Gebze’de Proses emniyeti konuşuldu
Reklam
Reklam

Gebze’de Proses emniyeti konuşuldu

Kocaeli Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen 2. Proses Emniyeti Sempozyumu, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Gebze’de Proses emniyeti konuşuldu

Kocaeli Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen 2. Proses Emniyeti Sempozyumu, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Gebze’de Proses emniyeti  konuşuldu
10 Nisan 2019 - 16:49

Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen sempozyuma;  Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, kurum müdürleri ve davetliler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyum, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un konuşmalarıyla devam etti.  

Vali Aksoy’un konuşmasında şunlara değindi; “Kocaeli, Türkiye’de sanayinin başkenti diyebileceğimiz bir konuma sahip ve böylesine önemli bir kentte 13 Organize Sanayi Bölgemizin bazıları İhtisas Organize Sanayi bölgesi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlardan biri de GEBKİM diye adlandırdığımız Kimyacılar Organize Sanayi Bölgemizdir. Bu boyutuyla baktığımızda birçok sektör Kocaeli’nde önemli  ama kimya sektörü de bu önemli sektörlerin başında gelmektedir. Kocaeli’de kimya sektörüyle ilgili bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle Proses emniyetiyle ilgili düzenlemelerin en çok etkilendiği Kimya sanayi alanında Türkiye’de en önde gelen illerden biri de Kocaeli’dir.

21 BİN 198 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı alanında Kocaeli’de 280 kapasiteli raporlu tesiste toplam 21 bin 198 kişi çalışmaktadır, bu da Türkiye ortalamasının yüzde 11.85’ine isabet etmektedir. 37 tesiste yine 3 bin 631 kişi çalışmaktadır, bu da yüzde 11.40’a isabet etmektedir. Kocaeli’de teşvik belgeli yatırım verileri incelendiğinde 2001- 2018 döneminde yerli ve yabancı sermayeli firmalar tarafından Kocaeli’de gerçekleştirilmesi ön görülen teşvik belgelerine kayıtlı sabit yatırım tutarı içerisinde kimya sektörü yüzde 23 düzeyindedir.  Böylelikle Kocaeli’de kimya sektöründeki yatırımların tüm sektör yatırımları içerisinde demir dışı metaller sektörünün ardından 2. sırada olduğunu ifade edebiliriz. 

81 İL ARASINDA 3. SIRADA

Yine 2001- 2018 döneminde yerli ve yabancı sermayeli firmalar tarafından Kocaeli’de gerçekleştirilmesi ön görülen teşvik belgelerinde kayıtlı sabit toplam tutarının Türkiye gelirine oranı da yüzde 22.61’dir. Yabancı sermayeli firmaların aynı dönemde ön gördüğü sabit yatırımın Kocaeli’de gerçekleştirilmesi yerli ve yabancı sermayeli firmaların teşvik belgelerinde ön görülen sabit yatırım tutarlara oranı yüzde 9.90’dır. Bu veriler kimya sektörünün ilimiz için önemini gösterirken aynı zamanda Proses emniyetinin ilimiz için ne derecede önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Atık Yönetim Uygulaması Tehlikeli Atık Beyan Sistemi 2017 verilerine göre Kocaeli, hem toplam tehlikeli atık miktarı açısından hem de kişi başına düşen tehlikeli atık açısından, 81 il arasında 3. sırada yer almaktadır.

SIFIR ATIK YAKLAŞIMI İÇİN ÖNEMLİ

İlimizde çevrenin korunması genel başlığı altında kaynakların verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek, atık oluşumunun engellenmesi, atığın oluşması durumunda ise ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan bir atık yönetim felsefesi olan sıfır atık yaklaşımı açısından odak bir öneme sahiptir. Tehlikeli atıkların yönetimi de dahil olmak üzere tüm üretim proseslerinde kullanılan ve üretim sonucu ortaya çıkan yangın, zehirli madde salınımı gibi büyük kaza riski oluşturabilecek tüm tehlikeli maddelerle ilgili hem kaza öncesi önleyici hem de, kaza sonrası etkiyi azaltmaya yönelik hazırlıkları içeren Proses Emniyeti konusunun günümüzün yükselen bir trendi olan sanayide, dijitalleşme de dahil olmak üzere tüm yönleriyle bu sempozyumda ele alınması büyük önem taşımaktadır.

BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Bu hem sanayicilerimiz için hem de bölgemiz açısından önem taşıyan önemli bir konunun uzman kişiler tarafından iki gün boyunca burada tartışılması hem ülkemiz açısından hem de üretim gerçekleştiren kişi ve kurumlar açısından büyük önem taşımaktadır. Bugüne kadar Türkiye’de yapılan önemli çalışmaların güncel durumlarının da tartışılacak ve önümüzdeki süreçte nelerin ne şekilde yapılması gerektiği konusunda fikirlerin ortaya konulacağı bir sempozyuma bugün Kocaeli olarak ev sahipliği yapıyoruz. Proses Emniyeti ile ilgili olarak Türkiye’de 2000, 2013 ve 2019 yıllarında yönetmelikler yayınlanarak, bu alandaki faaliyetler belli bir noktada disiplin altına alınmaya çalışılmıştır.” Konuşmaların ardından, konuşmacıların katılımıyla 2. Proses Emniyeti Sempozyumu’na geçildi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!