Kulüplerin borçları silinecek mi?
Reklam
Reklam

Kulüplerin borçları silinecek mi?

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), borç batağındaki Süper Lig ekipleri için Türkiye Bankalar Birliği ile ortak çalışma başlattı. Ancak bu çalışma yanlış bir algı oluşturarak "Kulüplerin borçları siliniyor" şeklinde söylemlere neden oldu. Konuyla ilgili en yetkili isimden açıklama geldi...

Kulüplerin borçları silinecek mi?

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), borç batağındaki Süper Lig ekipleri için Türkiye Bankalar Birliği ile ortak çalışma başlattı. Ancak bu çalışma yanlış bir algı oluşturarak "Kulüplerin borçları siliniyor" şeklinde söylemlere neden oldu. Konuyla ilgili en yetkili isimden açıklama geldi...

Kulüplerin borçları silinecek mi?
09 Ocak 2019 - 09:06

Toto Süper Lig'de mücadele eden 4 büyük kulübün toplam borcu 10 milyar liraya yaklaştı. Galatasaray’ın toplam borcu 2 milyar 700 milyon lira iken,  Fenerbahçe'nin borcu da 3 buçuk milyar lira civarında. Beşiktaş’ın toplam borcu ise 2 milyar 495 milyon liraya ulaştı. Trabzonspor'un da bir milyar lira borcu bulunuyor. Dört büyük kulüpte, UEFA'nın uyguladığı Finansal Fair Play kıskacında.

TFF ve BANKALAR BİRLİĞİ'NDEN ORTAK ÇALIŞMA

Kulüplerin mali yapısı, Futbol Federasyonu'nu da harekete geçirdi. Federasyon yönetimi, Türkiye Bankalar Birliği ile ortak çalışma başlattı. İki kurum arasında yapılacak işbirliğiyle, kulüplerin mali alt yapılarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Sıkı mali politikaların yanı sıra bankacılık sektörüyle daha etkin bir ilişki kurulması amaçlanıyor.

Türkiye Bankalar Birliği ve Ziraat Bankası Başkanı Hüseyin Aydın kulüplerin borçlarının yapılanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"BİZ BU İŞTEN PARA DA KAZANMIYORUZ, ZARAR DA ETMİYORUZ"

Hüseyin Aydın, "Konu gündeme geldiğinde taraflar bu konunun çözümünde hemfikir. Toplantıların hepsi olumlu havada geçti. Aslında Türk futbolunun gelirleri fevkalade. Bugün büyük kulüpler diye adlandırdığımız kulüplerin kabaca yıllık gelirleri 650 milyon lira civarındadır. (Şampiyonlar Ligi, UEFA gelirleri hariç) Bu bütçelerin artı vermesi gerekir. Ancak sorun önceki yıllardan geliyor. Bir kulübün bir geliri var. Hangi gelirleri olduğunu biliyoruz. Sonra giderleri var. En önemlisi oyuncu giderleri. Bugün kulüplerin bir bölümü sadece faizi, hatta faizin bir bölümünü ödüyor: bütçedeki kontrol bölümü kaybedilmiş. Bazı kulüplerimiz, önlem alınmaz ise sürdürülebilirliği sıkıntılı duruma geliyor. Kulübün geliri son derece iyi. Oturup bir bütçe çalışması yaptığımızda bunun yönetilebilir olduğunu gördük. Biz bu işten para da kazanmıyoruz: Zarar da etmiyoruz. Alacaklarımızı alıyoruz; ama kulüplerin daha esnek ve rahat hareket etmelerini temin etmemiz lazım. Bunları konuştuk, mali ve finansal açıdan bir takım kaide ve kurallar getirmemiz lazım." açıklamalarını yaptı.  

"KULÜPLERİN BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?"

