Kocaeli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (KSMMMO), hem Muhasebeciler Haftası hem de kuruluşlarının 30’uncu yılı olması nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Öncelikle Kültür Tepesi’nde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk bırakan oda üyeleri, törenin ardından oda binasında basın açıklaması düzenledi. Programa çok sayıda oda üyesi katılım gösterdi. Katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen, “Muhasebeciler haftamız kutlu olsun. Hatırlıyorum 1968 yılında üniversite öğrencisiyken boykotlarımızda muhasebe meslek yasasının çıkarılmasını talep ettik. Bizim bu talebimiz 21 yıl sonra 1989’da gerçekleşti. O nedenle bu tarih mesleğimiz açısından önemli bir milattır. Mesleğin yasal güvenceye kavuşması sonrası ulaştığı seviye takdir edilecek düzeydedir” ifadelerini kullandı.
GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRDİLER
Konuşmasının devamında Gökmen, “Meslek camiasının gelişimi önünde en önemli engel olarak taşınması çok zor olan karşılıksız yükler gelmektedir. Bunlar her ay yapılan BA-BS beyanları, KDV-MUHTASAR beyanları, denetimler, üç aylık dönem geçici vergi beyanları, SGK’ya ait bildirimler, yılsonlarında gelir ve kurumlar vergisi beyanları gibi ağır işlemler nedeni ile gelişimi sağlayacak eylemlere zaman kalmamaktadır. Meslek camiası en ufak hatanın bedelini çok ağır ödenmektedir. Adeta 'idari ve usul cezaları sopası' tehdidi altındadır. Meslek camiamız bunlara yıllarca katlanmış ve en iyi şekilde görevlerini yerine getirmiştir” diye belirtti.
GERİLİM YAŞANIYOR
“Son yıllarda ve özellikle son aylarda teknolojinin aşırı zorlanması ile birçok akıl almaz yükler camiamıza yüklenmiştir” diyen Gökmen, “Bunlardan birincisi poşet beyanları diye getirilen ve ne ifade ettiğini düzenleyenlerin bile anlayamadığı bir konuda bizi sorunun parçası yaptılar. Oysa önerimiz çok basit. Bunu ithalatçı ve imalatçı ile ilişkilendirin, niye yüzbinleri bunu içine atıyorsunuz. Önerimizi de anlamadılar. İkincisi defter beyan sistemi. Doğru çalışmayan sistemle sisteme bilgi yükleyeceğim ve beyanları süresinde yetiştireceğim diye gerilimler yaşanmaktadır” diye konuştu.
FAKÜLTELERE KAZANÇ GÖZÜYLE BAKIYORLAR
“Kasabalarda dahi işletme fakültesi var” diyen Gökmen, “360'ı aşkın üniversite açıldı. Üniversiteler açılırken bana ne kadar iktisatçı lazım demiyorlar. Açılan üniversiteler ihtiyaç olarak değil ekonomik kazanç için açılıyor. Piyasa bu işi organize edemiyor. Piyasada kötüler iyileri kovalıyor. Bu sadece bizim bölümüz için geçerli değil. Aynı durum avukatlarda ve serbest meslek gruplarında da var. Camiamız devletin önünde asla engel değil yol açandır. Ancak yenilik getireceğiz diye bunu işkenceye döndürmek zulümdür. Çünkü yenilikten önce altyapısının sağlanması gerek. Altyapısı yetersiz olan yenilik hareketi sıkıntı yaratır. Sıkıntıyı sırtlayan da maalesef meslektaşlar olmaktadır” şeklinde konuştu.
SEVİNCİMİZİ YAŞAYAMIYORUZ
Son olarak Gökmen, “Danışılmadan sürekli hızla getirilen mevzuat değişikleri ve süre kısıtlamaları gibi yapılan yanlış uygulamalar sonucu meslektaşlarımız moralsiz, motivasyonsuz ve büyük bir stres altındadır. Bu durum artık yaşamımızı tehdit ediyor. Yetkilileri adil taleplerimiz karşılanması için göreve davet ediyoruz. Muhasebe haftası sevincimizi yaşayamıyoruz. Son haftalarda çok acı ve üzücü olaylarla karşılaştık. Bu sebepten dolayı 6 arkadaşımız beyin kanaması, kalp krizi ve intiharla hayatlarını kaybetti. Hepsini rahmetle anıyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı
KSMMMO’da buruk kutlama
KSMMMO, kuruluşlarının 30’uncu yılı ve Muhasebeciler Haftası olması nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi.
05 Mart 2019 - 09:09
YORUMLAR