Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklama yaptı. Kadıoğlu açıklamasında, "Sağlıklı toplumlar ve sağlıklı gelecekler ancak sağlıklı bireylerle mümkün olabilir. Toplumu oluşturan bireylerin nitelikli olabilmesi ve üretken yaşayabilmesi için her şeyden önce bireylerin sağlıklı olmalarına bağlı. Son on yıldan bu yana tüm ülkelerde ve ülkemizde de her sene "8 Mayıs Dünya Talasemi Günü", sonraki hafta ise "Talasemi Haftası" olarak kutlanmaktadır. Söz konusu günlerde, Talasemi hastalığına her açıdan dikkat çekilmekte, toplumda bu konuda duyarlılık ve bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır." dedi.
ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK
Akdeniz Anemisi olarak da bilinen Talasemi hastalığının, önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğuna dikkat çeken Kadıoğlu , "Talasemi taşıyıcıları sağlıklı bireyler olup, taşıyıcı kişilerin çocuklarının hasta olma olasılığı vardır. Bu nedenle hasta çocuk doğumlarının önlene bilirliği açısından Talasemi hastalığının tedavisinin zor ancak önlenebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır." şeklinde konuştu.
Kadıoğlu, hastalıkla ilgili şunları belirtti:
"Talasemi kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hemoglobin yapımında, genetik bir bozukluk vardır. Hastalık, bütün dünyada görülmekle birlikte, özellikle Akdeniz kıyılarında yaşayanlarda rastlanmaktadır. Günümüzde hamilelik döneminde de amniyo sentez yöntemiyle doğacak çocuğun Talasemi hastası olup olmadığı anlaşılabilmektedir." dedi.
HER TÜRLÜ ÇALIŞMA DESTEKLENMELİ
Kadıoğlu konuşmasında son olarak şunları kaydetti: “Her iki ebeveyn taşıyıcı ise doğacak her çocuk %25 olasılıkla sağlıklı, %25 olasılıkla hasta, %50 olasılıkla taşıyıcı olacaktır. Anne ve babadan herhangi biri taşıyıcı ise %50 sağlıklı, %50 taşıyıcı bebek doğabilir. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Ancak taşıyıcı olan birey sağlıklı olduğu için kendisinin taşıyıcı olduğunu bilemez. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Talasemi’nin taşıyıcılığının hastalık olmadığı, hastalığa dönüşmediği, bulaşıcı olmadığı, yaşam boyu devam eden kalıtsal bir özellik olduğu ve Talasemi taşıyıcılığının evliliğe engel bir durum oluşturmadığı toplumumuz tarafından anlaşılmasına yönelik her türlü çalışma desteklenmelidir.” dedi.
YORUMLAR