GTÜ Elektronik Mühendisliği Amfi Salonu’nda düzenlenen etkinlikte; madde bağımlısı kişide görülen sağlık sorunlarının yanı sıra bağımlılığın neden olduğu sosyal ve ekonomik sorunlara da dikkat çekildi. Gençlere güçlü bir Hayır! demeleri çağrısı yapıldı.
Seminer açılış konuşmasını gerçekleştiren GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Coşgun, tüm dünyada önemi her geçen gün artan bu karmaşık, çok boyutlu ve giderek yaygınlaşan soruna karşı, toplumun tüm kesimlerini içine alan topyekûn bir mücadele gerektiğinin altını çizdi. Merkezi ve yerel yönetimlere, kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına çok önemli görevler düştüğünü hatırlatan Prof. Dr. Coşgun “2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Eylem Planı ve Strateji Belgesinde ise “Toplumu her türlü uyarıcı ve uyuşturucu madde kullanımından uzak tutmak” nihai amaç ve bu nihai amaca yönelik gösterge ve hedefler belirlenmiştir.
GTÜ BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE KARARLI
Bu doğrultuda kurumlar da üzerlerine düşün eylemleri gerçekleştirmeyi sürdürmektedirler. Bugünkü etkinlik de bu eylemlerden birini kapsıyor ve Gebze Teknik Üniversitesi olarak bağımlılıkla mücadele konusuna destek bağlamında eylem ve etkinlikleri sürdüreceğiz.” diye konuştu.
GTÜ Yeşilay öğrenci topluluğunun yıl boyunca düzenledikleri etkinliklerle bağımlılık konusunda farkındalık oluşturduklarını anımsatarak “Gebze Teknik Üniversitesi olarak bağımlılığın her türlüsüne karşı farkındalık oluşturmak niyetinde olduğumuzu sizlerle paylaşmak isterim. Sağlığımız için tütün maddeleri kadar zararlı olan şeker ve tuz kullanımını azaltmak adına da aksiyonlar alınmaktadır.
Bunun yanı sıra yerleşkemizi dumansız hava sahası bölgelerini arttırma konusunda çalışmalarımız da devam etmektedir. Unutmayalım ki; Daha temiz, daha yaşanılabilir bir dünya bizlerin emekleri ile şekillenecektir.” diyerek etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
TÜTÜN EN ÖNEMLİ BAĞIMLILIK MADDESİ
Seminerde bir konuşma gerçekleştiren ve dünyadaki madde bağımlısı sayısının her geçen saniye arttığına dikkat çeken Genç Yeşilay Koordinatörü İsmail Memiş, bunların büyük bir kısmının tütün üzerinden şekillendiğinin altını çizdi.
TÜTÜN 12 KANSER ÇEŞİDİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR
İsmail Memiş, konuşmasında “Tütün ürünlerinden sigara maalesef her yıl 7 milyon insan sigaraya bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor. Bu 7 milyonun 650 bini sigara içmediği halde etrafında içilen sigaradan dolayı hastalanan insanlar. Çünkü sigara kullanıldığı takdirde saç derisinden ayak parmaklarına kadar 12 kanser çeşidine etki eden etmen. Hele akciğer kanseri hastalığının yüzde 92’si sigaraya bağlı sebeplerden dolayı ortaya çıkıyor. Bundan dolayı sigarayla mücadeleyi madde bağımlılığıyla mücadelede en üst sıraya koyan Türk Yeşilay Cemiyeti her türlü önleyici tedbiri almakla mükelleftir.” dedi.
Sigara bağımlılığının sadece insan sağlığını değil dünyanın doğal yapısını ve zenginliğini de tehdit ettiğine vurdu yapan Memiş, dünyanın en büyük endüstrileri arasında yer almasının arkasında yoksul ülkelerdeki insan kaynağını tütün tarımında sömürmesinin olduğuna dikkat çekti.
TARIM TOPRAĞI VE ORMANLAR TÜTÜN TARIMIYLA HEBA OLUYOR
Memiş, “Dünyada büyük çoğunluğu Çin, Hindistan ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde olmak üzere 4 milyon km² alanda tütün tarımı yapılmaktadır. Bu tarlalar yoksul insanlar için sadece günlük 1 dolar karşılığında çalışıp karınlarını doyurdukları yer değil aynı zamanda ölüm tarlalarıdır. Neden? Çünkü tütün epidermal bir bitkidir. Yani deriye temas ettiği andan itibaren zehrini vücuda yayan bir bitkidir. Kadınlar ve çocuklarda bu tarlalarda çalışırken endüstri ellerine eldiven dahi vermiyor: verimliliği düşürdüğü gerekçesiyle.
Erkekler tarlaların ortasında kurulan demir saçlarla tütün tütsüleme işlemi gerçekleştiriyor. Çünkü dünyada 1.1 milyar insan sigara içiyor ve doğal süreçlerle bu kadar kullanıcıya tütün yetiştirmek imkansız. Her yıl 280 bin hektar arazideki ağaç insanlar akciğer kanserinden ölsün diye bu saçların altında yakılıyor. Yani 1, canımızı alıyor 2, dünyanın insan gücü emeğini sömürüyor 3, tarlalarda çalışan insanların canlarını alıyor 4, dünyanın akciğerlerini alıyor.
MEMİŞ: “GÜÇLÜ BİR HAYIR’A İHTİYACIMIZ VAR”
Türkiye olarak tütün bağımlılığıyla yoğun bir mücadele ediyoruz ama bizim için en önemli husus siz gençlerimizin güçlü bir Hayır’ına ihtiyacımız var. Kendi sağlığınız ve dünyamızın geleceği açısından sigaraya karşı çok güçlü bir Hayır’ı pekiştirmek durumundayız.” diye konuştu.
Seminerin diğer konuşmacısı Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Utku Urgan oldu. Dr. Urgan, bağımlılık ve türlerini, bağımlılıkla mücadelede izlenmesi gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken hususları içeren bir sunum gerçekleştirdi.
Daha sonra söz alan Gebze Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Sancak ise Denetimli Serbestlik biriminin amaçlarını ve bağımlıların topluma kazandırılması noktasında gerçekleştirilen faaliyetleri içeren bir konuşma yaptı.
Gebze Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Kuruçay, Prof. Dr. Nilay Coşgun, ve GTÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğr. Gör. Nedim Malkoç tarafından konuşmacılara plaket verilmesiyle etkinlik sona erdi.
GTÜ'de önemli çağrı yapıldı
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü, Yeşilay ve Gebze Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ortaklığında ‘Bağımlılıkla Mücadele Semineri’ düzenlendi.
14 Aralık 2018 - 11:42
YORUMLAR