Milli Savunma Bakanlığı Halkla İlişkiler Daire Başkanlığınca bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Binbaşı Nadide Şebnem Aktop, gündemdeki konular ile İstanbul’da yaşanan helikopter kazasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kazada şehit olanlara rahmet, aileleri ve millete başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Aktop, konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulunun görevlendirildiğini anımsattı.
İnceleme sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Aktop, “Kazanın gerçek nedeni detaylı inceleme neticesinden çıkacağından kazayı şimdiden değişik nedenlere bağlamanın gerçekçi bir yaklaşım olmadığını değerlendiriyoruz.” diye konuştu.
Envanterdeki helikopterlerin bakımlarının hem kendi birlikleri hem de 5. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünce periyodik olarak yapıldığına dikkati çeken Aktop, gövde yenileştirmeden bakım testlerine kadar detaylı çalışmaların yapıldığını anlattı.
Motor bölümlerinin en küçük ayrıntısına kadar sökülerek gerekli değişim ve onarımların yapıldığını dile getiren Aktop, şunları kaydetti:
“Gövde yenileştirme işlemi sonrasında hava araçlarında bulunan malzemelerin hemen hemen yüzde 100’ünün kontrolünün yapılıyor olması, değişmesi gerekenlerin tamamının değişmesi sebebiyle hava araçlarının yaşı, gövde yenileştirme işlemine göre değerlendirilmektedir. Bu kapsamda hava platformlarında kullanılan her malzemenin uçuş saati bazında sicil kayıtları tutulmaktadır. Bu sebepten dolayı hava araçlarının yaşının olmadığı değerlendirilmektedir.”
Binbaşı Aktop, UH-1 helikopterlerinin 60’dan fazla ülke tarafından kullanıldığını da vurguladı.
"YURT İÇİNDE VE IRAK'IN KUZEYİNDEKİ ÜÇ HAFTADA, 56 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"
Aktop, FETÖ/PDY, PKK/KCK/YPG ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelenin yurt içi ve sınır ötesinde kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.
Son üç haftada, yurt içinde ve Irak’ın kuzeyinde PKK/KCK terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar kapsamında, 56 teröristin etkisiz hale getirildiğini aktaran Aktop, 34 silah, ağır silah, 7 bin 341 hafif silah mühimmatı, bir ton 300 kilo patlayıcı madde ile 29 el bombası ele geçirildiğini ve 36 adet EYP’nin imha edildiği bilgisini paylaştı.
Aktop, teröristler tarafından kullanılan 78 silah mevzi, sığınak, barınak, mağara ve deponun da kullanılamaz hale getirildiğini kaydetti.
Azim ve kararlılıkla sürdürülen operasyonlarla PKK/KCK terör örgütü üzerinde oluşturulan baskı neticesinde, örgütün hareket ve eylem kabiliyeti önemli ölçüde kısıtlandığını bildiren Aktop, “Bu kararlılık neticesinde sözde elebaşlarının terörden sonuç alamayacaklarını anladıklarını, diğer teröristlerin de bu gerçeği idrak etmeye başladığını görmekteyiz. Bu çerçevede terör örgütünden kaçışlar artmış, katılımlar son derece azalmıştır.” dedi.
"1076 PERSONEL AÇIĞA ALINDI"
Aktop, FETÖ ile mücadeleye de aynı kararlılıkla devam edildiğini belirterek, “Bu çerçevede, yürütülen soruşturmalar neticesinde son 7 ay içinde toplam bin 76 personel için açığa alma işlemi uygulanmıştır. MSB ve TSK’de, FETÖ ile mücadele, tüm karargah, kurum ve birliklerde, önceki uygulamalar sonucu belirlenen müşterek kıstaslar çerçevesinde, hiçbir fark olmaksızın aynı kararlılıkla sürdürülmektedir. Bu mücadele esnasında açıkça görülmektedir ki, FETÖ’cü hainler bünyemizden temizlendikçe, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güç ve etkinliği önemli oranda artmıştır, artmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
24 Ağustos 2016’da başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde, bir taraftan güvenlik tedbirlerinin uygulandığını, diğer taraftan da günlük hayatın normalleşmesi çalışmalarına devam edildiğini vurgulayan Aktop, şu ana kadar yaklaşık 310 bin Suriyelinin gönüllü olarak Fırat Kalkanı Harekatı alanına döndüğünü kaydetti.
