Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, geçen yıl otomotiv sanayisinin üretimde çok önemli büyüme elde ederek tarihi bir rekora imza attığını belirterek, "Üretilen her 100 aracın 73'ünü yurt dışına göndererek ihracat rekorunu da kırmış oldu" değerlendirmesini yaptı.
OSD tarafından açıklanan verilere göre, otomotiv sanayisinde toplam üretim geçen yıl 2014'e kıyasla yüzde 16 artarak 1 milyon 359 bine ulaştı. Bu dönemde otomotiv sanayisinin ihracatı da yüzde 12 yükselişle 992 bine çıktı. Böylece otomotiv sanayisinde 2015 yılında üretim ve ihracat rekoru kırıldı.
Türk otomotiv sanayisi, 2015 yılının 9 ayında toplam otomotiv üretiminde dünyada 16. sırada yer aldı.
Ülkelere göre toplam Ar-Ge harcamaları içerisinde otomotivin payına bakıldığında ise Türkiye, yüzde 18,9'luk payla 3. sırada bulunuyor. Almanya, Ar-Ge harcamaları içerisinde otomotivin aldığı pay sıralamasında yüzde 31,7'yle başı çekerken, bunu yüzde 19,8'le Japonya takip etti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, son yıllarda kapasite ve yeni ürün yatırımlarına hızla devam eden otomotiv sanayisinin, üretimde çok önemli büyüme elde ederek tarihi bir rekora imza attığını ifade etti.
Önen, üretilen her 100 aracın 73'ünün yurt dışına gönderilerek ihracat rekorunun da kırıldığına işaret ederek, AB pazarlarındaki büyümenin, üretim ve ihracat rakamlarına pozitif katkı sağladığını belirtti.
İhracatın adet bazında yüzde 12 arttığını kaydeden Önen, "Avro/dolar paritesindeki gerileme nedeniyle tutarsal olarak dolar bazında yüzde 5 gerileyen ihracat, avro bazında ise yüzde 14 yükseldi. Otomotiv sanayii, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 15'ini oluşturarak sektör sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu" değerlendirmesini yaptı.
Önen, Türk otomotiv sanayisinde bu yıla ilişkin beklentilerini de paylaşarak, şunları ifade etti:
"Sanayimiz kapasite ve yeni proje yatırımlarına aynı hızla devam ediyor. Bu yatırımların hayata geçmesiyle son 5 yılda üretim kapasitesi 1,5 milyon adet seviyesinden 1,7 milyon adet seviyesine yükseldi. Sanayimizin; halen devam eden ve devreye aldığı yeni ürün yatırımlarıyla 2016 yılında ihracatını daha da artırmasını bekliyoruz. Hükümetimizin sanayii destekleyici politikalarıyla iç pazardaki istikrarın devam etmesi, yeni projeler için ülkemizin rekabetçiliğinin sürdürülmesi ve böylelikle yeni yatırımların ülkemize çekilmesi, sektörümüz için en önemli fırsat konumunda."
- "Otomotiv sanayisi kapasitesinin 1,9 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz"
Bu yıl devam eden yatırımlara değinen Önen, bu yatırımlarla otomotiv sanayisi kapasitesinin 1,7 milyondan 1,9 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.
Önen, yeni devreye giren projeler ve halen devam eden yatırımlarla üretim ve ihracatın sürdürebilir bir büyüme yakalamasını öngördüklerini aktararak, "Teşviklerle desteklenen yeni projeler, 2016 yılında özellikle ihracat bazlı üretim artışını sağlayacaktır. Elbette bu beklentiler istikrarlı bir iç pazar ve ekonomide satınalma kararlarının etkilenmeyeceği bir seyre bağlı" ifadelerini kullandı.
Otomotiv sanayisinin ülke için stratejik önem taşıdığını vurgulayan Önen, şunları aktardı:
"Hükümetimizin uygulamakta olduğu Ar-Ge teşviklerinin de büyük katkısıyla global otomotiv markaları için yeni proje ürünlerin geliştirildiği otomotiv üssü konumuna gelen ülkemiz, 2015 yılının 9 aylık verilerine göre Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticari araç üretiminde 1'inci, otomobil üretiminde de 7'nci sırada yer alıyor. Dünya geneli otomotiv üretiminde ise 2014 yılındaki 17'nci sırada bulunan konumumuz, geçen yılın 9 aylık döneminin sonunda 16'ncı sıraya yükseldi. Yeni devreye giren ve girecek olan projeler ile bu konumumuzun daha da kuvvetlenmesini bekliyoruz."
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Ar-Ge konusunda Türkiye'nin bir çekim merkezi olmasını bir fırsat ve otomotiv sanayisi açısından bir gereklilik olarak gördüklerini vurgulayarak, bunun ülkenin teknolojik ilerlemesine katkı sağlayacağını ifade etti.
YORUMLAR