Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayının üçüncüsü dün yapılan açılış töreniyle başladı. 8-10 Kasım tarihleri arasında Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Meclis Salonu’nda sürecek olan Çalıştaya, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Çevre Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Ersan Aytaç ve çok sayıda davetli katıldı. Çalıştaya, Almanya, Japonya, Amerika, Filipinler ve yurt içinden akademisyenler katılıyor.
DEPREM YAKIN BİR TEHDİTTİR
Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nda konuşan AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, "İstanbul depreminde Kocaeli'de bugün sağlam olarak görülen çok sayıda binanın yıkılacağını düşünüyorum" dedi. Şeker, "Depremi 1999'a kadar bilmiyorduk. Öğretilmedi. Belki kitaplarda 3-5 satırla anlatıldı ama depremin etkisi anlatılmadı. 1999'dan önce Türkiye'de birçok deprem yaşadık ama o depremlerden Türkiye çok fazla etkilemedi. 1999 depremi tüm Türkiye'yi etkiledi. Maalesef geçmişteki plansız yapılaşma 1999'da bizlere depremi çok acı bir şekilde öğretti. Kocaeli'ndeki deprem Kocaeli ile sınırlı kalmadı. 17 bin insanımız hayatını kaybetti. Türkiye'nin her noktasına buradan cenazeler gitti. Kocaeli depremi bu anlamda Türkiye açısından bir milat oldu" şeklinde konuştu.
ÇOK SAYIDA PROBLEMLİ BİNA VAR
Şeker, "Geçmiş dönemlerdeki hataların yapılmaması için bu tip çalışmaların yapılması beni sevindiriyor. 1999'daki Kocaeli ile bugünkü Kocaeli arasında dağlar kadar fark var. Bu tür doğal afetlerde mümkün olduğu kadar can kaybını azaltmamız lazım. Onun için devletimiz dedi ki 'Artık bir vatandaşın bile burnunun kanamasını istemiyorum.' İşte kentsel dönüşüm bu mantıkla ortaya atılan bir projedir. Türkiye'de yaklaşık 22 milyon konut var. Bunların 15 milyonu 2000'lerin öncesinde yapılmış. Ciddi sıkıntılı, problemli binalar. Bunların en kısa zamanda yenilenmesi lazım. Aksi halde beklenen İstanbul depreminde Kocaeli'de bugün sağlam olarak görülen çok sayıda binanın yıkılacağını düşünüyorum" dedi.
ÖZAK: 1999 DEPREMİ MİLAT OLDU
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, "Türkiye deprem kuşağında yer alıyor. Jeolojik anlamında genç bir ülkeyiz. Bu tehdidi en iyi bilen kentlerden biriyiz. Deprem bugünde olabilir yarında olabilir. Her zaman tedbir alacağız. Tedbir alarak depremle birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Yakın zamanlara kadar toplum olarak depremle mücadelede yetersizdik. Gündemimizde deprem yoktu. Ta ki 1999 depremine kadar. Bu deprem bizim için milat oldu. Türkiye’de o günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı" dedi. Özak depreme dair yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler vererek, "Büyükşehir Belediyesi olarak deprem en önemli gündemlerimizden biri oldu. Bütün çalışmalarımızı bilimsel olarak temellendirdik. Zemin veri bankasını kurduk, birçok verimli çalışmalarda bulundu. Bir mimar olarak, kentimizin imar planları bu çalışmalar doğrultusunda yeniden oluşturulduğunu söyleyebilirim. Ormanlarımızı, tarımsal alanlarımızı koruduk. Sismolojik izleme merkezimizi kurduk. Arama kurtarma ekipleri bölgeye hızlıca gidebilecek. Deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler uzman eğitmenler tarafından verilmektedir" ifadelerini kullandı.
'KOCAELİ ESKİYE ORANLA DAHA GÜVENLİ'
Özak Kocaeli’nin geçmişe oranla deprem konusunda daha güvenli bir kent olduğunu vurgulayarak, "Dünya’nın en büyük inşaat projelerine imza atıyoruz. Yere sağlam basıyoruz. Depreme karşı güvensiz yapıların yeniden inşa edilmesi büyük bir iradenin sonucudur. Kentimizde de birçok kentsel yenileme çalışması başlattık. 2023’te Türkiye ve Kocaeli ilerlemiş olacaktır. Kocaeli eskiye göre depreme göre daha güvenli bir şehirdir. Kentimizin imar planları santim santim planlanmıştır. Bilim her geçen gün yeni teknolojiler geliştiriyor. Bu çalıştayda ortak akıl çalışacak. Bu çalıştayın sonuçlarının hem kentimize hem de ülkemize faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
HÜLAGÜ: DEĞİŞİM VE BİLİNÇLENMEYİ EĞİTİMLE GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ
Özak’ın ardından konuşan KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü, "İlimizin önemli bir gerçeğidir deprem. Ben depremde göçük altında kalmış birisiyim. Deprem ciddi travmalara neden olmuştur. Deprem gerçeğiyle yüzleştik. Deprem sonrası alınmış önlemler bizleri mutlu etmektedir. Depremden korunmak ve kurtarma işlemleri oldukça önemlidir. Bu iki hususta da önemli gelişmeler yaşanıyor. İnsanımızın depreme bakışınızı değiştirmeliyiz. Değişim ve bilinçlenmeyi ise eğitimle gerçekleştirebiliriz. Üniversitemiz tarafından 'Hayat Kurtaran Mobilyalar' projemiz hayata geçirilmiş ve sergisi yapılmıştı. Bu çalıştayın ülkemize ve kentimize faydalı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
ŞEKER: GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARILMALI
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, "Depremi biz 1999’a kadar bilmiyorduk. Bu konularda yeterli derecede bilgi sahibi olamadık maalesef. 1999’dan önce de birçok deprem yaşadık ama o depremlerden o kadar fazla etkilenmedik. Ama 99 Depremi Türkiye’yi bir silkeleyip kendine getirdi. Geçmişteki plansız yerleşme yüzünden, maalesef Marmara Bölgesi yoğun göç alan bir bölge haline geldi. 17 bin insanımız hayatını kaybetti Gölcük Depremi'nde. Bununla birlikte ekonomik olarak da ciddi bir etkilenme söz konusu oldu. Bu Türkiye açısından bir milat oldu. Geçmişteki hataların yapılmaması için bunun canlı tutulması lazım. Çocuklarımızın 5-6 yaşından itibaren deprem konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Geçmişten ders çıkarmamız lazım. Geçmişteki Kocaeli ile bugünkü Kocaeli arasında dağlar kadar fark var. Bizim bu tür doğal afetlerde mümkün olduğu kadar can kaybını azaltmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.
