CHP Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, önceki gün mecliste yaptığı konuşmasında İzmit’teki hava kalitesinin Dilovası’ndan daha kötü bir duruma sürüklendiğini dile getirdi. Hürriyet, “Kocaeli-İzmit'te bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu'nun anlık olarak gönderdiği verilerde şehrin hava kalitesinin sağlıksız sınıfında çıktığı belirlendi. Hava kirleticisi olarak tanımlanan partiküler madde oranı AB ülkeleri sınır değeri metreküpte 50 mikrogram ve ulusal değerlerde bu oranın metreküpte 119 mikrogram olması gerekirken, bu oran, İzmit kent merkezinde metreküpte 139 mikrogram” dedi.
İZMİT, DİLOVASINI GEÇTİ
İzmit Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları'ndan alınan ölçümlerin İzmit’te yaşayan vatandaşları olumsuz yönde etkileyeceğini dile getiren Milletvekili Hürriyet, “İzmit'teki kirlilik verileri Dilovası’nı geçti. Bu verilerin ‘Kanser Ovası’ olarak adlandırılan Dilovası ilçemizi bile geçmiş olması oldukça dikkat çekicidir. Her 4 kişiden birinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiği Kocaeli' de gittikçe kötüye giden bu hava kirliliğinin nedeni nedir? Yetkililer önlem almayı düşünüyorlar mı? Yoksa Kocaeli' de kanserden ölmek Kocaeli'nin fıtratında mı vardır?” açıklamasında bulundu.
TEKNİSYENLER KANSER OLUYOR
Hürriyet, İzmit’teki hava kirliliğinin Dilovası’nı geçti açıklamasından sonra bu kez de mecliste başka önemli bir konuyu gündeme taşıdı. Hürriyet, Kocaeli’ de bazı hastanelerde yaptıkları fazla mesai nedeniyle kanser olan röntgen teknisyenlerinin sorunlarını meclise taşıdı. Hürriyet, “Bu çok ciddi bir sorundur. Bu sorunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nın soruşturma başlatması gerekir” dedi.
2 MİLYON NÜFUSA 148 TEKNİSYEN
Mecliste konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet, Kocaeli’nin nüfusunun 2 milyona yakın nüfusuna sadece 148 röntgen teknisyeninin hizmet verdiğini dile getirerek, “Sağlık kuralları bakımından günde azami yedi buçuk saat veya daha az çalışması gereken röntgen teknisyenleri istihdam sağlanmadığı için fazladan otuz ile altmış saat arası mesai yapmak zorunda kalıyor. Tabii, bu yoğun mesai nedeniyle de kanser hastalığıyla karşı karşıya kalıyorlar. İlimizde de teşhisi konmuş bu şekilde çok sayıda kanser hastası arkadaşımız var” ifadesini kullandı.
151 TEKNİSYENE İHTİYAÇ VAR
Hürriyet, sorunun ciddi boyutlarda olduğunu belirterek bunun derhal düzeltilmesi gerektiğinin de altını çizdi. “İlimizin 151 röntgen teknisyenine daha ihtiyacı varken 2017 personel dağılım cetvelinde belirtilen sayıları tamamlayacak atama Kocaeli' ye yapılmamıştır. Usulsüz uygulamalarla kanunları yok sayarak teknisyenlerin mağdur olmasına sebep olanlar hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır? Kocaeli'nin ihtiyacı olan atama ne zaman yapılacaktır?” açıklamasında bulundu.
YORUMLAR