Koca Gebze bir gazetesine sahip çıkamadı
Caner Pesen

Caner Pesen

Yeni süreç!

Koca Gebze bir gazetesine sahip çıkamadı

19 Temmuz 2024 - 13:49

Koca Gebze bir gazetesine sahip çıkamadı
‘Sanayi kentiyiz’ diye övünürüz.
‘Kocaeliye biz bakıyoruz’ diye hava atarız.
Nüfusumuz, potansiyelimiz ile Büyükşehirli il olmayı isteriz.
Sözde kabuğuna sığmayan bir Gebzeyiz de, özde ne kadarız ve ne kadar Gebzeliyiz bu çok tartışılır.
(Gebze derken, biz Gebze-Darıca-Çayırova ve Dilovası ile bir bütünüz, tek istikrarlı ve doğru yanımızda bu, hiç bölünmedik, ayrışmadık)
Gerçekliğimiz de şu, Kocaeli’den kopuk ama Kocaeli’nin yüzde 42’sini oluşturan bir bölgeyiz.
Kocaeli’nin geneli, Gebze’yi kendinden uzak görür ve hiçte hoş gözle bakmaz ama özelde Kocaeli basını Gebze’ye hep en olumsuz yanıyla bakmıştır.
Mesela Gebzespor’un şampiyonluğu bir gün gazetelerde haber olurken, iç sayfalarda yer buluyorken, maçta atılan bir musluk aylarca manşetlerinden düşmez.
Benzer durumlar diğer alanlar içinde geçerlidir, Gebze’de ki olumsuzluklar, ‘Gebze’de cinayet’, ‘Dilovası karıştı’, ‘Çayırova’da skandal’, ‘Darıca’da ihmal’ gibi haberler manşetleri süslerken, bölgemizde ki olumlu haberler öyle çokta rağbet görmez.
Bu yıllardır böyle süre gelmiş bir durumdur.
Gebze’nin ilk kez Kocaeli’de bir gazetesi oldu.
Basın-ilana kayıtlı, günlük yayın yapan, köklü bir gazeteyi Gebzeli bir gazeteci Ahmet Oğuz satın aldı ve bu satıştan sonra Gebze, güzel ve özel haberleri ile de Kocaeli’de gündem oldu.
Haftada en az bir, bazen 2-3 gün Kocaeli’de yayın yapan gazete, Gebze manşetleri ile çıktı, Gebzeli yazarlar, bölgede ki gelişmeleri Kocaelilere da basılı gazete aracılığı ile duyuruyor oldu.
Ahmet Oğuz yaklaşık 4 yıl bu Gebze’nin Kocaeli’de ki gazetesini ayakta tuttu, Gebze’yi Kocaeli’de manşet yapıp, bölgemizi anlattı.
Gebze’yi ön plana çıkartan Kocaeli’de ki günlük gazete, bölgemizden değil, yine Kocaeli’den aldığı destekle ayakta kaldı.
…Ve gelinen son noktada Ahmet Oğuz, Gebze’nin Kocaeli’de ki gazetesini sattı.
Bu Ahmet Oğuz’un ticari kararıdır, karını-zararını kendisi bilir, ancak şöyle ki bir durum var, koskoca Gebze’nin Kocaeli’de ki sesi kesiliyor, şehrin tamamına hitap eden günlük gazetesi satılıyor, bu durum Gebze’nin hiç umurunda değil.
Ne bir belediye, ne bir sanayi kuruluşu, ne sayısız OSB, ne esnaf, ne de Gebzeli, ‘ya kardeşim öyle yada böyle Gebze yıllar sonra kendisine olumlu ve objektif yer veren bir gazeteye sahipti, bu gazete satılmasın yada yine Gebzeli biri tarafından alınsın’ gibi bir refleks göstermiyor.
Kimsenin umurunda olmuyor.
Bir gazetesine bile sahip çıkamayan koskoca bir Gebze…
Mesele, tek başına bir gazete yada yayın kuruluşu meselesi değil, mesele tam olarak da Gebzelilik, Gebze’nin değerlerine, Gebze’ye sahip çıkma meselesi ve ne yazık ki, Gebze bu meselede de sınıfta kaldı.
Bu satışın ilginç yanı ise Gebze’nin Kocaeli’de ki gazetesine Düzceli bir iş insanı aldı, en azından gazete, Gebze’ye üvey evlat bakan, Gebze’yi olumsuz gözle gören bir İzmitlinin eline geçmedi.
Düzceli iş insanı bu yatırımı ile Kocaeli’de nasıl bir hava estirecek, kente nasıl bir katkısı ve etkisi olacak bunu da önümüzde ki süreçte izleyip göreceğiz…
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum