Darıca Belediyesi’nin çöp toplama işini kendisi yapacağını, bunun için araç alımı yapacağını ilk duyduğumuzda çok şaşırmıştık.
Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık’ın o gün ki heyecanına tanıklık etmiş, bu konuyu irdeleyerek, karı-zararına ilişkin, hatta siyasi sonuçlarına ilişkin görüşlerimizi yazmıştık.
Matematik yalan söylemez, Darıca Belediyesi çöp işine yılda minimum 10 milyon ödüyor, bunlar sadece araç ve yakıt parası.
Çöp aracı alan Darıca Belediyesi, 6 aylık çöp parası ile kendi araç parkurunu kuruyordu ve kalan aylar, devam eden yıllarda bu işten sürekli kar edecekti, yılda en az 10 milyon…
Kendisine ticari yatırım için araç alıyormuş gibi, emeklilik ikramiyesini ilk kez alacağı eve yatırıyormuş gibi hassas davrandı, özenerek, araştırarak, en yüksek kalitede araçları, en uygun koşullarda Darıca Belediyesi’ne kazandırdı.
Geçtiğimiz gün Darıca Cumhuriyet Meydanı’nda Darıcalılarla birlikte, araçların ve bu tarihi projenin tanıtımını yaptı.
Alana, Milletvekili, Kaymakam ve İlçe Başkanı ile birlikte geldi ve gururluydu, heyecanlıydı Muzaffer Bıyık.
Darıca gibi önemli bir İlçe’nin 10-15 tane çöp arabası alması, belki çokta abartılacak bir durum değildi.
Fakat, atılan adım tek başına belediyenin çöp arabası alması değil, bu her yönüyle devrim niteliğinde bir adımdı.
Bir belediye başkanı, yıllardır süre gelen, kendisine da başkan olarak para harcama alanı yaratan bir düzeni, İlçe menfaatlerini göz önüne alarak yerle bir ediyordu.
Bugün Darıca’da yeni bir yaşam alanı kuruluyor, Askeri Kışla’nın taşındığı alan da neredeyse yeni bir Darıca Merkezi inşa ediliyor.
Darıca sahili, Eskihisar ve Tuzla’ya bağlanacak.
Bunların yanında, çöp aracı alma işi ‘sıradan, basit’ gibi görülebilir.
Fakat, o gün o araçların tanıtımı için Darıca Meydanı’na gelen İlçe sakinleri de, Darıcalı siyasetçiler, gazeteciler ve bürokratlar da, yapılan işin tek başına çöp aracı alma işi olmadığının farkındaydı.
Ve bir belediye başkanı olarak, birilerine göre, ‘bindiği dalı kesen’ Muzaffer Bıyık, Darıca için attığı cesur adımın gururunu yaşıyordu.
O gün Darıca’nın ‘basit’, ‘sıradan’ bir iş gibi gösterilen çöp araçlarını tanıttığı toplantıya katılanlar, şunu da soruyorlardı, “Darıca kendi çöpünü toplayarak yıllık 10 milyon kazanabiliyorsa, diğer belediyeler daha yüksek bedeller ödediği halde neden bu işi kendileri yapmıyor?”
Bu soruyu belki bir gün birileri daha yüksek sesle sorar ve birileri de belki bir gün bu soruya cevap vermek zorunda kalır.
YORUMLAR