İlçemizde, Gebze Kaymakamlığı, Gebze Belediyesi, Gebze İlçe Müftülüğü, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Çoban Mustafa Paşa Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen, programlar kapsamında Çoban Mustafa Paşa vefatının sene-i devriyesinde anılıyor. Bu doğrultuda bugün Gebze Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik bir konuşma gerçekleştirdi. Programa Çelik’in yanı sıra Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Gebze Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Çelik, İlçe Müftüsü Orhan Örnek, Gebze Belediyesi Meclis Üyesi Mahmut Yandık, Çoban Mustafa Paşa Camii imam hatipleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferans ilk olarak Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Programın açılış konuşmasını yapan Örnek, “Bugün bu mübarek günde hayırlı ve bereketli bir program icra edildi. Bunun düzenlenmesinde emeği olan tüm yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Gebze deyince Çoban Mustafa Paşa akla gelir. Diyanet işleri başkanlığı camileri gruplandırmıştır. Kocaeli genelinde tek A grubu camisi Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’dir. Çoban Mustafa Paşa Hazretleri bir dönem burada yaşamış ve ilçemize nadide bir eser kazandırmıştır. Bu eser 500 yıldır ayakta dimdik duruyor. Çoban Mustafa Paşa’dan aldığımız hazzı başka bir yerden almamız mümkün değildir. Bu külliyeyi bizlere kazandıran Çoban Mustafa Paşa Hazretlerini anmak ve onu tanımak için bu programı düzenledik. Davetimize icabet ettiği için Gülfettin Çelik hocamıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
"ÇOK ÖZEL ANLAM TAŞIYOR"
İlçe Müftüsü Orhan Örnek’in ardından söz alan Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Gebze tarihi ve Çoban Mustafa Paşa Camii üzerine gerçekleştirdiği sunumunda şunları dile getirdi; “Çoban Mustafa Paşa Camii, Osmanlı sisteminde ne varsa tamamını içine alan bir külliye. 16. Yüzyıl Osmanlı ulaşımında 3 ana yol var. Böylesi bir bütünlük tarihte ilk defa ortaya çıkmıştı. 600 yıl boyunca bu kurulan bütünleşme bozulmadan devam etti. 50 KM aralıklarla çok sayıda kervansaray inşa edildi. Gebze’ye gelen kervanlar Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nde dinlenirler. Külliyeler o zamanların her şeyi. İçinde tüm ihtiyaçları barındıran yerlerdir. Gebze aynı zamanda menzil yeridir. Külliyemiz çok özel bir anlam taşır.
"GEBZE ÇOK ÖNEM KAZANDI"
Külliye’nin batı kapısındaki girişte bir zamanların kütüphanesi vardır. 80’lerde müftülük olarak kullanıldı ve o zaman oralarda müdafaa edilen el yazması eserler mevcuttu. Gebze 16. Yüzyıla kadar çok önemli değil. Çoban Mustafa Paşa’yla beraber Gebze çok önem kazandı. İnşa edilen bu külliye tam anlamıyla Gebze’yi inşa etti. Çarşı bölgesinde hanlar kurulmuş ve insanların buraya yerleşmesi sağlanmıştı. Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nin Gebze’nin kurulmasında ne kadar önemli olduğunu ve nasıl rol aldığını anlamamız gerek. Çoban Mustafa Paşa’ya gelip de hizmet almak isteyenlerin bulamadığı şey yok.” O dönemde yaşanan gelişmelere de değinen Prof. Dr. Çelik, konuşmasını sonlandırdı ve dinleyenlerden büyük alkış aldı.
YORUMLAR