Aktop, Zeytin Dalı Harekatı’nda etkisiz hale getirilen terörist sayısının da 4 bin 608 olduğunu bildirdi. Huzur ve istikrarın büyük oranda tesis edildiği ve halkın terör örgütünün zulmünden ve baskısından kurtulduğu Zeytin Dalı Harekatı bölgesinde huzuru bozmak amaçlı saldırılarla karşılaşıldığına dikkati çeken Aktop, “Tel Rıfat bölgesinden saldırılara, unsurlarımız tarafından meşru müdafaa kapsamında gerekli cevap verilmektedir, verilmeye devam edilecektir.” dedi.
ASTANA MUTABAKATI
Aktop, Astana Mutabakatı kapsamında, çatışmaların sona erdirilmesi maksadıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca 13 Ekim 2017’den itibaren tesis edilen 12 gözlem noktasında faaliyetlere etkin şekilde devam edildiğini vurguladı.
Soçi Zirvesi’nde Türkiye ve Rusya arasında varılan mutabakat sonunda imzalanan İdlib muhtırasıyla bir insani felaketin ve siyasi sürecin sekteye uğratılmasının önüne geçildiğini söyleyen Aktop, muhtıranın uygulanmasına yönelik çalışmaların provokasyonlara rağmen başarıyla devam ettiğini bildirdi.
MÜNBİÇ'TEKİ FAALİYETLER
Münbiç’teki faaliyetlerin, ABD ile yapılan çeşitli seviyelerdeki temaslar neticesinde belirlenen Münbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda yürütüldüğünü hatırlatan Aktop, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda, önceden tamamlanan 68 bağımsız, koordineli devriyeye ilave olarak, 1 Kasım 2018’den itibaren ABD Silahlı Kuvvetleri ile 11 müşterek, birleşik devriye icra edilmiştir. Buradaki amacımız ve haklı beklentimiz, PKK/YPG’nin tamamen Münbiç’i boşaltması, ağır silahlarının toplanması, şiddete yönelik eylemler yürüten gruplardan arındırılarak bölgenin güvenliğinin ve istikrarının sağlanması, yönetimin Münbiçlilere devredilmesi ve yerlerinden edilen Suriyelilerin evlerine dönmesidir.”
Aktop, yurt içi ve yurt dışında sürdürülen tüm harekatlarda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sivil ve masum insanların, tarihi eserlerin, dini ve kültürel yapılar ile çevrenin, Türk Silahlı Kuvvetleri için dokunulmaz olacağının altını çizdi.
Denizlerdeki ve hava sahasındaki hak ve menfaatlerin korunmasına yönelik çalışmalara da büyük titizlikle devam edildiğini vurgulayan Aktop, şunları kaydetti:
“Bu kapsamda, Kıbrıs’ta, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de ‘Türkiye’ye rağmen’ atılacak hiçbir adıma ve oldubittiye asla müsaade etmeyeceğimizi, Doğu Akdeniz’deki tek yanlı hidrokarbon faaliyetlerine izin vermeyeceğimizi, bölgede Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını her vesileyle dile getiriyoruz. Türkiye’nin deniz hak ve menfaatlerinin bilincinde ve koruma kararlılığındayız. Bu konudaki gelişmelerin yakın takipçisiyiz. Akdeniz Kalkanı Harekatı ile Doğu Akdeniz’de deniz güvenliğinin sağlanması ve uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerimizin korunmasına kararlılıkla devam edilirken, Deniz Kuvvetlerimiz, Doğu Akdeniz’de milli maksatlarla faaliyet gösteren araştırma gemilerimiz ve sondaj platformlarımıza her türlü koruma ve destek faaliyetleri ile refakat görevlerini sürdürmektedir.”
