Elektrik kesintilerinde abonelerin kombi ve kazanlarını kapalı konuma getirmeleri çok büyük bir önem taşıyor.
Kesintisi sırasında cihazlar açık konumda bırakılırsa elektrik geldiğinde bölgesel anlamda aniden yüksek bir şekilde gaz çekişi olacağından, binaların önündeki servis kutularında birtakım sorunlar yaşanabileceğine dikkati çekildi.
Kesinti sırasında kapalı konuma getirilen cihazlar, elektriklerin gelmesinin ardından da hemen çalışır vaziyete getirilmemeli, en az 15 dakika beklenmelidir. Doğalgaz kullanıcıları için bu çok hayati bir uyarıdır.
Türkiye genelinde büyük bir elektrik kesintisi yaşandı. Hayat durma noktasına geldi peki bu durumda ne yapmak lazım? Ne tedbir almak lazım?
Öncelikle elektrik kesintisiyle ilgili aranacak numara 186. Ancak Türkiye genelini etkiyen bugünkü gibi bir durumda bu namaraya ulaşmak imkansız.
Başta buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları, televizyon gibi elektronik aletlerin fişlerini pirizden çekebiliriz. Geri geldiğinde yaşanacak yüksek voltaj zarar verebilir.
ELEKTRİK KESİNTİSİ SIRASINDA NE YAPMALI?
Elektrik kesintisi sırasında asansörde birileri olabilir. İşyeri ya da binada asansörleri kontrol etmekte fayda var. Kalanlar var ise yardım edilmeli.
TELEFON ŞARJI AZALDIYSA NE YAPMALI
Akıllı telefonlarda enerji tasarrufu sağlamak ve şarj süresini uzatmak için yapılması gerek birkaç işlem bulunuyor.
Kablosuz veri bağlantıları akıllı telefonlarda en çok enerji harcayan özellikler arasında.
Akıllı cihazınızın 3G, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını kapatmanız durumunda telefonunuzda pil tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Lokasyon servisleri de çok şarj harcayan özellikler arasında. Bu servisleri devre dışı bırakmanız durumunda şarjınızda yüzde 20'ye kadar bir iyileşme görülebilir.
Ekran parlaklığını kısmak da telefonunuzun harcayacağı enerjiyi azaltacak önlemler arasında .
YORUMLAR