TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Ana üssümüz...
Reklam
Reklam

TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Ana üssümüz Gebze"

Kocaeli Sanayi Odası’nın meclis toplantısının konuk konuşmacısı olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK hep Ankara odaklı bir kurum olarak gözükse de 5 bin 400 çalışanımızın çoğunluğu Gebze bölgesinde. O yüzden bizim esas ana üssümüz Gebze"

TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Ana üssümüz Gebze"

Kocaeli Sanayi Odası’nın meclis toplantısının konuk konuşmacısı olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK hep Ankara odaklı bir kurum olarak gözükse de 5 bin 400 çalışanımızın çoğunluğu Gebze bölgesinde. O yüzden bizim esas ana üssümüz Gebze"

TÜBİTAK Başkanı Mandal:
20 Kasım 2019 - 13:31

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Kasım ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yanı sıra Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kütahya Valisi Ömer Toraman, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kütahya Altıntaş Belediye Başkanı Arif Teke, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç ve KSO Meclis üyeleri katıldı. Bir sonraki meclis toplantısı 18 Aralık’ta gerçekleştirilecek.



“İSTANBUL’DAN SONRA İKİNCİ SIRADAYIZ”
Meclis toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şu ifadeleri kullandı; Öncelikle Kocaeli ili olarak çok şanslı bir konumda olduğumuzu belirtmek isterim: Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM, BİLGEM. İlk etabı tamamlanan Bilişim Vadisi, 5 Teknopark, Ulusal Test Merkezi - TSE, 2 Teknoloji Transfer Ofisi ve 2 üniversiteyi ilimizde barındırıyoruz. Bu fiziksel yakınlık neticesinde; bugün itibariyle İlimizdeki Ar-Ge Merkezi sayısı 127, Tasarım Merkezi sayısı ise 17’dir. Türkiye ‘de bu sayı 1195. İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız.

“ODALAR SÜRECİN DIŞINDA BIRAKILIYOR”
​​​​​​ Üniversitelerimizde kurulan Teknoloji Transfer Ofislerinde sanayi odalarının, ticaret odalarının ortak ve söz sahibi olması, işbirliği ruhunu geliştirme açısından önemli. Kısa adı KUSİ olan kamu-üniversite-sanayi işbirliği stratejisi ile devletimiz de bu önemi vurgulamaktadır. Kocaeli olarak en başarılı KUSİ uygulamasını yürütüyoruz. Ancak son 1513 TÜBİTAK teşviklerinde TTO A.Ş.’nin sadece üniversitenin sermayedar olduğu bir şirket olma ve yönetim kurulu üyelerinin de sadece akademisyen olma şartı aranmaktadır. Tabi teşviklerin bu yönde olması odaları sürecin dışında bırakmaktadır.

“HEDEFLEDİĞİMİZ MİKTARIN GERİSİNDEYİZ”
Dünyadaki en büyük sivil fon olan UFUK 2020 programının tamamlanmasına bildiğiniz gibi 1 yıl kaldı. 451 milyon avro ile katıldığımız UFUK 2020'den, bugüne kadar hedeediğimiz miktarın çok gerisinde hibe alabildik: 2014-2018 arasında 452 projemiz kabul edilmiş. Türk ortaklara yaklaşık 138 milyon avro para aktarılmış. İspanya ve İtalya Türkiye’nin 10 katı başvuru yapmış ve 20 katı bir bütçe almış; Polonya Türkiye’nin 2 katı başvuru yapmış ve 2 katı bir bütçe almış. Yunanistan Türkiye’nin 3 katı başvuru yapmış ama 6 katı bütçe almış. Kıbrıs bile Ufuk 2020’den Türkiye’ye göre daha fazla fon alıyor (140,2 milyon avro).

“YOL ALMAMIZ GEREKİYOR”
​​​​​​Ülkemiz, 2001 sonu itibarıyla hibe nitelikli fonlardan tek bir çerçeve altında yararlanmaya başlamıştır. Rakamlara baktığımızda ne yazık ki Türkiye çok üst sıralarda yer almasa da, geçen bu süre içinde ulusal ve uluslararası ortak çalışabilme kültürümüzü geliştirdiğimizi düşünüyorum. Bunun da ötesinde Çerçeve Programları Türkiye-AB iş birliğinin gelişmesinde önemli bir çıpa görevi görüyor. TÜBİTAK; AB projeleri konusunda farkındalık yaratmak ve başvuru sayılarını artırmak için çeşitli olanaklar sağlıyor. Ele ele verip daha fazla Ar-Ge, daha yenilikçi çalışmalar ve proje disiplini konularında yol almamız gerekiyor. Şimdiden yeni programda belirlenen misyonlara uygun projelerle ilgili, Kurumunuz tarafından kamuoyunun önceden uyarılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

