Hospital Park, verem hastalığına dikkat çekti
Reklam
Reklam

Hospital Park, verem hastalığına dikkat çekti

Hospitalpark Darıca Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, Ocak Ayıının ilk haftası Veremle Savaş Eğitimi haftası olması dolayısıyla Verem (tüberküloz) hastalığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Hospital Park, verem hastalığına dikkat çekti

Hospitalpark Darıca Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, Ocak Ayıının ilk haftası Veremle Savaş Eğitimi haftası olması dolayısıyla Verem (tüberküloz) hastalığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Hospital Park, verem hastalığına dikkat çekti
03 Ocak 2019 - 11:05

Verem (tüberküloz) hastalığı, “M. tuberculosis” basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır.
Ülkemizde verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta Verem Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlenmiştir.

TÜBERKÜLOZ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Tüberküloz tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 2015 Raporuna göre dünya genelinde tüberküloz hasta sayısı ve tüberküloza bağlı ölümlerde azalma olmaktadır, buna rağmen 2014 yılında dünya genelinde 9,6 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye genelinde 2005 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı yaklaşık 21.000 iken, 2014 yılında vaka sayısı 13.378’e düşmüştür.

KİMLER RİSK ALTINDA?

            Hospitalpark Hastanesi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “Vereme yakalanma yönünden başlıca risk altında olanlar; çocuklar, yaşlılar, uzun süreli kortizon tedavisi alanlar, kanser hastaları, bağışıklık sisteminde problem olanlar. Akciğer, kalp, karaciğer, böbrek ve AIDS gibi kronik hastalıkları olanlar, sosyo-ekonomik durumu düşük olanlar,kalabalık ortamlarda yaşayanlar,sigara, alkol ve uyuşturucu kullananlar risk altında olan bireylerdir.” dedi.

NASIL BULAŞIR?

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “Verem hastalığı, başlıca solunum yoluyla bulaşır. Öksürme, hapşırma hatta konuşma gibi eylemler ile solunum yolu salgıları damlacık şeklinde havaya atılır. Verem hastalarından çevreye saçılan bu damlacıkların içerisinde verem mikrobu bulunur. Mikrop taşıyan bu damlacıkların sağlıklı kişiler tarafından solunması sonucunda bu kişiler de verem mikrobu ile karşılaşmış olurlar.” diyerek; “Hastalık gelişme riskinin en yüksek olduğu dönem mikropla karşılaşmanın ardından geçen ilk iki yıldır.”diye ekledi.
Bulaşma açısından en riskli kişiler hastayla uzun süre aynı ortamda bulunan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarıdır. Özellikle havalandırması olmayan kapalı ortamlar bulaşma riskini artırır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hospitalpark Darıca Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, Verem Hastalığının belirtilerini şöyle sıraladı:
 Genel yakınmalar ve akciğere özgü yakınmalar olmak üzere başlıca iki grupta toplanır. Hastalarda görülen genel yakınmalar; özellikle akşama doğru yükselen ateş, ateşin düşmesiyle birlikte ortaya çıkan gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ağrı ve nefes darlığıdır.

VEREM SİNSİ BİR HASTALIKTIR

  “Verem sinsi bir hastalıktır” diyen Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “yakınmalar genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Hastalar bu yakınmaları başka nedenlere bağlayabilir ve doktora geç gidebilir. Bu durum hastalığın daha çok yayılmasına ve tutulan organın daha fazla tahrip olmasına neden olur. Bu nedenle özellikle iki haftadan uzun süren öksürük ve diğer yakınmaları olan kişilerin en kısa zamanda sağlık merkezine başvurmaları hem kendisi hem de toplum sağlığı için çok önemlidir.” diye ekledi.
Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.
           
Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “Verem sinsi bir hastalıktır, zayıf vücutları bulunca, hemen oraya yerleşir ve çoğalır. Bunun için dengeli beslenmeye çok dikkat etmeliyiz. Ayrıca verem kesinlikle iyileşebilen bir hastalıktır. İlaçlarını önerilen şekilde aksatmadan, yeterli süre içinde alan hastaların hemen hepsi başarıyla tedavi edilir.” diye özetledi.
 
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!