Kocaeli’nin bağış konusunda ilk sırada yer aldığını ifade eden Vali Hüseyin Aksoy, bu konuda vatandaşların endişelerinin giderilmesi gerektiğini belirtti. Wellborn Hotel’de düzenlenen programa; Vali Hüseyin Aksoy’un yanısıra, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay, Kocaeli İl Müftüsü Yusuf Doğan, İl Sağlık Müdürü Dr. Şenol Ergüney, özel ve kamu hastanelerinin başhekimleri ve organ bağışında bulunan aileler katıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Şenol Ergüney, Kocaeli İl Müftüsü Yusuf Doğan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün konuşmalarının ardından Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebetiyle ilimizde yaşayan ve organ bağışında bulunan aileler ile bir arada olmayı arzu ettik.
Organ bağışı konusunda insanlarımızın iki noktada tereddütlerinin olduğunu gördüm. Bunlardan biri dini hassasiyetti. Diyanet İşleri Başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda yaptığı inceleme sonucu açıklamaları var. Dinende bir mahsurun olmadığı, aksine insanı yaşama kavuşturmanın sağlıklı bir yaşam vermenin önemini vurguladılar. İnsanlarımızın diğer tereddüttü ise kendilerinin tam anlamıyla ölmeden organlarının alınması endişesi idi. Bu konuda da Sağlık Bakanlığımız çok net kararlar ortaya koymuş ve bütün tereddütleri ortadan kaldırmıştır. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların beyin ölümü gerçekleştiğini en az 2 uzman doktorun raporu olduktan sonra süreç başlayacaktır. Bunları bizler toplumda biraz daha anlatabilirsek insanlarımızın kafasındaki soru işaretlerini büyük ölçüde gidermiş oluruz.
“25 BİNİ AŞAN SAYIDA İNSANIMIZ ORGAN BEKLİYOR”
Organ bağışı çok önemli. Organ bekleyen ve alacağı organla yaşama tutunmak isteyen çok sayıda insanımız var. 25 bini aşan sayıda insanımız organ bekliyor. Bu insanlarımıza eğer organ verebilirsek yaşama tutunacaklar ve yaşam kaliteleri daha iyi bir noktaya gelmiş olacaktır. Bu noktada organ bağışında bulunan ailelere teşekkür ediyorum. Çok zor bir dönem ve süreç. Bu zor süreçte bu kararı vererek organların diğer insanlara ulaşmasını ve onların yaşama tutunmalarına katkı vermeleri çok önemli bu nedenle teşekkür ediyorum. Sizlere minnettarız. Kocaeli’de organ nakli gerçekleştirilebilmektedir. Son 5 yıl içerisinde Kocaeli’de 52 organ nakli gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde hızla devam edecektir.
KİMSE ENDİŞE ETMESİN
2014 yılından itibaren ilimizde 34 aile organ bağışında bulundu. Organ bağışı yapma noktasında Türkiye’de ilk sırada yer alıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız belirli bir duyarlılık gösterdi. İnsanlarımızın tek başına ben organlarımı bağışlıyorum demesi yeterli değil. Ölüm durumu olduğunda ailesinin onayı alınıyor ve bu onayla işlemlere devam ediliyor. Toplumumuzda bu konuda kimsenin kafasında bir soru işareti olmasın. Sağlık Bakanlığımızın koordinasyonunda devletin koyduğu kurallar büyük bir hassasiyet içerisinde uygulanıyor. Valiliğimiz koordinasyonunda yürüttüğümüz bir Kadın Sağlığı Eğitimi projemiz var.
ORGAN BAĞIŞI DAHİL EDİLDİ
Bu proje ile özellikle kadınlarımızın meme kanseri konusunda daha bilinçli hale gelmesi, kendi kendini muayene edebilme noktasında belirli bir bilinç düzeyine erişmelerini arzu ettik. 15-69 yaş gurubunda Kocaeli genelinde 671 bin hedef kitlemiz var. Yaklaşık 1 yıl içerisinde önemli çalışmalar ortaya koyduk. Sadece meme kanseri konusunda kadınlarımızı bilgilendirmek değil, obeziteden, kadına yönelik şiddette nereye başvuracaklarına kadar bu eğitim çalışmamız kapsamına aldık. Bu eğitim projesini uygulamaya başladığımızda organ bağışı konusunu da bu projeye dahil ettik. Son bir yıl içerisinde ulaştığımız kadın sayısı 188 bin 912’dir. Organ bağışında bulunan bütün ailelere teşekkür ediyorum” diyen Sayın Valimiz, organ bağışında bulunan ailelere sağlıklı ve uzun ömür temennisinde bulundu.
YORUMLAR