Türkiye’nin en büyük sanayi tesis olan Tüpraş kapasite artışına gidiyor. Tüpraş, 2014 yılında mevcut ranerini yanına “siyah ürün (fuel oil) dönüşüm tesisi” kurmuştu. Şimdi Türpraş, Fuel-oil Dönüşüm Projesine paralel özelliklerde yeni bir projenin tesis edilmesi planlıyor. Bu doğrultuda, mevcut Tüpraş Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi ve Depolama Tankları Projesine ilave olarak Koklaştırma (Delayed Coker) ve bağlantılı üniteler tesis edilerek, yıllık yaklaşık 450 bin ton orta distilat (motorin ve jet yakıtı), 75 bin ton sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ve 650 bin ton petkok üretimi gerçekleştirilecek. Bu üretimlerin yanı sıra mevcut durumda önemli bir ithalat kalemi olan ve dizel üretiminde girdi olarak kullanılan yarı mamul Ağır Vakum Gaz Yağı (HVGO) ürününde de 400 bin ton azalma sağlayacak.
YENİ YAPILACAK TANKLAR
Hazırlanan yeni proje kapsamında, 6,500 Sm3 /gün kapasiteli Plt-277 Koklaştırma (Delayed Coker) Ünitesi, 3,000 Sm3 /gün kapasiteli Plt-174 Coker Nafta Temizleme (Coker Naphtha Hydrotreating) Ünitesi, 2 adet 35,000 m3 kapasiteli Vakum Resid/Asfalt Depolama Tankı (177D832 ve 177D833) ve ilgili Isıtma Sistemi, 1 adet 15,000 m3 kapasiteli Claried Oil (Ağır Ürün) Depolama Tankı (110D-207), 500 Sm3 /gün kapasiteli Plt-277(300) LPG Temizleme Ünitesi, ferek duyulması durumunda Flare (Meşale) Ünitesinin tesis edilmesi planlanıyor.
3 ALAN KULLANILACAK
Proje kapsamında toplamda 159 bin 650 metrekaerlik alanda 3 adet alanın kullanılması planlanılıyor. En büyük alan 128.200 metrekare ile prosesin gerçekleştirileceği, koklaştırma ünitesi, coker nafta temizleme ünite, 2 adet vakum resid/asfalt depolama tankı ve LPG temizleme ünitesinin bulunacağı alan olacak. Bu alanın güneydoğusunda 24 bin 750 metrekarelik (gerekli görülmesi durumunda) alan içerisine are ünitesi kurulacak. Proje alanını en kuzeyinde ise ağır ürün depolama tankı için yaklaşık 6 bin 690 metrekarelik alan bulunuyor.
65 PERSONEL ÇALIŞACAK
Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi (Resid Upgrading) ve Depolama Tankları Kapasite Artışı Projesinin arazi hazırlık ve inşaat döneminde 400 personelin, proje kapsamında ÇED Olumlu Kararı alınması sonrası yatırımın tamamlanması ile birlikte işletme aşamasında toplam ilave 65 kişi personelin istihdam edilmesi planlanıyor.
ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Hazırlan proje ile ilgili ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında uygun bulundu. Proje ile ilgili ÇED süreci başlatıldı. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilecek.
Tüpraş Kocaeli’de büyümeye devam ediyor!
Kurulduğu günden beri merkezi Kocaeli’de olan Tüpraş, İstanbul’a taşınma kararı büyük tepki çekmişti. Tüpraş şimdi ise Kocaeli’de büyümeye devam ediyor. Raneri içinde yeni tanklar inşa edilecek.
11 Aralık 2019 - 12:03
YORUMLAR