Geçtiğimiz yıl GYTE’nin adının değişmesiyle kurulan Gebze Teknik Üniversitesi’nde çok önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın GTÜ ziyaretinde verdiği, “TÜBİTAK’la GTÜ işbirliği yapmalı” talimatı önceki gün atılan tarihi imzalar sonrasında gerçekleşti. GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ve TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu’nun katılımıyla gerçekleşen protokol ile artık tarafların tüm alt yapısı birbirine açılmış oldu. Söz konusu protokol, özellikle milli projeleri birlikte gerçekleştirmeyi, araştırma ve öğrenci değişimini, yine GTÜ öğrencilerine stajyerlik konusunda kolaylığı, çeşitli alanlarda hizmet alımını, kalite ve sertifikasyon gibi birçok konuyu kapsamlı bir işbirliği yapmasını içeriyor.
GÖRGÜN; “BU İMZA ÇOK ÖNEMLİ”
GTÜ rektörlüğü makamında yapılan imza töreninde konuşan Rektör Görgün, protokolün bölgesel ve ulusal katkı noktasındaki önemine dikkat çekti. Görgün açıklamasında; “Göreve atandığım andan itibaren bu protokol, takvimimde ilk sırada yer alıyordu. Bu imzalar sayesinde ortak bir sinerji içerisinde iki kurumun arasındaki bağların güçlendirilmesine araç olacağına düşünüyorum. Ayrıca üretim ve sanayi bölgesinde yer alan ve GTÜ’nün inovatif çalışmalara imza atan araştırma konularında da üretici ve analiz yeteneği yüksek, bilimsel farkındalık düzeyinin de artıracağına inanmaktayım. Üniversite olarak biz, TÜBİTAK işbirliğinin çok önemli olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Doç Dr. Bahadır Tunaboylu ise protokolün taraflar arasındaki işbirliğinde ilk adım olduğunu söyledi. Tunaboylu bundan sonra yapılacak çalışmalar ile daima daha fazlasının hedefleneceğinin de altını çizdi.
PROTOKOLÜN İÇERİĞİ KAPSIYOR?
Protokol kapsamında üniversite ve merkezin projelerinde; teknik, mali, idari, ölçüm, analiz ve altyapı kullanımı alanlarında karşılıklı olarak hizmet vermeleri, araştırmacı ve akademisyenlerin laboratuarlarda görevlendirilmeleri, üniversite bünyesindeki öğretim üyelerinin merkez bünyesinde yürütücü olmaları, araştırmacı ya da danışman olarak yer almaları, tarafların karşılıklı olarak kütüphane, veri tabanları ve bilgisayar yazılımlarının ortak kullanmaları, yerleşkelerinde laboratuar, atölye ya da çalışma ofislerinin açılması, üniversite bünyesinde disiplinler ve disiplinler arası ortak lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının ve merkez personelinin üniversite bünyesinde ders vermeleri, yine üniversite bünyesinde öğrenim gören öğrencilere merkezdeki enstitülerde staj ve yarı zamanlı çalışma imkanı, merkez bünyesindeki araştırmacıların üniversite bünyesinde yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilere ikinci danışman olarak atanabilmeleri ve tez izleme komitelerinde yer alabilmelerinin sağlanmasını amaçlanmaktadır.
YORUMLAR