‘’2019-2020 eğitim ve öğretim yılı öncesi kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetlerine yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri Ticaret İl Müdürlüğümüz ekiplerince aralıksız devam etmektedir. Okul alışverişi yapacak velilerimizin üreticisi belli olmayan, merdiven altı olarak tabir edilen ve CE işareti bulunmayan ürünleri satın almamaları, tüketici ürünlerinin insan sağlığı, can ve mal güvenliği ile tüketicinin korunması açısından güvenlik gereklerini karşılamasından sorumlu olduklarını, özellikle hassas tüketiciler olarak adlandırılan bebekler, çocuklar ve öğrenciler tarafından kullanılan ürünlerin taşıması muhtemel risklerini bertaraf etmenin piyasa gözetim ve denetim sürecinde Ticaret İl Müdürlüğümüzün birinci önceliği olduğu bilinmelidir.’’
ŞÜPHELİ ÜRÜNLERDEN NUMUNELER ALINIYOR
Valilikten yapılan açıklamada şüpheli ürünlerden alınan numunelerin test edildiği belirtilerek, ‘’Teknik düzenlemenin öngördüğü işaretler ve/veya belgeler üzerinden incelemenin yanı sıra güvensiz olduğundan şüphe duyulan ürünlerden numuneler alınarak akredite laboratuvarlarda test edildiği, yapılan testler sonucunda güvensiz bulunan ürünlere ilişkin olarak, ürünlerin piyasaya arzının yasaklanması, ürünlerin piyasadan toplatılması, düzeltme ve bertaraf edilmesi, tedbirlerin ilanı ve idari para cezası şeklinde yaptırımların uygulanacağının bilinmesini isteriz’’ ifadelerine yer verildi.
İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR!
Kırtasiye ve okul malzemesi alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralandı:
1-Kırtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir.
2- Özellikle okul çantalarında merdiven altı diye tabir edilen markası - modeli belli olmayan üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir.
3- Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde “CE” işareti ve “EN 71 standardına uygundur” ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.
4- Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin, 36 ay (3 yaş)’dan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır.
5- Oyuncak şeklindeki kırtasiye ürünlerinde “CE” işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
6- Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi gerekmektedir.
7- Tekstil ve ayakkabı ürünlerinde de etiketlerin ve işaretlemelerin Türkçe ve kolay okunabilir olması gerekmektedir. Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketicilerin Kocaeli Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü’nün ALO 175Tüketici Danışma Hattı'na 7 gün 24 saat başvurabileceği, tüketicilerin güvenliğinden şüphe duyduğu ürünleri, www.tuketici.gov.tr web adresleri üzerinden veya twitter.com/etuketici ile facebook.com/etuketici sosyal medya hesapları aracılığıyla da Ticaret Bakanlığına bildirebileceklerdir.
YORUMLAR