Yaklaşık 2 ay önce Kocaeli Valiliği ilimizde 240 gram ekmeğin satışını 1.5 lira (bir buçuk lira) olarak belirledi.
Bu talep aslında fırıncılardan gelmişti ve bu rakam bile az bulunmuştu.
Valilik belirlediği rakamın üstüne çıkılmaması konusunda duyarlılık gösterirken, bu rakamı az bulmalarına rağmen fırıncılar arasında rekabet baş gösterdi.
Karından feragat edip, sürümden kazanmak isteyen bazı fırıncılar ekmeği 1.25 liraya satmaya başladı.
Aslında bu rakam fırıncıyı kurtarıyor, bunu şuradan anlıyoruz, fırıncılar belediyenin Halk Ekmeği’ni kapatarak, Belediye’ye 85 kuruştan ekmek vermeye başladı.
Belediye’ye bu rakamdan ekmek verebilen fırıncı, bakkal ve toplu alımlarda da bu rakama ekmek verebilirdi ve çok satılan yerlerde bazı fırıncılar bu rakamlara ekmek veriyordu.
Çok ekmek satıp, müşteri çekme derdinde olan bakkalları 1.25 liradan ekmek satmak kurtarıyor olmasına rağmen, belirlenen rakamın altına inmemek, ekmeğin tadını kaçırmamak adına, ucuza ekmek veren fırıncı ve ucuza ekmek satan bakkallara baskı yapılmaya başlandı.
Bu nedenle çıkan kavgalar, okkalı dayak yiyenlerde oldu.
Haliyle ekmeğin tadı da bozulmaya başladı.
Ekmekle bu kadar çok oynanıyor olması tek başına Fırıncılar Derneği’nin hatası mı? Yoksa Valilik ve dolayısıyla Kaymakamlıklar mı bu işin denetimini eksik yapıyor? Bilinmez ama bilinen bir şey var ki, ekmek üzerinden doğru olmayan bir hesaplaşma ve haksız kazanç var.
Benim gözlemlediğim şayet önlem alınmaz ve bir esnafa baskı yapılırken, bir diğerine göz yummak, bu sektörde ciddi rahatsızlıklara neden olacaktır.
Ekmek madem 1.25 liradan satılabiliyor, Gebze genelinde ekmek fiyatlarını bu rakama çekmek için ne bekleniyor?
Bursa’da 400 gram ekmeği 1 liradan satan esnaf mahkemeye verildi ve mahkeme haksız rekabet nedeni ile ucuz ekmek satan esnafı suçlu buldu.
Aslında haksız rekabeti bu konuyla alakalı olarak hayata geçirmek yerine, serbest piyasa ekonomisi işletilmeli ve ekmeği kim ne kadar ucuza satabiliyor ise desteklenip, teşvik edilmeli.
Vatandaş bari ekmeği ucuza tüketebilsin.
YORUMLAR