Sultan Abdülmecid Tanzimat fermanının hemen ardından 1839'da yayınladığı bir Hatt-ı Hümayûn ile gerek askeriye için gerekli olan ve gerekse halkın kullandığı çuhanın karşılanması amacıyla 1844 yılında hizmet vermeye başladı.
KARTEPE’NİN TARİH MİRASI
Kartepe Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar ile ilçenin en önemli tarihi miraslarından olan Çuha Fabrikası’nın yeniden canlanması için çalışmalarını hızlandıran Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü de yürütülen çalışmalarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada; “İstanbul II Numaralı KVTVKK’nun 25.06.1998 tarih ve 4861 sayılı kararı ile “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil ve ilan edilen taşınmazların; rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, Belediyemizce hazırlatılmaktadır.
1.Etap olarak Tescilli yapılar içerisinden Atölye(Bacalı Ambar), Ahır Yapısı (Av Köşkü), Hidroelektrik Santrali, Su Deposu yapıları için Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri hazırlatılması ihalesi yapılmış olup Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından proje çalışmaları yürütülmektedir.
Yürütülen proje çalışmaları kapsamında 1.Etap olarak belirlenen Atölye (Bacalı Ambar), Ahır Yapısı(Av Köşkü),Hidroelektrik Santrali, Su Deposu yapılarının Rölöve Projeleri ve eklerinin Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Tarafından onaylanmasının ardından 2. Aşama olan Restitüsyon Projeleri hazırlanarak 25.06.2019 tarihinde Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır. Restorasyon Projelerinin Hazırlanması sürecine geçilmiştir.” denildi.
RÖLÖVE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Kartepe Belediyesi tarafından Çuha Fabrikası’nda devam eden projeler kapsamında 1.Etap olarak belirlenen Atölye (Bacalı Ambar), Ahır Yapısı (Av Köşkü), Hidroelektrik Santrali, Su Deposu yapılarının çalışmaları yasal ve bürokratik seyrinde devam ediyor.
Çuha Fabrikası Restorasyon çalışmasında
Kartepe Belediyesi’nin turizm alanında vizyon projeleri arasında yer alan Çuha Fabrikası’nda hazırlanan Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon çalışmaları devam ediyor.
04 Temmuz 2019 - 12:37
YORUMLAR