"Borç silme olacak mı?" sorusuna ise Ziraat Bankası ve Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, "Konudan hiçbir haberi bilgisi olmayan insanların çok farklı yorumlarını gördük ve üzüldük. Herkesin, işini çok iyi yapmasını istiyoruz. İstenen çıkışı yapmayan insanlara katkıda bulunacağız. Hiçbir kredinin silinmesi söz konusu değil. 'Yapılanma şu kadar olacak' diyor. Onu hiç konuşmadık. Kulüpler faizi en uygun orandan almak istiyor. Bu gayet doğal. Sildiğimiz alacaklar, düşürdüğümüz faizler olmuştur. Haircut (kesinti) diye bir uygulama var. Ancak Türk futbolunda böyle bir şey asla ve asla söz konusu değil. Ziraat Bankası bir kulübün borcunu silmeyecek. Bütçesi, kırmızı çizgi veren ve artı veren kulüpler var. Onunkini farklı diğerinin farklı vadesiyle vereceğiz. Belki vade de vermeyeceğiz. Başarıların bir şekilde ödüllendilirmesi gerekiyor. Bundan sonra konulmuş kurallara uymazsanız o müeyyidelere uymanız lazım. O müeyyiledere biz de artık müdahele edeceğiz. Biz onu izliyor olacağız. Bundan sonra yapacağız. Taraftarın hepsi bu iş olsun istiyor. Ciddi bir konsensüs yakaladık. Sayın Cumhurbaşakanımız'ın, Sayın Bakanımızın isteği, TFF'nin iradesi var. Türk halkı bunu istiyorsa bizim de yapmamız lazım.

"BU BİR MİLATTIR"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ise kulüplerin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili olarak, "Senelerdir yapılması için tek sonuç olan bu konuyu başta Cumhurbaşkanımız ve Berat Bey'in istekleriyle gündeme getirdik. Ancak kamuoyunda yanlış aksettirildi. TTF olarak söylüyorum. Herkesin gerçekleri söylemesi gerek. Kulüplerin kredibilitesi kalmadı. Bu bir gerçek. Kredisi sürdürülebilir yeni bir yapılanma şart. Kulüpler, bütçeleri ile devam edecekler. Borçlanma olmayacak. Kulüpler acı bir reçete ile karşı karşıya kalacak. Verilen bütçeye göre transfer yapabilecekler. Kulüplere, para verilmeyeceğini net söyledim. Kulüplere nefes alabilecek imkan tanınıyor. Kulüplerimiz faiz döneminde faizlerini ödeyemiyorlar. 10 senede borçlanma 1500 kat artmış. Kulüpler, sürdürülebilirliğini kaybetti. Bankalar mevcut borçları yapılandırıyor. Borç miktarı artmayacak. Genel bütçeye göre hareket edecekler. Sadece futbol aş değil derneklerle birlikte bütün bilançoların borçları yapılandırılıyor. Amatör branşlar da bunun içine giriyor. Kulüplerimiz bir bütündür. 4 büyük kulübün senelerdir amatör spora verdiği destek takdire şayandır. Bugün maalesef en az 5-6 maaş geriden geliyorlar. Bu futbolda bir milattır. Bunda önce olan Hüseyin Bey'e, Cumhurbaşkanımıza ve Berat Bey'e teşekkür ediyorum. Bu kulüplerde yeni bir borçlanma değil. Mevcut borçların yapılanması. Bugün bu başlıyor. Bundan sonra en iyi şekilde götüreceğiz." dedi. 

KULÜPLERE UYARI,  PUAN SİLME, KÜME DÜŞÜRME VE LİSANS VERMEME CEZASI GELİYOR

TFF'nin mali yapılandırmayı nasıl denetleyecek sorusunu ise Yıldırım Demirören şöyle yanıtladı, "Şu an mevcut lisans kurulunda değişiklikler yapılacak. Bütün takımlar ulusal denetimin içine girdi. Ulusal denetimi geçenlerin UEFA sıkıntısı da olmayacak. 31'de Fenerbahçe, UEFA ile çok önemli bir toplantıya gidiyor. Bunun için lisans yapısı talimatlarında değişiklik lazım. 1980'lerin sonunda İspanya'da bu yapılanmanın aynısı yapıldı. Ancak o yapılanmada talimat değişiklikleri yapılmadı. O sistem kendi içinde ceza vermediği için sistem tutmadı. İspanya sonunda başarılı oldu ki; dünya futbolunda bu seviyeye geldiler. Ulusal Denetim içinde bu sistem belli bir yere kadar çalışıyor. Süper Lig ekipleriyle birlikte bütün kulüplerimize ceza verme, puan silme,  küme düşürme ve daha sonra lisans vermeme, ceza sistemine girecek. Talimatname bu şekilde olacak. Bu güne kadar olumlu yaklaşmak zorundaydık. Ancak bundan sonra en katı şekilde yapacağız. Federasyon olarak bu talimatnameleri en kısa sürede çıkarmak istiyoruz. Kulüplerimizde sürdürülebilir bir finans akışı kalmadı, bu bir gerçek." sözleriyle mali yapılandırmayı sıkı takip edeceklerini vurguladı. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!