Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi’nden sonra ilk vurulan yer olan Kocaeli Üniversitesi’nde ilk aşılar vuruldu. Düzenli olarak sağlık çalışanlarına vurulacağı belirtilen aşıların toplamda 550 sağlık çalışanına uygulanması hedefleniyor.
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gerçekleşen basın toplantısında Başhekim Prof. Dr. Zafer Cantürk, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojik Prof. Dr. Sıla Akan ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi yerlerini aldı.
AŞI HEKİMLERE YAPILIYOR
Aşı çalışmaları ile ilgili açıklamalar yapan Prof. Dr. Sıla Akan; “Pandemide çok fazla etkilendik. Pandemiye dur demek için tabii ki aşı gelmeli. İnaktif bir aşı bizimkisi. Şimdilik sadece sağlık çalışanlarına yapılıyor. Aşı yaptırmaya gelenler daha çok hekimler. Kişilerin hepsinin karşılaşmış olabilecekleri antikorların olmaması için negatif olması isteniyor. Bu kişilere aşı yapılarak 14. Günde ikinci doz yapılıyor. Çalışma tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Bu şekilde biz de sonuçları heyecanla bekliyoruz. Artık etkin bulunursa herkese uygulanabilecek. Şimdilik belli bir sağlık çalışanı sınırımız var.” dedi.
GÜNLÜK 10 KİŞİ
Sözlerine devam eden Sıla Akan; “Biz gönüllülere aşı yaparken kolunda ağrı, ateşi olup olmadıklarını sürekli kontrol ediyoruz. Şu an da aşı yaptığımız kimseden bir şikayet gelmedi. Biz günlük 10 kişi olarak planladık. Belirli bir saat randevu işlemine gitmiyoruz. Aşıda çok az bir şekilde virüs inaktif olarak veriliyor. Vücudunda buna antikor üretmesini ve yenmesini hedefliyoruz. Yaklaşık bir yıllık bir takip süreleri var. Çok imtinalı bir çalışma yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“KIŞA GİRMEDEN VAKA SAYILARINI DÜŞÜRMEMİZ LAZIM”
Pandemi süreci hakkında da düşüncelerini dile getiren Akan; “Ne zaman mesafeye kurallara uysak vakalar azalıyor ama tedbirleri bıraksak vakalar artıyor. Tedbir kısmı çok önemli ve 14 günlük karantinayı hastalarımıza söylüyoruz. Biraz iyileştim sanınca tedavi sürecini, karantina sürecini bırakıyoruz. İyileştim demekle olmuyor. Bu öyle bir şey değil. Bu bulaş riski oldukça yüksek bir virüs. Kışa girmeden vaka sayılarını düşürmemiz lazım. Çünkü kış aylarında daha başka hastalıklarla karşılaşacağız. Bu hastalıklara ne kadar dikkat edersek bu süreci o kadar iyi geçiririz.” dedi.
“80’DEN FAZLA ÇALIŞMA SÜRDÜRÜYORUZ”
Aşı çalışmalarının içerisinde bulunan ve ilk gönüllülerden olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi söz alarak çalışma sürecini anlattı. Efendi; “Kocaeli Üniversitesi’nde klinik araştırma birimi var. Bu çalışmanın dışında 80’den fazla çalışma sürdürüyoruz. Dokular ve hücre çalışmalarını geçenler hayvanlarda deneniyor. Burda da bir sorun çıkmazsa insanlar üzerinde deneniyor. Son aşamadaki çalışmalar bir çok güvenli çalışmaları geçmiş çalışmalardır. Bu sebeple bir çok kişiye yapılabilir demektir.
“YAN ETKİYLE KARŞLAŞMADIM”
Ben bilimsel bir çalışmanın içinde olmak için ve elimden geldiğini yapabilmek için katıldım. Bu çalışmaların çalışma şartlarına göre ise aşı olarak hangi dozu aldığımızı bilmiyoruz. Burada hiçbir zorlama yoktur. Herkes gönüllü katılıyor. Burada yan etkiler vs. her şey anlatılır. Zorlama olmadan, para almadan aşılar yapılıyor. Bu çalışmalar aynı zamanda bakanlıktan izinli yapıldığı için çok ciddi bir sigortada işliyor. Hastalar her şeye rağmen sigortalanıyor. Aşı yapılmasının üstünden bir hafta geçti. Hiçbir yan etkiyle karşılaşmadım ve bir sorun yaşamadım.” ifadelerine değindi.
Kocaeli Üniversitesi'nde testler ne durumda?
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
30 Eylül 2020 - 11:23
YORUMLAR