Gebzeliler dikkat
Reklam
Reklam

Gebzeliler dikkat

Son günlerde sıklıkla karşılaşılan böcek ısırığının verdiği rahatsızlık kişiden kişiye ve ısırığın olduğu bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir.

Gebzeliler dikkat

Son günlerde sıklıkla karşılaşılan böcek ısırığının verdiği rahatsızlık kişiden kişiye ve ısırığın olduğu bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir.

Gebzeliler dikkat
04 Eylül 2018 - 14:33

 

Peki böcek ısırdığında ne yapmalıyız?

Hangi müdahalede bulunmalıyız?

İşte iyi gelen öneriler...

Artan sıcaklarla birlikte vatandaşların en çok korktuğu ve tedbir aldığı durumlardan biri de böcek ısırması oldu. Özellikle bahar ve yaz aylarında karşılaşılır böcek ısırmasıyla. Evimizin balkonunda otururken ya da yolda yürürken bile böcek ısırması ile yüz yüze kalabiliriz.

Böcek ısırıkları ve sokmaları hafif reaksiyonlara sebep olurlar. Genellikle kızarıklık, kaşıntı, batma ya da küçük bir şişlik gibi oluşumlar gözlenir. Nadiren, böcek ısırıkları ve sokmaları arı, eşek arısı, yaban arısı, ateş karıncası veya bir akrep ısırığı gibi, şiddetli tepkilere yol açabilir.

BÖCEK ISIRIĞININ BELİRTİSİ

Böcek sokması belirtileri, böcek türüne ve kişinin hassasiyetine göre değişir. Böcek sokması bir kişide, birkaç günde geçen kaşıntılı, küçük kabarcıklara neden olurken, aynı böcek sokması diğer bir kişide ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

İnsanların büyük bir çoğunluğunda böcek sokması sadece önemsiz belirtiler göstererek birkaç gün içinde geçer. Böcek sokmasının ilk belirtileri keskin bir acı ve yanmadır. Deride kırmızılık, kaşıntı ve kabarcıklar meydana gelir.

- Kaşıntı
- Kırmızı noktalar
- Kabarcıklar
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Nefes almada güçlük
- Mide sancıları
- Kan basıncının düşmesi
- Bilinç kaybı

böcek-ısırması

BÖCEK ISIRMASINI ÖNLEYİCİ YÖNTEMLER 

Böcek sokmalarına karşı önleminizi baştan almak istiyorsanız, bunun için de yapabileceğiniz birkaç şey var.

- Beyaz, yeşil veya krem renkli giysileri tercih ederseniz, böcekler sizi rahat bırakacaktır.

- İnce, fakat kolları ve bacakları kapayan giyisiler giymekte yarar var.

- Yüzünüze, ellerinize ve kollarınıza karanfil yağı (yoksa lavanta yağı da olabilir) sürerseniz, sinek ve böceklerin size yaklaşmasını engellemiş olursunuz. Bunun için 500 ml yüksek kalitede zeytin yağına 5 damla uçucu karanfil (veya lavanta) yağını karıştırın.

- Itırotu kokusunu da çoğu sinek sevmez. Itırotu yapraklarını avucunuzda önce biraz ezip, bu yapraklar ile kol ve bacaklarınızı ovun.

BÖCEK ISIRIĞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Çoğu böcek ısırıkları ve sokmaları ısırık alanı ile sınırlı olduğu bölgede küçük reaksiyonlara yol açabilir. Genellikle evde tedavi işlemleri ile tedavi edilebilir. 

Böceği Uzaklaştırın: Eğer bir böcek ısırığına maruz kaldıysanız böceği ve bıraktığı kalıntı ile birlikte zehri de cildinizden uzaklaştırın. Böceği uzaklaştırırken cildinize daha da fazla yayılmasını engelleyin ve herhangi bir zehir kesesi kalmadığından emin olun.

Temel Tedavi: Çoğu böcek ısırıkları ve sokmalarının sebep olduğu kaşıntı ve şişlikler genellikle birkaç saat içinde düzelir. Ayrıca küçük çaplı böcek sokmalarını tedavi edebilmek için, sabun ve su ile etkilenen alan yıkama, azaltmak için etkilenen bölgeye soğuk su ile soğuk kompres yapılmalıdır. Enfekte olmuş bölgeyi tırnaklar ile çizmemek gerekir.

Ek Tedavi: Eğer ısırık veya sokması ağrılı veya şişmiş ise dondurulmuş bezelyeden oluşan bir paketi, bir havlu ile sarın ve şişliğin üzerine yerleştirin. Ağrı kesiciler, parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alın. Etkilenen alan üzerine (% 1) lokal anestezik, antihistaminik veya hidrokortizon gibi hafif kaşıntıyı önlemek için satılan sprey yada kremlerden kullanın.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!