Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Çin Ulusal Doğal Araştırma Vakfı (NSFC) arasındaki Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Protokolü çerçevesinde, 2020 yılında açılan ortak araştırma projeleri çağrısı sonuçlandı. Proje çağrıları kapsamında, kabul edilen dört projeden bir tanesi Kocaeli Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilecek.
TÜBİTAK-NSFC (Çin) İkili İşbirliği Programı kapsamında başvurusu yapılan “Geniş Etkili Yeni Anti-Korona Virüs Stratejilerinin Geliştirilmesi” ile ilgili “Development of Selective TMPRSS2 and Cathepsin L Downregulators and Nsp10 Targeted Degraders as New Broad-Spectrum Anti-Coronavirus Strategies (Tmprss2 ve Katepsin L Proteinlerini Seçici Olarak Baskılayan ve Nsp10 Proteinini Parçalayan Geniş Etkili Yeni Anti-Korona Virüs Stratejilerinin Geliştirilmesi)" isimli proje kabul edildi. Proje; Kocaeli Üniversitesi yanı sıra Çin’den Shanghai Institute of Materia Medica, Chinese Academy of Sciences ve Shanghai Jiao Tong University ortaklığında hayata geçirilecek.
Türkiye’den kabul edilen dört projeden biri olan projenin Türkiye ayağı, Kocaeli Üniversitesi Araştırma Merkezleri binasında yer alan Antikor Üretim Birimi ve Proteomiks Birimi’nde gerçekleştirilecek. Proje yürütücülüğünü ülkemizden Prof. Dr. Aynur Karadenizli yaparken Çin adına ise Prof. Dr. Duowu Zou proje yürütücülüğünü yapacak. Projede yer alacak ekipte ise proje yürütücüleri Prof. Dr. Aynur Karadenizli ve Prof. Dr. Duowu Zou yanı sıra Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Kasap, Doç. Dr. Gürler Akpınar, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Uzuner ve Asistan Mehmet Saruhan yer alırken, Çin’den ise Prof. Dr. Qiang Zhao ve Dr. Yanween Chen projede çalışacak.
YORUMLAR