Başkanlık sistemi…
Reklam
Reklam
Caner Pesen

Caner Pesen

Yeni süreç!

Başkanlık sistemi…

10 Ocak 2017 - 10:52

Mecliste tartışılmaya başladı, Türkiye’de sistem değişikliği için kritik günler.

Parlamenter sistemin rafa kaldırılacağı, yerli bir başkanlık modeli yapılacak anayasa değişikliğinin en önemli gündem maddesi.

Esasında, biz 12 Eylül askeri darbesinin anayasası diye mevcut anayasadan hep şikayet ettik, dert yandık.  Bugünün anayasasını en çok eleştiren özellikle sol görüşlü arkadaşlarımız olmuştur.

Rahmetli Süleyman Demirel’in, ‘bir kere delmekle bir şey olmaz’ sözü ile başlayıp, delik-deşik edilen anayasamız, esasında ihtiyaçlara karşılık veremediği için sürekli tartışıldı, habire kurcalanıp, değişikliklere uğradı.

Şuan içerisinde bulunduğumuz durum ne olursa olsun, bizim anayasamızın baştan aşağı yenilenmesi bir zorunluluktu.

Olayı sadece başkanlık sistemine indirgemeden, anayasanın ülke ihtiyaçlarına karşılık verecek hale gelmesi gerekli.

Bu anlamda dün itibari ile başlayan yeni anayasa görüşmelerinden, bugünün ihtiyaçlarına karşılık verecek, halkın geniş kesimlerini kucaklayacak bir anayasa bekliyoruz.

Yeni anayasa hazırlamak esasında bir iktidar meselesi değil, bir memleket meselesidir.

Bu nedenle, mecliste tüm temsilcileri bulunan siyasi partilerin ortak görüşü alınarak hazırlanması ve eksiğinin gediğinin, enine boyuna tartışılması gereklidir.

Bugün, yeni bir anayasaya olan ihtiyaç herkesin ortak görüşüdür.

İtiraz edenler, ‘yeni anayasaya hayır’ seçeneğini tercih edenler, mevcuttan daha kötüsü olacak kaygısı ile hareket ediyorlar. Çünkü, mevcut anayasanın eksiklerini en çok dile getirenler, bugün bu anayasanın değişmesine hayır diyenlerdir. Elbette ki, bu kaygıları gidermekte anayasa hazırlayıcılarının görevidir.

Mutlak mutabakat olmalı, bugün iktidar ki parti yarın muhalefette olabilir, yada bir dönem sonra siyaset sahnesinde olmayabilir. O yüzden anayasayı iktidara endeksli hazırlamak, darbecilerin yaptığından daha büyük sıkıntılar doğurabilir.

Elbette yenisi hazırlanana kadar, mevcudu geçerli ve mevcut yasalarda, mecliste tam mutabakat olmadığı taktirde, sandığı ve halkı ön görüyor. Halka gitmenin de şartları var, bu anlamda yeni Türkiye adına Meclis’te çok kritik günler yaşanıyor. (anayasa değişikliğinin halka gitmeden kabulü 367, halka gitmesi için 330 milletvekili imzası gerekli)

Pür dikkat meclisi takip ediyoruz, şimdiden çıkacak sonucun milletimiz için hayırlı olmasını diliyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum