Aşıların üretiminden dağıtım ve kişilere uygulanmasına kadar kesintisiz olarak soğuk zincir kurallarına uyulması, aşıların belli ısı aralığında korunması son derece önemli. Soğuk hava depoları, aşı nakil araçları ve aşı buzdolaplarının ısıları soğuk zincirin kırılmaması açısından İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından her aşamada elektronik alarm sistemi ile titizlikle takip ediliyor. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, “Ülkemizde uygulanan aşılar, DSÖ tarafından onaylanan “İyi Üretim Prosedürleri’’ kurallarına uygun olarak üretilerek önce uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmektedir. Aşılar teslim alınıp kullanıma sunulmadan önce de Ulusal Referans Laboratuvarlarında test edilerek, uygunluğu kontrol edildikten sonra kullanıma sunulmaktadır” diyerek bağışıklama ve aşı reddi konularında önemli bilgiler aktardı.
“PEK ÇOK HASTALIK YOK OLDU’’
“Bağışıklama sayesinde insanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde ya hiç görülmüyor ya da sınırlı sayıda görülüyor. Örneğin çiçek hastalığı, aşılama sayesinde dünya üzerinden tamamen yok edilmiş, çocuk felci hastalığı ise yok olma aşamasına geldi. Ülkemizde Bağışıklama hizmetleri, 1985 yılından itibaren “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” adı altında sürdürülüyor. Bu program ile şu anda tüm bebek-çocuklar ile ihtiyacı olan erişkinlere gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, 13 hastalığa karşı aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır.’’
MİLYONLARCA İNSANIN HAYATI KURTULUYOR
Alanında uzman bilim insanlarından oluşan Bağışıklama Danışma Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda ve dünyadaki bilimsel gelişmeler takip edilerek yürütülen bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almakta olup, her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri. Bağışıklama, Dünya Sağlık Örgütü tarafından suların sanitasyonu ile birlikte 20.yüzyılın en önemli halk sağlığı başarısı olarak gösterilmektedir.
ÖLÜM VE SAKATLIK RİSKİNİ ARTTIRIYOR
Son yıllarda toplumlar arasındaki dini, politik veya coğrafi gerekçelerden bağımsız olarak bebeklik ve çocukluk çağı aşı redlerinde artışlar görülmekte olup, bu durum aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalık ile buna bağlı ölüm ve sakatlık riskini arttırıyor. Dünya Sağlık Örgütü 2019 yılı için öngördüğü on küresel sağlık tehdidinden birisinin “aşı reddi/tereddüdü” olduğunu bildirmektedir.
YORUMLAR