GÜZELOĞLU: DEPREM BİR YERYÜZÜ GERÇEĞİ
Şeker’in ardından konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise, "Depreme karşı insanlığı hazırlayacak olan bu çalıştayda olmaktan mutluluk duyuyorum. Böylesi bir buluşmanın hem yaşanmış deneyimleri değerlendirerek bundan sonra yapılması gerekenlere dair bir çalışma olacağını düşünüyorum. Bir yeryüzü gerçeği deprem. Depremi önlemek mümkün değil. Ama öngörmek mümkün bunu yapacağız. İnsanlık bu sorumluluğu artık kanıksamış durumdadır. Bilimin yol göstericiliğinde bütün bir yaklaşım içerisinde olmalıyız. Bizler Kocaeli olarak bunu en fazla hisseden kentiz. 1999’da ülkemizde son olmayan ama acıları ile en büyük depremlerden birisinde insanlarımızı yitirdik" şeklinde konuştu.
'KAZANIMLAR VAR AMA YETMEZ'
"O gün yaşanandan sonra Kocaeli depremin önlemlerinin alınması noktasında kendi sorumluluklarının geliştirme yolunda adımlar attı" diyen Vali Güzeloğlu, "Beklenen ve muhtemel olan depreme karşı daha farklı neler yapmalıyız ki kayıpları yaşamalıyız. Çözümü insanlığın çabasında. Önce bilinçlenmeliyiz. Çocuklarımızı hazırlamak zorundayız. Kocaeli’de bütün bireylerin depremi anlama ve yapılacakları bilme noktasında en önemli amaç olmaktadır. Okullarımızda bu anlamda güçlü bir hazırlık içerisindeyiz. Kurumların da bunu içselleştirmesi gerekiyor. Tüm düzenlemeler buna dönük olmalıdır. Sosyal sivil kesimlerde bu bilinçlendirme çabasına katkı vermeliler. Ancak böyle depreme karşı hazır olabiliriz. Düne göre çok önemli kazanımlar var ama yetmez. Amacımız bir canın bile kaybedilmemesidir. Bu şüphesiz mümkün" dedi.
'KOCAELİ AFET MÜDAHALE PLANIMIZ HAZIR'
Güzeloğlu sözlerini, "Kocaeli Afet Müdahale planımız onayımla faaliyete geçmiştir. İl genelinde bir afet durumunda organizasyon şema içerisinde hareket edilmesi yönünde bir çalışma gerçekleştirildi. Tüm kurumlar tatbikatlarını yapmakla zorunlu. Bu çalışmaları çok büyük bir özenle sürdürüyoruz. Yardımların ve acil destek hizmetlerinin sunumlarından ziyade sürdürülebilmesini sağlama yönünde çalışmaları yapıyoruz" ifadeleriyle sonlandırdı.
TEKNOLOJİK GELİŞMELER ELE ALINDI
Ülkemizde ve ilimizde deprem tehlikesine farkındalık yaratılmaya çalışılan çalıştayda konularında uzman kişiler tarafından yeni teknolojik gelişmeler ve dünyada yapılan çalışmalar anlatıldı. İlimize uyarlanmış çalışmaların inceleneceği etkinlikte yakın zamanda ülkemizde Fransız Bilim Adamı Le Pischon tarafından gündeme getirilen İstanbul Depremi'nin yakın zaman içerisinde olabileceğine yönelik iddialar ve Kocaeli’ne etkileri de deprem uzmanları tarafından konuşuldu. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nda uluslararası ölçekte yapılan çalışmalar, sanayi şehri olan ilimizde afetlerin neden olabildiği endüstriyel kazalara karşı alınan önlemlere değinebilmek amacıyla Ford ve TÜPRAŞ fabrikalarının uzman yetkilileri de yer aldı. Uluslararası çalıştayda Amerika, Japonya, Almanya, Filipinler’den gelen akademisyenler tecrübelerini aktardılar.
YORUMLAR