Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Gebze Teknik Üniversitesi(GTü) iş birliği ile yapılan bu projede, iş veren ve işçilerden para talep edilmesi bir yana, bir diğer tartışma konusu ise Sağlık ve Güvenlik işi yapan firmalar arasında yarattığı haksız rekabet oldu.
İTİRAZLARI VAR
GTÜ ve KSO iş birliği ile hayata geçirilen ve günlük 5 bin test kitinin üretildiği Gebze’de, Bakanlığın kesin emrine rağmen testlerden para talep edildi. Sanayi de çalışanlara uygulanacak testlerden kişi başı 30 lira talep edildi ve bu test kitlerini yapıp, paraları toplaması içinde bir OSGB ile anlaşma sağlandı. Ancak bu durumun haksız rekabet doğurduğunu dikkat çeken OSGB işi yapan diğer firmalar, uygulamalara ve tek elden bu işin yapılmasına itiraz ediyorlar.
HERKES KENDİ FİRMASINA YAPSIN
Yüzyıl Ortak Sağlık ve Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yeşil, fabrikalara yönelik test yapma işleminin son derece doğru ve yararlı bir çalışma olduğunu belirterek, “Ancak Devlet imkanları ile elde edilen kitlerin, aracılık hizmeti olarak kişi başı ücretlendirilmesi tartışılır bir durumdur. Ücretli yada ücretsiz bu test işini bölgemizde ki tüm OSGB işi yapan, yeterliliği olan firmalar yapabilirdi. Bizim aslında istediğimiz ve olması gereken ise her OSGB anlaşması olduğu, sağlık hizmeti verdiği firmaya koronavirüs testini de yapabilmeli. Teknik olarak ta tek bir OSGB’nin tüm firmalara hızlıca ulaşıp, sonuç alması mümkün değil” dedi.
Test kitleri haksız rekabete yol açıyor!
Koronavirüs ile mücadele de Gebze adına tarihi bir adım atıldı. Günlük 5 bin test kitinin üretildiği laboratuar Gebze’ye kuruldu.
26 Mayıs 2020 - 15:20
YORUMLAR