2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemindeki maddeler içinde bulunan, ‘eşitsizliklerin azaltılması, cinsiyet eşitliği’ başlıkları ile direkt ilgisi olan “İş’te Fırsat Eşitliği Projesi’ için SEDAŞ toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği kapsamında, “İş’te Fırsat Eşitliği Kurulu” oluşturdu. SEDAŞ konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Organizasyon yapısının her kademesinde bakış açılarımızda ve tutumlarımızda 'iyi' olarak belirlenen durumumuzu 'en iyi'ye yükseltmek için harekete geçtik. Türkiye'nin de geleceğine katkı verecek bir dönüşüm için farkındalık yaratacağız.” denildi. SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ’ın yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile toplumun ihtiyacı olan bilgilenme ve bilinçlenmeye, olumlu değerlerin sahiplenilmesine ait ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağladığını belirtti.
17 HEDEF BELİRLENDİ
Güven, SEDAŞ’ın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemindeki 17 hedefi önemsediğini belirttiği açıklamasında, “Bu 17 hedef içinde yoksulluğa son verilmesi, açlığın yok edilmesi, sağlık ve refah, kaliteli eğitim, cinsiyet eşitliği, sağlıklı suya erişim, temiz enerji, istihdam ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, eşitsizliklerin azaltılması, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, bilinçli üretim-tüketim, iklim değişikliğiyle mücadele, sudaki yaşam, karadaki yaşam, sulh ve adalet ile uygulama yer almaktadır. SEDAŞ Toplumsal Cinsiyet ve Fırsat Eşitliği Kurulu (TCFEK) oluşturarak bu kurula “İş’te Fırsat Eşitliği Kurulu” ismi verdi.
‘KADIN İŞİ’ VEYA ‘ERKEK İŞİ’ DEMEYECEĞİZ
Bu kurul ile 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemindeki maddeler içinde bulunan, ‘eşitsizliklerin azaltılması, cinsiyet eşitliği başlıkları’ ile direkt ilgisi olan İş’te Fırsat Eşitliği projesine start vermiştir. Bu proje ile ön yargılarımızı, tavırlarımızı ve yerleşik fikirlerimizi gözden geçireceğiz. Çünkü birçok insan gibi bizlerde bilinçaltında kültürel geleneklerden, ön yargılar ve toplumsal yapılardan etkilenebiliyoruz. Şirketimiz kurumsal dilinde erkek ve kadın ayrımcılığına yer vermeyeceğiz. Yaptığımız işlerle ilgili ‘Kadın İşi’ veya ‘Erkek İşi’ gibi mevcut kalıp yargıları ortadan kaldırmak üzere el birliği ve işbirliği yapacağız.
EŞİT HAKLAR
Hep birlikte ayrımcılık karşıtı ve eşit fırsatlar politikamızı hazırlayacağız. Bu sosyal sorumluluk projesinin gelişimi ile ilgili paydaşlarımızı da atılan adımlar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendireceğiz.” dedi. Güven, açıklamasının devamında; “Ülkemiz Anayasasında, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” hükmüne, devrim niteliğinde olan bir değişiklik yapılarak, 2010 yılında “Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.” hükmü eklenmiştir. Türkiye, Anayasasında bu tür bir hükme yer veren az sayıdaki ülkelerden biridir.
KADINLAR HAYALLERİNİN PEŞİNDEN KOŞMALI
"Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar" ödül töreninde, enerji sektöründe çalışan kadın sayısının arzu edilen seviyede olmadığı belirtilmiş, kadınlara hayallerinin peşinde koşmaları çağrısında bulunulmuştur. Ülkemizde “toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği” kapsamında çok güzel çalışmalar olduğunu görüyoruz. SEDAŞ olarak projemizin içinde yaşadığımız topluma, ülkemize ve milletimize gereken katkıyı sağlayacağına inanıyoruz. Güven, SEDAŞ’ın“İş’te Fırsat Eşitliği Kurulunda” görev yapan tüm arkadaşlarıma farkındalık yaratacakları bu projede çalışmalarına teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” dedi.
YORUMLAR