GEBZE BELDESİ’NİN GENEL TANIMI;
Gebze, Marmara Bölgesinin doğusunda, İzmit Körfezi’nin kuzey kesiminde yer alan, zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Ekonomisi ise; Tarım, Hayvancılık ve Sanayiye dayalı Türkiye’nin hızla gelişen ve büyüyen ilçesidir.
GEBZE ADININ GEÇMİŞTEN BUGÜNE DEĞİŞİM EVRELERİ
Günümüzde Gebze adı, çok eski devirlerden bu yana kullanılagelen çeşitli adların , az çok değişikliğe uğramış biçimidir.
Gebze adının değişim süreçleri şunlardır; Libyasa,Dacybyza,Dacibyza,Guebize,Geliboş,Gekboze,Gökboze,Gebize. Gel bize veya Bize gel ifadelerinden oluşan ve zaman içinde değişerek, halkın öz dilinde ‘’Gebze’’ adını almıştır.
Gebze’nin tarihçesine baktığımız da ise şu bilgilere ulaştık; Gebze ve yöresinin çok eski ve zengin bir tarihi yapıya sahip olduğu gerek yerli ve gerekse yabancı tarihçilerce ifade edilmiştir.
Gebze tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Muhtelif milletlerin ve uygarlıkların gelip geçtiği dönemlerde, Gebze çeşitli adlar almıştır.
Gebze’yi dört ana bölümden incelemek mümkündür. Şunlardır;
1)Osmanlı döneminden önce Gebze
2)Osmanlılar döneminde Gebze
3)Milli mücadele döneminde Gebze
4)Cumhuriyet döneminde Gebze
SOSYO-KÜLTÜREL YAPISI İLE GEBZE
Gebze’nin en eski tarihi yapılarında biri olan ; Çoban Mustafa Paşa külliyedir. Mimar Sinan’ın baş kalfası tarafından inşa edilmiştir.
Gebze’nin tarihi mimarilerini ve sosyo-kültürel değerlerini inceleyelim; Hereke’de İpek fabrikası kurulmuştur. Osman Hamdi bey modern bir yalı yapıtıdır.
Alman imparatoru Gebze’ye gelip Sultan 2.Abdülhamid imparatorun onuruna köşk yaptırmıştır.
Gebze Hereke halı fabrikasında halılar dokunup Kabe’ye gönderilmiştir.
Gebze’de ilk belediye teşkilatı kurulmuştur. Ressam Osman Hamdi’nin mezarı Eskihisar’dadır.
Türkiye’nin ilk paralı karayolu Gebze-İzmit arasında hizmete girmiştir.
Gebze’nin kültür düzeyi ise şunlardır; Atatürk kültür sitesi Çoban Mustafapaşa Kütüphanesi Çocuk Kütüphanesi Atatürk Kütüphanesi Tübitak Enstitüsü Kütüphanesi Osman Hamdi bey müzesi.
Gebze’deki tarihi eserler ise şunlardır; Camiler Gebze ve Kocaeli bölgesinde 9 tane tarihi camii vardır bunlardan biri ise; Çoban Mustafa Paşa camii’dir.
Çeşmeler; Gebze ve Kocaeli bölgesinde 17 tane çeşme bulunmaktadır.
Bunlardan 8 tanesi Gebze’dedir.
Şunlardır; Hünkar çeşmesi, Çoban Mustafa Paşa Şadırvanı, Eskihisar çeşmesi, Arapçeşme, Papaz çeşmesi, Çatalçeşme, Meydan çeşmesidir.
Kaleler; Gebze’de bulun 2 tane kale vardır.
Şunlardır; Eskihisar kalesi Darıca kalesidir.
Eğer sizde oturduğunuz yerin Tarih ve Kültürü hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız her hafta takipte kalın.
HABER: AYŞENUR OĞUZ
Gebze hakkında bilmedikleriniz
Bu hafta ve diğer haftalarda Kültür ve Sanat sayfamızda Gebze’nin tarihçesi ve bilinmedik yönlerini sizlerle paylaşacağız.
07 Eylül 2018 - 08:46
YORUMLAR