Konunun uzmanları, bir trafik kazasının ardından izlenmesi gereken yollar konusunda vatandaşı uyarıyor, haklarını aramasını öneriyor.
Sürücünün beceri eksikliği, yol ve araçlardaki kusurlar, dikkatsizce veya alkollü araç kullanımı ve aşırı hız gibi bir çok nedenler trafik kazalarını beraberinde getiriyor. Hemen her gün yüzlerce trafik kazaları meydana gelirken, kazalarda onlarca kişi yaşamını yitiriyor, yüzlerce kişi sakat kalabiliyor. Birçok araç ise bu kazalar sonrası kullanılamaz hale geliyor. Trafik kazası sonucu maddi ve manevi zarar gören mağdurun veya mağdurun vefatı halinde yakınlarının maddi ve manevi zararının tazminine yönelik davalar açılabiliyor ve hatta bu durum, ülkemizde dava konusu yapılan en yaygın hukuki alanlardan birini oluşturuyor. Kazaların ardından yapılması gerekenler ise toplumumuzda pek de yeterince bilinmiyor. Konuyu uzmanlarına sorduk. Onlar da trafik kazaları sonrası haklarımızın neler olduğunu özetlediler. İşte o bilgiler:
KAZALARDA TAZMİNAT HAKKI
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında vefat eden yakınınız için kusurlu olan aracın sahibi, sürücüsü ve trafik sigorta poliçesinden tazminat alma hakkınız bulunmakta. Bu tazminat türü ‘destekten yoksun kalma tazminatı’ olarak adlandırılmakta. Ölen kişinin eşi, belirli bir yaşa kadar olan çocukları ve kardeşleri destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunabilirler. Vefat eden kişi çocuksa anne ve babası tazminat talep edebilir. Ölen kişiyle akrabalık bağı olmayan kişiler de hayattayken ölenin kendisine destek olduğunu ispatlamak şartıyla tazminat talebinde bulunabilirler. Destekten yoksun kalma tazminatı hesaplanırken her olayın özelliğine göre ölenin yaşı, gelir düzeyi, ailesine ve yakınlarına desteklik durumu dikkate alınarak hesap edilen tazminat tutarları farklılık gösterir. Yaralamalı kazalarda ise kişi kendi davasını açar ve gerekli tazminatları talep eder. Kaza sonrası uzuv kaybı yaşayanların ise kamu davasının yanı sıra tazminat davası açma hakları bulunmakta.
TEK TARAFLI KAZALARDA TAZMİNAT
Bu zamana kadar tek taraflı ve/veya yüzde 100 kusurla meydana gelen kazalar sonucunda vefat eden araç sahibi ve sürücüsünün yakınlarının tazminat talep etme hakkının olmadığı yönündeki yaygın düşünceye karşın Yargıtay’ın güncel kararları sonrasında artık yakınlarınız meydana gelen kazada yüzde 100 kusurlu olsalar dahi tazminat talep etme hakkınız bulunmakta. Bu konuda halen sigorta şirketleri yapılan tazminat başvurularını reddetseler bile daha sonradan dava aşamasında geçen süre sonucunda işleyecek faizle birlikte çok yüksek tazminatlar ödemek durumunda kalmakta.
MADDİ HASARLI KAZALAR
Maddi hasarlı bir trafik kazası geçirildiğinde yapılması gereken ilk iş, kazaya karışan tarafların aralarında anlaşmaları ve bir Kaza Tespit Tutanağı düzenlemeleridir. 2008 yılında başlatılan bu uygulamayla trafik polisleri kaza yerine gelmeden sorun çözülebiliyor. Trafiği yoğun olan kentlerde çok sık rastlanan ve çok büyük hasar meydana getirmeyen bu kolay trafik kazaları bu yolla çok daha süratli çözümlenmiş oluyor ve zaten çok rahat olmayan trafik böylece daha da fazla sıkışmadan açılmış oluyor. Bu biçimde düzenlenen Kaza Tespit Tutanakları, trafik polislerinin düzenlediği tutanaklardan biçim ve geçerlilik açısından hiç farklı değil. Önemli olan tarafların, kendi aralarında anlaşmalarıdır. Eğer bir anlaşma sağlanamamışsa o zaman trafik polisleri devreye giriyor.
TUTANAĞININ GEÇERLİ OLMADIĞI DURUMLAR
Taraflardan birinin ehliyeti yoksa, ehliyet o aracı kullanmak için yeterli değilse, yaşı küçükse, alkollü olduğu şüphesi varsa ya da akli dengesinin yerinde olmadığı sanılıyorsa, olay yerine kesinlikle trafik polisi gelmeli. Ayrıca kazaya karışan araçlardan biri resmi plakalı ise kazada resmi kuruluşların eşyalarına zarar verilmişse, araçlardan birinin trafik sigortası yoksa veya kaza sırasında yalnızca üçüncü kişilerin malları zarar görmüşse yine olay yerine kesinlikle trafik polisi gelmelidir. Bir de kaza sırasında ölüm ya da yaralanma olmuşsa trafik polisi beklenmek zorundadır. Bu durumların dışında kurallarına makul biçimde tarafların düzenleyeceği bir Kaza Tespit Tutanağı, trafik polisi tarafından doldurulmuş gibi kabul edilir ve prosedür görür.
TUTANAĞI DOLDURKEN DİKKAT EDİN
Kaza Tespit Tutanağı doldurulurken, kazanın olduğu tarih ve yer bilgisi, kazayı görenlerin ifadeleri, kazaya karışan sürücülere ait, sürücü bilgileri, araç bilgileri, her iki araca ait zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri, kazanın oluş biçimiyle ilgili bilgiler, kazanın nasıl meydana geldiğini gösteren bir çizim ve her iki sürücünün de kaza hakkında görüşleri tutanakta kesinlikle yer almalıdır. Ayrıca her iki sürücünün de imzaları tutanakta bulunmalıdır. Sürücülerden birinin imzalamadığı Kaza Tespit Tutanağı geçerli değildir. Sigorta prosedürleri için yalnızca Kaza Tespit Tutanağı’nın düzenlenmiş olması yeterli değildir. Yapılacak ikinci iş, araçların kaza sonrası durumunu gösteren, çeşitli noktalardan resimlerini çekmektir. Sigorta şirketleri, kesinlikle bu fotoğrafları isteyecektir. Sigorta şirketleri açısından bir diğer önemli nokta da kazaya neden olan aracın zorunlu trafik sigorta poliçesinin, araç ruhsatının ve sürücülerin ehliyet fotokopilerinin alınmasıdır. Kazaya diğer araçlar da karışmışsa, bu esasen belgelerin diğer araç sürücülerinden de toplanması gerekir.
YORUMLAR