KULİS HABER / Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı tarafından yürürlüğe giren ücretli poşet satışı sonrasında Kulis Haber Gazetesi olarak sokağa indik, vatandaşa ücretli poşeti sorduk. Gebzeliler alınan karara oldukça tepkili…
Muhammet Ali Kuzu: Bence poşetlerin ücretli olmasına gerek yoktu. Toplum olarak bilinçli olsaydık zaten poşet kullanmazdık. Marketten poşet almayı düşünmüyorum. Yeni çıkan file veya kâğıttan yapılmış poşetleri kullanmayı düşünüyorum.
Mustafa Karadeniz: Kararın yanlış olduğunu düşünüyorum. Eğer “Poşetleri toplayacağız, karşılığında ekmek vereceğiz “ denilseydi toplardık. Elimizden geldiği kadar poşetlere para vermemeye çalışacağız. Elimizdeki poşetleri veya torbaları kullanmayı düşünüyorum.
İlhan Şen: Ülkemizin geleceği açısından karar doğru. Ama vatandaşlar bu konuda çok tepkili. Kullandığımız poşetler plastik olduğu için doğada kolayca çözülmeyen bir madde. Uygulamayı doğru buluyorum. Ama plastik kullanımını azaltmak için daha farklı uygulamalar yapılabilirdi. Fiyatlandırma caydırıcılık açısından yapılmış. Konuştuğum marketçi arkadaşlar, müşterilerin 25 kuruşu duyunca poşeti bıraktığını söyledi.
Davut Baki: Kararın doğru olduğunu düşünüyorum. Çevre kirliliği ve geri dönüşüm açısından kararı doğru buluyorum. Eskiden markete gittiğimde ihtiyacımdan fazla poşet alıyordum. Şimdi ise ihtiyacım kadar poşet alacağım. Bu uygulama ile israftan kaçınacağımızı düşünüyorum.
Cumali Cidacı: Karar bir yandan doğru bir yandan yanlış. Kararı çevre bakımından düşündüğümüzde doğru buluyorum. Esnaf bakımından düşündüğümde ise yanlış buluyorum. Her müşteriden 25 kuruş ücret alamayız. Eğer çevreci olacaksak plastik kullanımını önleyecek başka şeyler bulunmalı. Mesela su şişeleri, plastik şişede olacağına cam şişe de olsun.
Mustafa Şenol: Çevre kirliliğini önlemek için karar doğru. Eskiye dönüş gibi olacak ama bundan sonra file kullanmayı düşünüyorum. Ben karton poşette kullanıyorum. Bu kararın gerekçesi tam olarak nedir bilmiyorum. Bu konu doğru olacaksa hayırlı olmasını diliyorum.
Serkan Soysal: Devlet plastik kullanımını önlemek için böyle bir yola girdi. Bence karar doğru. Poşetlerin ücretli olması bir açıdan yanlış olabilir. Ücretli değil de poşet olayı tamamen kaldırılmalıydı. Kese kağıdı, torba veya file gibi şeyler kullanılsaydı daha iyi olurdu. Bunlara da vatandaş bir kez para verip sürekli kullanırdı.
Enes Gül: Kararın yanlış olduğunu düşünüyorum. Şu an insanların alım gücünün var olmadığı yerlerde poşetlerin ücretli olmasını doğru değil. 25 kuruş deyip geçmemek gerekiyor. Bir ailenin aylık mutfak alışverişi en az 300-400 TL tutuyor. Bu da 10 ile 15 arası poşet yapıyor. Bu poşetlerin tutarı bile bir öğrenciye günlük harçlık olarak verilebilir.
Mesut Uzun: Poşetlerin ücretli olmasını doğru bulmuyorum. Bir markete gidiyoruz, alışveriş yapıyoruz. Sonuç olarak poşetlere ek tutar ödemeyi doğru bulmuyorum. Poşetlere ücret ödememek için katlanabilir karton poşetleri kullanacağım.
Hakan Polat: Kararı çevre bakımından düşündüğümde doğru buluyorum. Geri dönüşüm açısından poşet kullanımını daha da azaltmamız gerekiyor. Bunun içinde katlanabilir kese kağıdı veya file kullanmayı düşünüyorum. Bu sayede toplum olarak israftan kaçınacağız. Herkese poşet kullanmayı bırakması konusunda çağrı yapıyorum.
Gebzeliler ücretli poşete tepkili!
Çevre Kanunu’nda yer alan düzenleme uyarınca, 1 Ocak 2019'dan itibaren plastik alışveriş poşetleri en az 25 kuruştan satılacak.
04 Ocak 2019 - 09:03
YORUMLAR