Mavi Balina adlı oyunun ardından çocukları hedef alan “Momo Challange” adlı internet oyunuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. YouTube veya WhatsApp uygulaması ile başlayan oyunu inceleyen bakanlık, kişilerin oyun isteğini kabul etmesiyle oyunun rahatsızlık verici mesajlar, şiddet içerikli görseller ve tehditler içeridiğini tespit etti. Bakanlığın tespitleri arasında çocuklara yönelik video içeriklerinin belli zaman dilimlerine Momo karakterinin çocuklara yönelik telkin ve talimatlarının yer aldığı, bu talimatlarda çocukların kendilerine nasıl zarar verebileceklerinin anlatıldığı, şiddet içerikli kısa konuşmaların bulunduğu görüntülerin yerleştirildiği de yer aldı.
OYUNUN LİNKİ YOK
Bakanlığa bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iletişime geçti. Yapılan görüşmelerin ardından bakanlık, Momo oyunu adıyla bilinen uygulamanın İngilizce olduğu, herhangi bir linkinin olmadığı, oyunun genellikle Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olduğu, Türkçe versiyonun olmaması nedeniyle ülkemizde yaygın olmadığı yönünde de bilgi aldı. Bakanlık daha sonra söz konusu oyununa erişimin engellenmesi yönünde resmî yazı ile talepte bulundu.
AİLELERE UYARILAR
Ailelere öneriler Bakanlık, dijital oyunların içeriklerinden çocukların olumsuz yönde etkilenmelerini önlemek için ailelere yönelik öneriler de bulundu. Bakanlığın ailelere verdiği öneriler şöyle:
- Çocukların kullandığı bütün elektronik aletlerde (tablet, telefon, bilgisayar, vb.) güvenli internet çocuk profili kullanılmalı.
- Ebeveynler çocukların kullandıkları cihazlarda güvenlik ve gizlilik ayarlarını aktive etmeli.
- Çocukların dijital ortamlarda geçirdikleri zaman ve yaptığı faaliyetlerin ebeveynler tarafından takibi sağlanmalı.
- Ebeveynler çocukların karşılaşabilecekleri olumsuz içeriklerle ilgili çocuklarını bilgilendirmeli ve bir olumsuzluk durumunda konuyla ilgili kendilerine haber vermeleri konusunda anlaşma yapmalı.
- Ebeveynler çocuklarını çok iyi gözlemlemeli, onlardaki değişimi fark edecek yakınlığı kurmalı, içine kapanma, aile ortamından uzaklaşma gibi davranışlar sergiliyorsa internette takip ettiği içerikleri kontrol etmeli ve anında müdahale edebilmeli.
- Zaman zaman farklı akımların ortaya çıkabileceği ihtimaliyle ebeveynler konuyla ilgili gerekli takibi yapmalı, önlemi almalı.
- Zararlı içeriklere rastlanması halinde durumunda bakanlığın Alo 183 hattına, ihbarweb.org.tr adresine ya da Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na önlem alınması için bildirimde bulunulmalı.
'Momo' kâbusu için bakanlık devrede
Çocukları telkin ve talimatla kendilerine zarar vermeye yönlendiren “Momo Challenge” adlı internet oyunuyla ilgili Aile Bakanlığı harekete geçti.
09 Mart 2019 - 10:31
YORUMLAR