Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine liseye yerleştirmede uygulanacak yeni model hakkında önemli bilgiler verdi. Bakan yeni sistemin adını, “Velinin isteğine bağlı sınavsız mahalli yerleştirme sistemi” olarak özetledi. Kısa adının ise ‘Liseye Kayıt Sistemi’ olabileceğini belirtti. Yeni modeli, “En stressiz, sade, basit ve anlaşılır liseye geçiş dönemi olarak” adlandıran Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
EVİNE EN YAKIN OKULA KAYIT: Ortaokul 8’inci sınıftaki 1.2 milyon öğrencinin yüzde 92‘si adresine en yakın okula yerleştirilecek. Öğrenci evine en yakın okullar arasında 5 tercih yapacak. Öğrencinin tercih ettiği 5 okuldan birine kaydı, merkezi olarak bakanlıktan yapılacak. Böylelikle okul müdürlerinin keyfi uygulaması söz konusu olmayacak. Aynı okulda kontenjandan daha yüksek talep olursa okul başarı puanı yüksek olan öğrenciye öncelik tanınacak.
600 OKUL İÇİN MERKEZİ SINAV: Türkiye’nin en iyi ve en çok talep gören, en yüksek puanla öğrenci alan Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Proje Okulları için ‘Nitelikli Okul Sınavı’ yapılacak. Yaklaşık sayısı 600 olan ve 100 bine yakın kontenjana sahip bu okulların sınavına isteyen tüm öğrenciler herhangi bir şarta bağlı olmaksızın katılabilecekler. Öğrenciler puanlarına göre ve yine puanına uygun istediği 5 okula kayıt yaptıracak. Kazanan öğrenciler ister ilinde, ister il dışında bir okulda okuma şansına sahip olacak. Nitelikli okulların listesini MEB, Mayıs ayı içerisinde duyuracak. O okullara gitmek isteyen öğrenciler sınava girecek.
60 SORU 90 DAKİKA: Sınav, Haziran ayının ilk hafta sonu gerçekleşecek. Yeni sistemin ilk sınavı 2 Haziran 2018‘de uygulanacak. Sınav öğrencilerin kendi okulu ve kendi sınıfında olacak. Sınav tek oturum olacak. Sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden gerçekleşecek. Sınavda 60 soru sorulacak ve 90 dakika süre verilecek. Sınav soruları ağırlıklı 8’inci sınıf olmak üzere 6 ve 7’inci sınıfın tüm derslerinden, müfredatın tamamından ve hedeflenen tüm kazanımları kapsayacak. Sınav test usulü, çoktan seçmeli şıklarla gerçekleşecek. Açık uçlu soru olmayacak.
BAŞVURU MERKEZİ OLACAK: MEB eğitim öğretim dönemi bittikten sonra Haziran ayının ikinci haftasında sınava giren ve girmeyen tüm öğrencilere gitmek istedikleri okulla ilgili bir internetten kayıt başvuru formu gönderecek. Sınava girmeyen öğrenciler mahallelerine en yakın gitmek istedikleri okul türüne (düz lise, meslek lisesi, imam hatip) göre 5 tercihte bulunacak. Sınav sonuçları Haziran ayı içerisinde açıklanacak. Sınava giren ve kazanan öğrenciler de sınavla öğrenci alan okullar arasında 5 tercihte bulunacak. MEB, tüm öğrencilerin tercihleri doğrultusunda Temmuz ayı içerisinde yapılan tercihleri ve isteklere göre öğrencilerin hepsini bir okula kaydını duyuracak. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin yerleştirme duyurusu aynı anda yapılacak. Sınava girip kazanamayan öğrenciler de girmeyen öğrenciler gibi evlerine en yakın okullar arasından istedikleri tercihleri yapabilecek.
ÖZEL OKULLAR İSTEĞE GÖRE SINAV: Sınavla öğrenci alan özel okullar isterlerse kendi sınavlarıyla öğrenci alabilecek. İsteyen okullar MEB’in sınavını da kullanabilecek.
TEOG’LA GİRMİŞ ÖĞRENCİLERDE DEĞİŞİKLİK YOK: Yeni sistemde, geçtiğimiz yıl TEOG ile okullara yerleştirilmiş öğrenciler nakil ile değişiklik yapmasına izin verilmeyecek. Yeni uygulama sadece 8’inci sınıftan 9’uncu sınıfa geçen öğrencilere uygulanacak.
‘STRES KALKACAK’: Yeni sistem, sınav stresini kaldıracak, basit, kolay ve anlaşılır olacak. Yeni sistem ile birlikte tüm veli ve öğrenciler ortaokula kayıt yaptırdıklarında bile hangi liseye gideceklerini bilecekler. Yeni sitem ile farklı akademik başarıdaki öğrenciler bir arada olacak. Başarılı öğrenciler daha az başarılı öğrencilerin başarılarını pozitif etkileyecek. Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlamak. Bunun için liselerimizi fen lisesi, sosyal bilim lisesi, proje okulları ayarına çıkarmayı hedefliyoruz. Diğer okullarımızın da kalitesi artırdığımızda sınavsız geçişi sağlayacağız..
YORUMLAR