“TAYVANLI FİRMA KOCAELİ’DE FABRİKA KURACAK”
Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre; Ekim ayında; İhracat 2,6 milyar dolar. İthalat 3,3 milyar dolar. Ocak-ekim döneminde ihracat 23,8 milyar dolar. Geçen yılın aynı döneminin yüzde 2,4 üzerinde. Finansman tarafına baktığımızda (ocak-eylül); Portföy yatırımlarında 482 milyon dolar net giriş, Resmi rezervlerde 4,2 milyar dolarlık artış var. 2018’de 16,8 milyar dolar azalmıştı. Doğrudan yatırımlarda → 4,6 milyar dolar net giriş var. Bu rakam 2005-2006 yıllarında 22 milyar dolar seviyesindeydi. Burada hedefimiz 20-30 milyar dolar olmalı. Geçen hafta Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı, Tayvanlı bir firmanın Kocaeli’de fabrika kuracağını açıkladı. Firma önümüzdeki yıl 80 milyon dolar yatırımla paslanmaz çelik fabrikası kuracak. Bu fabrikayla ilimizde yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlanacak. Yatırımın ilimizde olmasını önemli buluyoruz.

İŞSİZLİK RAKAMLARINI PAYLAŞTI
İşsizlik oranı (ağustos) yüzde 14. Geçen yılın aynı döneminin 2,9 puan, bir önceki ayın 0,1 puan üzerinde. Mevsimsel olarak da artışların başladığı bir dönemdeyiz. Genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 27,4 2005’ten bu yana en yüksek seviye. Geçen yılın aynı döneminin 6,6 puan üzerinde. Bildiğiniz gibi bu ayın başında ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara yönelik olarak açıklanan “İstihdam Odaklı İşletme Kredi Paketini” destekliyoruz. Ancak işsizliğin çözümünün yatırım ortamının iyileştirilerek, yeni yatırımlarla olacağını düşünüyoruz.

“ÖRNEK BİR SEFERBERLİK”
Bildiğiniz üzere afet yönetimi, özellikle bölgemiz için çok önemli bir konu. Kocaeli Üniversitemiz ile bir işbirliği protokolü imzalamıştık. Bu kapsamda Sanayide Güvenli Yaşam ve İş Sürdürülebilirliği Eğitimleri seferberliği başlattık. Gerek çalışan eğitimi, gerek eğitici eğitimleri düzenliyoruz. Biliyorsunuz küçük ve basit müdahalelerle büyük sorunlar giderilebiliyor. Maliyetleri çok küçük ama faydası büyük olan bu eğitimleri çalışanlarınıza aldırmanızı tavsiye ediyorum. Bunun bizim bölgemize yakışan örnek bir seferberlik olduğuna inanıyorum.17 Ağustos deneyimlerimizi unutmadan diğer illere ve ülkelere örnek teşkil etmeliyiz. Hepinizin katılımlarınızı arzu ediyoruz”

“GEBZE BİZİM ESAS ANA ÜSSÜMÜZ”
Zeytinoğlu’nun ardından kürsüye çıkan konuk konuşmacı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “TÜBİTAK hep Ankara odaklı bir kurum olarak gözüksek de 5 bin 400 çalışanımızın çoğunluğu Gebze bölgesinde. O yüzden bizim esas ana üssümüz Gebze. Burada olmaktan büyük memnuiyet duyuyoruz. İdeal bir araştırma kampüsümüz var. Kocaeli ile olan bağımız bizim için çok önemli. AB fonlarından daha fazla faydalanabilmeliyiz. Ulusal fonlardaki talep yüksek olduğunda böyle bir tercih var. UFUK 2020 rakamlarına bakmak lazım. Nisan ayından beri büyük bir çaba gösterdik ve AB komisyonunu ikna ettik. Bunun bir süreç olduğunu aktardık. Bizim projelerimizin büyük kısmı başarılı olamadığı için değil, en iyi olamadığı için kazanamıyor. Bir başarı ölçütü olsun ama Türkiye’den gelen projeler desteklensin. 80 milyon Avro’luk pay Türkiye’den gelen projelere destek için kullanılacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Harikalar Dünyası’ndan öğretmenler gününe özel açılış!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!
Destek Çolakoğlu Metalurji’den, Başarı Dilovası’ndan!