Araştırmaya göre, Türkiye’de kadınların kendilerini “en güçlü hissettikleri” ilk 3 il Sinop, Isparta, Afyonkarahisar oldu. Kadınların kendilerini ‘en az güçlü hissettikleri’ son 10 il Diyarbakır, Muş, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van ve Bitlis oldu. KGÜE’de İstanbul 40’ıncı, İzmir 48’inci ve Ankara ise 58’inci sırada yer bulabildi.
Türkiye’nin en büyük ve en zengin kentlerinde biri olan Koceli’de ise durum iç açıcı gözükmüyor. Listede Kocaeli 44. sırada yer aldı. KGÜE’de ‘sanayileşmiş kentler’ olarak bilinen Denizli 20, Tekirdağ 23, Bursa 29, Sakarya 30, Eskişehir 50, Kayseri 53, Gaziantep 57, Mersin 61 ve Adana ise 70’inci sıraya yerleşti. Araştırmada, çalışan kadınların geleneksel aile yapısı ve modern ekonominin gereklerinin bindirdiği çifte yük (hem evde, hem işteki yükümlülükler) altında ezildiklerine de dikkat çekildi.
ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Dr. Kürşat Çınar ile TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden Dr. Tekin Köse ulaştıkları diğer sonuçları şöyle sıraladı:
- Kişisel seviyede; evli, eğitimli ve yüksek hane halkı gelirine sahip kadınlar kendilerini daha güçlü hissetmektedir.
-Çalışan kadınlar çalışmayanlara göre kendilerini daha az güçlü hissetmektedir. Bu, Türkiye’de çalışan kadınların geleneksel aile yapısı ve modern ekonominin gereklerinin bindirdiği çifte yük (hem evde, hem işteki yükümlülükler) altında ezildiklerini teyit etmektedir.
-İşsizliğin yoğun yaşandığı illerde ve bölgesel eşitsizliğin yoğun olarak hissedildiği bölgelerde kadınların kendilerini daha az güçlü hissettikleri anlaşılmaktadır.
Kocaeli'de kadınlar kendilerini güçlü hissediyor mu?
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne doğru ODTÜ ve TED Üniversitesi’nden iki akademisyenin araştırmasından dikkat çeken sonuçlar çıktı. Kocaeli’de durum ise hiç iç açıcı değil.
04 Mart 2019 - 09:45
YORUMLAR