Görülme sıklığı sürekli artan, bu sebeple de “Çağın vebası” olarak adlandırılan diyabet bilinçli bir şekilde kontrol altına alınmazsa sağlık üzerinde önemli sorunlar oluşturabiliyor. Diyabeti olan herkesin düzenli bir beslenme programı uygulaması gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, farklı saatlerde öğün tüketmenin ya da öğün atlamanın kan şeker düzeyinin kontrol altına alınmasını zorlaştıracağına dikkat çekiyor. Diyabet veya diyabete yatkın bireylerin konusunda uzman bir diyetisyen tarafından kişiye özel tıbbi beslenme tedavisi altına alınmalarının önemini hatırlatan Ulaş Özdemir’in tavsiyeleri şu şekilde;
İŞTE O TAVSİYELER
Meyve, sebze, tam tahıllar ve bakliyatlardan günlük karbonhidrat gereksinimi karşılanmalı. Sükroz içeren besinler tüketilmemeli, kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli. Tatlandırıcılar FDA’in belirlediği günlük güvenilir dozlarda tüketilmeli. Karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerine olan etkileri başlıca; yenilen besinin türü, yapısındaki nişasta türü, hazırlama şekli (pişirme şekli ve süresi, uygulanan sıcaklık vs.), olgunluk ve işlem görme derecesine göre farklılık gösterir. Birçok araştırma glisemik indeksi düşük olan besinlerin, diyabetiklerde kan şekerine olumlu etki ettiğini bildirmiştir. Glisemik indeksi düşük olan besinler başlıca yulaf, arpa, bulgur, bakliyatlar, makarna, çavdar ekmeği, elma, portakal, süt, yoğurt ve dondurmadır.
FRÜKTOZUN ZARARI YOKTUR
Araştırmalarla günde 50 gram posa tüketen tip-1 diyabetli bireylerde kan şekerinin daha iyi kontrol edildiği, tip-2 diyabetli bireylerde kan şekeri kontrolüne ek olarak hiperinsülinemi ve kan yağlarının dengelenmesine de yardım ettiği saptanmıştır. Posa, früktoz, laktoz ve yağ, kan şekerini daha az yükseltir. Posa alımı 1000 kkal de 14g olmalı. Früktoz içeren tatlandırıcıların kullanımı kan yağlarını yükselttiği için önerilmez. Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan früktozun zararı yoktur.
YORUMLAR