Aktop, 4 Şubat’ta Kars’ta başlayan ve uluslararası katılımla başarıyla gerçekleştirilen Birleşik, Müşterek Kış-2019 Fiili Tatbikatı’nın 22 Şubat’a kadar sürdürüleceğini belirterek, tatbikata, 15 dost ve müttefik ülkenin çeşitli unsurlarıyla iştirak ettiğini aktardı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ilk kez planlanan Mavi Vatan-2019 Tatbikatı’nın, 27 Şubat-8 Mart’ta Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de aynı anda icra edileceğini anlatan Aktop, tatbikatın deniz harekat nevilerini denemek, diğer kuvvet komutanlıkları ile müşterek çalışabilirlik usullerini geliştirmek ve unsurların harbe hazırlık seviyelerini yükseltmek amacıyla yapılacağını açıkladı.
YENİ ASKERLİK SİSTEMİ
Aktop, yeni askerlik sistemi ile ilgili çalışmalarının ilk taslağının kabine toplantısında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu belirterek, çalışmaların diğer kurumlarla koordineli devam ettiğini, toplumdan geniş bir kabul görecek, tüm ihtiyaçları ve talepleri karşılayacak dengeli bir sistem hedeflendiğini vurguladı.
Gelecek günlerde çalışmaların Erdoğan’ın onayına sunulacağını ve sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını aktaran Aktop, toplantıda, çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’nun inşa faaliyetlerinin planlanan çerçevede devam ettiğini, geminin bu yılın ilk çeyreğinde suya indirilmesinin, kesin kabulünün de Kasım 2022’de olmasının öngörüldüğünü ifade etti.
Toplantıda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından hazırlanan TCG Anadolu’nun tanıtım klibi de paylaşıldı.
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan askeri kaynaklar, yeni askerlik sistemine ilişkin basın yayın organlarında yer alan askerlik sürelerinin hatırlatılması üzerine, bunların alternatifler olduğunu, çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Çalışmaya son nokta konulmadan açıklama yapılmasının erken olacağını aktaran yetkililer, “Çalışma tamamlanmadan süreyle ilgili net bir şey belirtmiyoruz. Çalışmalar, diğer kurumlarla koordineli olarak devam ediyor.” diye konuştu.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ziyareti hatırlatılarak, Rusya’nın HTŞ’ye yönelik operasyon yapılması konusundaki ısrarının sürüp sürmediğinin sorulması üzerine kaynaklar, “Oradan kaynaklanan tehditlere karşı nasıl koordineli önlem alınabileceği konusu görüşüldü.” ifadelerini kullandı.
"HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM"
Münbiç yol haritasıyla ilgili yakın zamanda ABD’den somut adımların gelip gelmeyeceğine yönelik soru üzerine askeri kaynaklar, verilen sözlerin tutulmasına yönelik beklentilerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Münbiç ile ilgili verdiği süre hatırlatılan yetkililer, “Hazırlıklarımız tamam” karşılığını verdi.
Bir ABD’li yetkilinin açıklamaları hatırlatılarak, Türkiye’nin Patriot ve S-400 hava savunma ve füze sistemleri alımına ilişkin geldiği sürecin sorulması üzerine askeri kaynaklar, Patriot ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini, S- 400’lerle ilgili planlandığı şekilde faaliyetlerin sürdüğünü aktardı.
Askeri kaynaklar, F-35 alım sürecinin de planlandığı gibi devam ettiğini, uçakların Malatya’daki askeri üsse geleceğini bildirdi.
YORUMLAR