Kozmetik markası Flormar’ın Gebze’de faaliyet gösteren işletmesi Kosan Kozmetik Ticaret ve Sanayi AŞ’de sendikaya üye oldukları için işten çıkarılanların sayısı 124’e ulaştı. İşten çıkarılan işçilerin mücadelesi devam ederken Kosan Kozmetik ve markası Flormar’dan yapılan “Sendika çoğunluğu sağlayamadı” açıklamasına Petrol-İş’ten yanıt geldi. Petrol-İş Sendikası Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Tekik, işverenin kamuoyunu yanıltıcı bilgiler verdiğini söyledi.
Flormar’da işten çıkarılanların direnişi bugün 20. gününde. Petrol-İş üyelerinin siyasi partiler ve kitle örgütlerinin de destek verdiği mücadelesi devam ederken, işveren de konuya ilişkin açıklama yaptı. Kosan Kozmetik’ten yapılan açıklamada “Kosan Kozmetik, (yetkiye) itirazını 12 Nisan’da yapmıştır. Şirketimiz itiraz dilekçesinde Petrol-İş Sendikası’nın 30 Mart’ta Çalışma Bakanlığı’na başvurarak 157 üyesi olduğunu bildirdiği tarihte toplam çalışan sayısının 379 olduğunu belirtmiştir. Bu sayı Petrol-İş Sendikası’nın kesin yetki belgesi alabilmesi ve işveren ile toplu görüşmeye taraf olabilmesi için yeterli değildir” ifadelerine yer verildi. Petrol-İş Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Tekik ise yaptığı açıklamada Kosan Kozmetik’in işletme olduğunu belirterek, işverenin kamuoyunu yanılttığını söyledi.
ÇALIŞANLARIN 3’TE BİRİ ÇIKARILDI
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre bir işyerinde bir sendikanının yetkili olabilmesi için çalışan sayısının yüzde 50+1’ini örgütlemek gerektiğini ancak bir işletmede sendikanın yetkili olabilmesi için çalışan sayısının yüzde 40’ını örgütlemenin yeterli olduğunu hatırlatan Mustafa Tekik, Kosan Kozmetik’in işletme olmasından dolayı yüzde 40 örgütlülüğü sağladıktan sonra Çalışma Bakanlığı’na yetki tespiti için başvurduklarını ifade etti. Tekik, işverenin çok fazla işçi çıkarmasının altında başka bir şey de olabileceğini düşündüklerini ifade ederek şöyle konuştu: “Çalışanların çoğunluğunu örgütleyip yetki başvurusunda bulunduk. Biz başvurumuzu yaptıktan hemen sonra işçi çıkarmaya başladılar. İlk etapta 60 işçi çıkardılar. Ardından bu sayı 124’e ulaştı. Çalışanların neredeyse 3’te birini işten çıkardılar. Bu örgütlülüğün önünü kesme çabasının yanında, istihdamı da azaltıp, az kişiyle çalışıp onların da iş yükünü artırıp daha fazla kâr etmek istiyor olabilirler. Aklımıza bunlar da geliyor.” İşten çıkarılanların mücadelesinin başlamasının ardından işverenin, fabrikanın etrafına tel örgüler çektiğini, buralara branda gerip içerisi ile dışarısının iletişimini kestiğini söyleyen Tekik, bunun şu an çalışan işçilerin mücadele eden arkadaşlarına verdiği desteği engellemek için yapıldığını söyledi. 60 işçi işten çıkarıldıktan sonra direnişe başlayınca, çalışan işçilerden çay molalarında arkadaşlarına destek olan 60 işçiyi daha peyderpey çıkardığını belirten Tekik, şu ifadeleri kullandı:
KADINLAR ÖNCÜLÜĞÜNDE EYLEM PLANI
“Petrol-İş, her ne kadar sınıf kardeşi olamasak da, sermayenin düşmanı değil. Bizim ekonomide, üretimde kamucu bir yaklaşımımız olmasına rağmen özel sektöre de karşı değiliz. Fakat Anayasaımıza göre örgütlenme hakkımız var. Bizim Flormar’dan da beklentimiz bu anayasal hakka saygı duymasıydı. Sendikayı öcü olarak görmemesiydi. Elbette ki insanların direnmesi de ana sütü gibi haktır. İnsanlar haklarına bir halel gelmesi durumunda yasal zeminlerde direnmekten başka bir enstrimanları yoktur. Bu direnme hakkına saygı göstererek Flormar’ı diyaloga ve aklı selim davranmaya davet ediyoruz. Petrol-İş gibi mücadeleci ve kurumsal yönü kabul görmüş, bir sendikadan ya da sendikalardan korkmamaları gerekir. Yasalara saygı bekliyoruz Flormar işvereninden. Petrol-İş olarak açıkçası son birkaç gündür sabrımızı ve sağduyumuzu muhafaza etmeye çalışıyoruz. Birçok çevreden destek edindik. Biz taleplerimiz sonuçsuz kalırsa, çıkarılan işçiler geri alınmazsa, mücadelemizi kitleselleştirmeyi, Türkiye’nin her yerinde, AVM’lerin önünde, kadın arkadaşlarımızın öncülüğünde eylemler düzenlemeyi ve halkımızdan tüketimden gelen gücünü kullanıp Flormar’ın ve büyük ortak Yves Rocher firmasının yasalarımızı saygılı olmasını isteyeceğiz. Fransız Yves Rocher, Birleşmiş Milletler bildirgesine, ‘ben kadın haklarına, çevreye duyarlı olacağım; insanların sendikalı olmasına da saygı göstereceğim’ diye beyanda bulunmasına rağmen Türkiye’de bunun tam aksi bir tutum sergiliyor maalesef.”
YORUMLAR