümüne rağmen tamamen zararsız. Sivrisinek gibi iğnesi olmayan ve insana zarar vermeyen Çayır Sineği halk arasında bostan sineği veya dere sineği olarak da biliniyor. Büyüklüğü sebebiyle vatandaşlarda korku uyandıran ve şikayetlere neden olan Çayır Sineği ile ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan açıklama geldi. Vatandaşların rahatsız olduğu türün insan sağlığına zarar vermediği bilgisi verildi.
KORKULACAK BİR DURUM YOK
Çayır Sinekleri gövdeleri ve bacakları sivrisinek gibi ince ve uzun, kanatları saydam bir şekilde özellikle ilkbahar aylarında doğada aktif bir şekilde görünüyor. Normal sinek türlerine göre büyük olması insanlarda tedirginliğe neden olabiliyor. Çayır Sinekleri yaz aylarının başlarında pasif duruma düşerek yok oluyor.
SOKUCU İĞNELERİ OLMADIĞINDAN KAN EMEMİYORLAR
Genel olarak sulak alanlarda bulunan Çayır Sinekleri, sokucu iğnelere sahip olmayan bir tür olduğundan kan ememiyorlar. Bundan dolayı da insan sağlığı acısından herhangi bir tehlike arz etmiyor. Çayır Sinekleri genel olarak bitkilerin öz sularını emerek besleniyor. Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, insan sağlığına zararlı olan canlı türleriyle ilgili olarak yılın tamamında önleyici çalışmalar gerçekleştiriyor.
İNSAN SAĞLIĞINA ZARARI YOK
Yaz mevsimi ile ortaya çıkan bir diğer canlı ise uçan karıncalar. Hayattaki tek amaçları beslenmek ve üremek olan kanatlı karıncalar yiyecek bulmak amacıyla evlere giriyorlar. İnsan sağlığını tehdit eden bir canlı olmayan uçan karıncalar, baharın başlaması ile aktif olup, haziran ayının sonlarına doğru pasif oluyorlar. Vatandaşlarda korku uyandıran ve şikâyetlere neden olan canlılar ile ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; 153 Çağrı Merkezini arayan vatandaşımızın rahatsız olduğu canlıların Çayır sineği, Yaprak Biti Ve Uçan Karıncalar olduğunu belirttiler. İnsan sağlığını tehdit etmeyen Çayır sineği, Yaprak Bitinin tarım zararlısı olan bir tür olduğunu, aynı şekilde uçan karıncalar içinde endişe edecek bir durum olmadığı belirtildi.
VEKTÖRLE MÜCADELE EDİLİYOR
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, insan sağlığına zararlı olan canlı türleriyle ilgili olarak yılın tamamında önleyici çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu kapsamda vektör özelliği taşıyan (sivrisinek, karasinek) canlıların üreme alanları ve üremeye sebebiyet verilen alanlarda ilaçlama çalışması yapıyor.
YORUMLAR