Kocaeli Şehir Tiyatroları “Kulis Saati Söyleşileri” ile seyirciyi, sahnelenen oyunun kadrosu ve oyuncuları ile buluşturuyor. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen son buluşma Milli Mücadele döneminin önemli kahramanlarından Fatma Seher Hanım’ın hayatının ele alındığı “Kara Fatma” oyunu için gerçekleştirildi. Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri söyleşi ile Milli Mücadele kahramanımızı daha yakından tanıma fırsatı buldu.
MİLLİ MÜCADELENİN ÖNEMLİ KAHRAMANI
Süleyman Demirel Kültür Merkezi Büyük Sahnede gerçekleştirilen “Kulis Saati Söyleşilerine” Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğrencileri katıldı. Söyleşiden bir gün önce, Milli Mücadele kahramanı “Kara Fatma” lakaplı Fatma Seher'in hayatını konu alan ve tiyatro perspektifiyle tarihsel bir gerçeğin sahneye taşındığı oyunu izleyen KOÜ Tarih bölümü öğrencileri merak ettikleri soruların cevaplarını oyunun kadrosu ve oyunculardan aldı. Söyleşide Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Yayın Yönetmeni Fatih Sevdi ve Prof. Dr. İbrahim Şirin hazır bulundu.
“TARİHSEL BİR OLAYI SAHNELİYORUZ”
Söyleşi öncesi kısa bir konuşma yapan Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Yayın Yönetmeni Fatih Sevdi; “Aylar öncesinden bu görüşmenin planlarını yaptık. Şehir Tiyatroları olarak tarihsel olay ve önemli kahramanları yeni yeni sahneye taşımaya başladık. Ve bunlardan birisi Kocaeli’nin Milli Mücadele döneminde kadın kimliği ile bir kurtuluş mücadelesinin önemli bir kahramanı Kara Fatma’yı sahneye taşıdık. Bu söyleşiler bizim için önemli. Her oyundan sonra bu kulis saati söyleşilerini gerçekleştiriyoruz. Seyirci görüşlerine önem veriyoruz. Bizim gelişimimiz için önemli bir rol oynuyor” dedi.
“KARAKTERİN BİR ÖZELLİĞİNİ ÖN PLANA ÇIKARIYORUZ”
Tarihsel bir oyunun sahneye taşınmasının önemli zorlukları olduğunu ifade eden Kara Fatma tiyatro oyununun yönetmeni Doç. Dr. Mustafa Sekmen; “Bu oyun tarihsel bir gerçeği sahneye taşıyor. Yönetmen olarak burada beni ne etkiliyor diyerek özel bir seçim yaptık. Oyuna düğün sahnesi ile başladım. Düğünde niçin silah kullanıldı. Neden bıçaklar kullanıldı. Çünkü kültüründe savaşmayı, savaşçılık ile ilgili şiddet örtülerini kullanan bilen biriktirmiş bir kültürün bu potansiyelin ortaya çıkardığını kadınının da aslında geçmişte savaşçı olduğu vurgusunu kendimce tercih ettim. Yani amacımız tarihsel anlamda olaylara müdahale etmek değil, olayların farklı görülmesini sağlamak. Tiyatro sanatı açısından bu oyuncular için de böyledir. Oynarken karakterin bir özelliğini ön plana çıkartırız.
GERÇEĞE UYGUNLUK İÇİN
Tarihsel oyunlardaki en büyük zorluğun, gerçeğe uygunluk olduğunu ifade eden Sekmen” Bu bizde dizilerde sinema filmlerinde çok tartışılan bir konudur. Tarih bilimi ya da tarihçilik yapmakla tiyatro yapmak arasında çok büyük bir fark var. Biz bu gerçekliği yakalamak için o dönemle ilgili kostümleri nasıl oluyor. O günlerde insanların birbiriyle nasıl konuştukları ya da nasıl tutumlar belirledikleri, yani sosyal ilişkilerin tarihsel boyutlarını da sahneye taşımayı amaçladık. Tarihsel gerçekliği sabit verileri ile bunun tiyatro sanatındaki seyirciye etkileyecek yanı arasındaki tercihlerin denklemini bulmaya çalıştık. Tiyatro için doğru, fakat etkisiz ve sanatsız olay bizim için değer taşımaz” açıklamasında bulundu.
ÖĞRENCİLER OYUNCULAR İLE BULUŞTU
Kocaeli Üniversitesi tarih bölümü öğrencileri, söyleşi ile tarihimizden gelen Milli Mücadele Kahramanı “Kara Fatma” oyunun ekibi ve oyuncuları ile tartışma imkanı yakaladı. Prömiyeri 8 Mart 2019 'da ta gerçekleştirilen oyunu Türel Ezici’nin yazdı. Mustafa Sekmen’in yönettiği oyunun sahnelenmesinde Nursel Çeliktürk, Azer Şelte, Başar Alemdar, Cansu Mengüç, Duygu Mine Özcan, Emre Işık, Ezgi Özbalı, Sarper Saydam, Sezen Düzakar, Tunç Efe, Zeynep Dilara Saydam ve Ufuk Tuncer rol alıyor. Oyunun yaratıcı kadrosunda ise; Yardımcı Yönetmen- Ufuk Tuncer, Dekor -Emre Satı, Kostüm -Duygu Irmak, Işık-Cafer Yiğiter, Koreograf -Gökmen Kasabalı, Görsel- Aktürk Aksoy, Müzik -Gürkan Çakıcı, Korrepetitör -Agah Eroğlu, Reji Asistanı- Ali Doğru görev yapıyor.
KARA FATMA KİMDİR?
Fatma Seher (nam-ı diğer Kara Fatma ) Kurtuluş Savaşı’nda, verdiği milli mücadeleyle şanlı tarihimizin önemli kahraman kadın askerlerinden biridir. Cephede vermiş olduğu mücadele, harap haldeki memleketin tüm kadınlarına moral olmuş ve birçok kadının savaşa katılmasını sağlamıştır. Fatma Seher’in milli mücadele sorumlu olduğu bölge Kocaeli Yarımadası’dır. Kara Fatma ve çoğu kadınlardan oluşan taburu, Sakarya, Kocaeli, İznik ve Yalova hattında Ermeni ve Rum çeteleri ile mücadelede orduya destek vermiştir.
YORUMLAR