Mehmet Akif KOÜ’de anıldı

Mehmet Akif KOÜ'de anıldı

rnİstiklal Marşı’nın kabul edilişi ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle, KOÜ’de Mehmet Akif anması gerçekleştirildi.

Mehmet Akif KOÜ'de anıldı

rnİstiklal Marşı’nın kabul edilişi ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle, KOÜ’de Mehmet Akif anması gerçekleştirildi.

Mehmet Akif KOÜ'de anıldı
11 Mart 2016 - 10:20

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türki Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u anma programı yapıldı. KOÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münevver Tekcan’ın yönettiği, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Mehdi Ergüzel, Yrd. Doç. Dr. Okan Koç, KOÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Adnan Karabeyoğlu ve Doç Dr. Kenan Acar’ın konuşmacı olarak katıldığı panele, Fakülte Dekanı Halis Aygün, öğretim görevlileri ve öğrenciler katılım gösterdi.

“AKİF, MİLLETİ İKAZ EDİYOR” 
İstiklal Marşı’nın fiillerini ve isimlerimi inceleyen Doç. Dr. Kenan Acar, “Akif tek kurşunla işi bitirmek gibi tek heceli fiiller kullanmıştır. Bence bu tek heceli fiillerin şiire güç kattığı söylenebilir. Akif’in kullandığı sözcükler o dönemde aksiyon hareket içeren fiillerdir. Sanki Akif’in içinden bir şeyler çıkıyor. İstiklal Marşı’nda fiillerin olumsuz biçimlerini de kullandığını gördüm. Milleti ikaz ediyor. Korkma, düşmana uğratma, incitme, vermede olumsuzluğun fazla kullandığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

EN SIK KULLANILAN KELİME ‘MİLLET’
Akif’in İstiklal Marşı’nda sık olarak kullandığı kelimelere değinen Acar, “En sık kullanılan 4 defa millet kelimesini görüyoruz. Akif’in milleti, yurdu, vatanı, hakkı ne kadar özümsediğini gösteriyor. Soyut ve somut isimler arasında dengeli olduğunu da görüyoruz. Mehmet Akif’in kullandığı somut ve soyut isimler ağırlıklı olarak evren ve tabiatla ilgilidir. İkinci sırada da insan bedeniyle ilgili isimler geliyor. Soyut isimlerin büyük bir kısmı Akif’in dindar yönünü yansıtan sözlerdir. Yüzde 65’i Türkçe kökenli yüzde 35’i alıntıdır” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK İNSANLAR MİLLETİN CEVHERİDİR”
Bir toplumsal değer olarak Akif’i anlatan Yrd. Doç. Dr. Okan Koç, “Safahat, yalnızca bir şiir kitabı olarak değil şairin idealizmini ortaya koymuştur. Bugün bilindiği sanılan ama yeterince anlaşılamayan bir Akif’le karşı karşıyayız. Bugün bizlerin Akif’in sanatından ve şahsiyetinden öğreneceğimiz çok şeyin olduğu aşikardır. Büyük insanlar milletin cevheridir. Onlar temsil gücü olan çok değerli şahsiyetlerdir. Toplumun geniş kesimleri Akif’te kendi temsillerinin gücünü buluyorlar. Söylemi eyleme dönüştüren adamdır o. Milli mücadele için çok iyi bir figür ve mücadeleci bir adam. Akif Safahat’ın içindedir, Safahat Akif’le bütünleşmiştir. Akif, yakın tarihimizin siyasi ve idari çalkantıların olduğu bir dönemde yaşayarak mücadeleye şahit olmuştur. Çanakkale için yazdığı bu şiir edebiyatımızın en büyük epik şiiridir. İstiklal Marşı şairin de dediği gibi hiç şüphesiz bir daha yazılamaz. Olağan üstü bir destandır. Bu anlamda Akif ile İstiklal Marşı ölüm kalım savaşının armağanıdır” dedi.


“AKİF, TOPLUMUN DERTLERİYLE İLGİLENMİŞTİR
Karakteri ile öne çıkan Akif portresinden bahseden Koç, “Sanatçı eserini oluştururken biraz da kendi dünyasını şekillendirir. Zira sanatçılar da tüm insanlar gibi bir hayat sürdürmektedir. Tanıdığımızı sandığımız birçok yazarın uzağında bulunmaktayız. Akif nüktedandır aynı zamanda. Akif, sevdiği insana ömür boyu hürmet göstermiştir. Akif’in çok övünülen ve sevilen bir portresi var. Zaman zaman şairliğinin de önüne geçmiştir. Akif’in ailesine ne kadar düşkün olduğu da gözlerden kaçmamıştır. Akif yalnızca kendi ailesi ve çocuklarıyla ilgilenmemiştir. Bütün toplumun dertleriyle ilgilenmiştir. Akif çok fedakar olduğu bilinen bir gerçekliktir. Ailesi için de fedakarlık yapmaktan vazgeçmemiştir. Son olarak, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümünde tüm kahramanlarımızı ve şehitlerimizi huzurlarınızda bir kez daha anıyorum” diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
DARICASPOR POLAT BAYRAKLA ANLAŞTI
DARICASPOR POLAT BAYRAKLA ANLAŞTI
Bir İbrahim Ardal gerçeği var
Bir İbrahim Ardal gerçeği var