Gölcük’te kurulması düşünülen Rüzgâr Enerji Santrali ile ilgili olarak Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği büyük bir mücadele başlatmıştı. İznik ilçesinin Körödün Tepe, Çiftlik Tepe, Çamlı Tepe, İşaret Tepe, Kayacık Tepe, Aktaş Tepe, Tarla Tepe, Dede Tepe, Kurtili Tepe, Akdam Tepe, Çamlıca Tepe ve Sivri Tepe Mevkii’nde Yuva, Enerji, Yatırım, Üretim ve Ticaret şirketi tarafından yapılması planlanan Yuvacık Rüzgâr Enerji Santrali Projesi revizyonu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 22.11.2017 tarihli çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararının iptali istemiyle Bursa 3. İdari Mahkemesi’ne dava açılmıştı. Konu ile ilgili ÇED raporunun incelenmesi istendi ve sonunda Gölcük Köyleri Yardımlaşma Derneği kazandı.
RÜZGÂR ENERJİSİ SANTRALİ OLMAZ
Bilirkişi kuşların göç yolundan ve kuş türlerinin çok zengin olduğu bölge tanımlaması yaptı. 78 farklı kuş türünün tespit edildiği raporlandı. Santralin kuş türleri üzerinde olumsuz etki yapılacağı ifade edildi. Hava akımları açısından olumsuz etkiler yapacağı ifade edildi. Ağaçlara zarar vereceği bunun su kaybı ve kuraklığa neden olacağı ifade edildi. Bu projenin 37 bin 881 ağacın kesilmesine neden olacağı ifade edildi. Proje sahasının incelenmesi neticesinde yatırım içinde belirlenen sahanın Eriklitepe Tabiat Parkı ile Beşkayalar Tabiat Parkı’na oldukça yakın mesafede. Hatta lisans sahasının bir kısmının Eriklitepe Tabiat Parkı ile çakıştığı görülmektedir denildi.
ORMAN VE AĞAÇLIK ALAN YOK OLACAK
Her iki tabiat parkının zengin bir bitki örtüsüne, eşsiz doğal güzelliklere sahip olduğu raporda ifade edildi. Sonuç ve kanaat olarak da ÇED raporunun ilgili yasa ve yönetmeliklere göre hazırlanmış olduğu ancak ÇED ve Ekosistem raporunun alandaki biyoçeşitlilik anlamında ciddi eksiklikler ve hatalar içerdiği ÇED olumlu kararının biyoçeşitlilik bakımından uygun olmadığını, korunması gereken Beşkayalar ve Eriklitepe Tabiat Parklarının korunması açısından ÇED olumlu kararının uygun olmadığı, bölgenin yoğun ormanlık olması nedeniyle önemli noktada ağaç tahribatlarına yol açacağı, ülkemizdeki orman varlığının yeterli olmadığı bu nedenle var olan ormanların korunmasının toplumun sağlığı ve geleceği açısından çok önemli olduğu, dolayısıyla RES’lerin orman alanlarının dışında veya orman ağacının yetişmediği orman sınırlarının üzerindeki yükseltilerde kurulması gerektiği görüş ve kanaatine varılmıştır.
UZUNER VE KODAL DAVA AÇMIŞTI
Bu bilirkişi raporu Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri, İÜC Orman Fakültesi, Orman Mühendisi YTÜ Çevre Bölümü Mühendisi, İTÜ Çevre Bölümü Mühendisi tarafından imzalandı. Böylece Gölcük Köyleri ve Yardımlaşma Derneği’nin temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Uzuner ve Halit Kodal tarafından açılan dava ve mücadele olumlu şekilde sonuçlandı ve bilirkişi raporu ilgili taraflara tebliğ edildi.
YORUMLAR