İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, RS FM’de yayınlanan Ali Çağatay ile Seyir Hali programına katıldı.Türkkan canlı yayında Türkiye’de tarımın geldiği noktayı özetledi.Türkiye’de fiyatlardaki artışın altında yatan sebeplerin tarımdan kaynaklı olduğunu söyleyen Türkkan, tarımda üretimin sağlanması için sübvansiyon uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.
SEBEBİNİ ÖĞRENMİŞ OLURSUNUZ”
Pandemide gıdaya erişimin zorlaştığına dikkat çeken Türkkan’a göre 1978 krizinden hatırlanan yağ kuyrukları yakın gelecekte tekrar görülebilir:
“1978’de hatırlarsınız Sana yağ kuyruğu vardı. Sebebi, yine Türkiye’de yağ üretilmiyordu, ithal geliyordu. Türkiye 5 cente muhtaç olmuştu. İthal edemeyince Sana yağ kuyruğu geldi. Bu kuyruklar yakın mı? Hem de çok yakın. Pandemiyle beraber gıdaya erişim zorlandı. Herkes şunu anladı: Sıkıntılı günde evinize kapandığınızda size ihtiyaç olan ilaç ve yiyecek. Tüm dünya bu konuda kendine ait önlemler aldı, sınırlarını kapattılar. Ayçiçeği bu dönemde dünyada tonu 415 dolardı, bugün 725 dolar. Ayçiçek yağı geçen sene bu dönem 750 dolarken bugün 1300 dolar. Dolardaki artışları düşünürseniz ayçiçek yağındaki fiyat artışının sebebini öğrenmiş olursunuz.”
“ÇİFTÇİ PARA KAZANDIĞINI HİSSETTİĞİ ANDA DAHA ÇOK EKMEYE ÇALIŞACAK”
“Buğdayı bir liraya mal ediyorsa 1.30 hatta 1.50 verin. Çiftçi para kazandığını hissettiği anda daha çok ekmeye çalışacak. Sizin döviz olarak dışarıya gönderdiğiniz para içeride kalacak, çünkü bunu karşılamak için ithalat yapıyorsunuz. İkincisi verdiğiniz 50 kuruşa zaten çiftçi gidip LasVegas’ta kumar oynamaz. Çocuğunu evlendirirken mobilya alır. Markete para harcar. Verdiğiniz 50 kuruşun zaten yüzde kırkını dolaylı vergi olarak alıyorsunuz. 30 kuruş kalıyor ama ona karşılık döviz harcamanız ciddi oranda azalıyor.”
“DAHA PAHALI GİRDİLERİ OLAN DAHA PAHALI SATMAK ZORUNDA”
“2010 yılında ilk üretime başlamıştık Ukrayna’daki fabrikamızda, Türkiye’deki ayçiçeği üretimi 1 milyon 20 bin tondu. Ukrayna’da kurma sebebimiz zaten ayçiçeğinin orada olmasıydı. Fabrikayı kurduğumuz alanın etrafı ayçiçeği tarlasıydı ve 8 milyon ton üretiliyordu. Aradan birçok yıl geçti. Türkiye geçtiğimiz yıl 1.3 milyon ton ayçiçeği üretti. Ukrayna 16 milyon ton üretti. ‘Dünyadaki fiyatlar bu değil’ deniyor. İyide dünyadaki fiyatla niye kıyaslıyorsun? Amerika’nın çiftçisi mazotu bu fiyata mı kullanıyor? Daha pahalı girdileri olan daha pahalı satmak zorunda, siz onu ancak sübvanse ederek devam edebilirsiniz.”
BİR FABRİKANIN ÜRETİME GEÇMESİ ASGARİ 4 SENE
Türkkan, tarıma sübvansiyon çözümünün Türkiye’de şehirlerdeki istihdam eksikliğine de çözüm olacağına vurgu yaptı: “Her tarla bir fabrikadır. Bir fabrikanın üretime geçmesi asgari 4 senedir. Bugün karar verirseniz seneye sizin ürününüz ambarda. Karar vereceksiniz. Ben mazotu ve gübreni sana bu şekilde sübvanse ediyorum, tohumunu veriyorum. Malını da 1’e değil 1.5’e alıyorum. İnsanlar deli gibi köyüne koşar. Türkiye’nin şehirlerde toplumsal bir sorun haline gelen istihdam sorununa da bir çözüm bulunmuş olur. Patates mümessili bir Tarım Bakanı’nın yapacağı bir iş değil. Ciddi anlamda masaya yatırıp yerli ve milli duygularla bu konuda plan yapan bir adam önümüzdeki senelerde tarım sorununu çözer. Tarımı ve ağaçlandırmayı özendirecek birtakım teşvikler getirirseniz Türk insanı çok kolay becerir. Zaten bizim genetik kodlarımızda var, hemen döner yaparız. Yeter ki efendi olmaktan başka para kazandığını görsün.”
Tarım politikalarını eleştirdi!
Türkkan canlı yayında Türkiye’de tarımın geldiği noktayı özetledi.
29 Ocak 2021 - 13:17
YORUMLAR