Panel şahane de, depremle ilgili ne yapıyoruz?
Maraş merkezli iki büyük deprem, bize asrın felaketini yaşattı, canımızı yaktı, on binlerce vatandaşımızı enkaz altında bıraktık.
1999 yılında deprem gerçeği ile yüzleşmiş bir kent olarak, 6 Şubat depremlerinin, en çok çalışan, en çok yara saran şehri olduk.
Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere, İlçe Belediyelerimiz, Ticaret Odamız ve STK’larımız ile ilk günden itibaren seferber olduk, acı bizim bildiğimiz acıydı ve o bölgede ki insanları en iyi biz anlardık..
Deprem felaketi sonrası yaraları sarma konusunda büyük emekleri olan ve halende olmaya devam eden kent yöneticilerimize bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.
Depremin 120. Gününde Kocaeli Kongre Merkezi’nde "120. Gününde Kocaeli’den Depremlere Bakış ve Depremin Hukuki Boyutu Paneli" düzenlendi.
Panele önemli akademisyenlerin yanı sıra kent yöneticilerimiz ve Gebze Ticaret Odası Başkanımız Abdurrahman Aslantaş’da katıldı.
Mehmet Akif Ersoy moderatörlüğünde gerçekleşen panelde önemli konular ele alındı, önemli mesajlar verildi, son derece de yararlı bir panel oldu.
Bölgemiz deprem tehdidi altında ve 1999 depremi sonrasında benzer çok sayıda panel ve etkinlik düzenlendi, her biri için de benzer şeyler söyleyebiliriz, ‘doğru konulara temas edildi, önemli tespitler yapıldı, çok yararlıydı’
Fakat, günün sonunda deprem gerçeğine dair ne önlem alıyoruz, ne yapıyoruz? Soruları hep havada kalmakta.
Dönüşümle ilgili şimdiye kadar pek mesafe kat edilemedi, artan inşaat maliyetleri sonrasında, yakın zamanda da ciddi adımların atılamayacağını görüyoruz.
Maraş merkezli depremler sonrasında şunu gördük ki, arama-kurtarma konusunda da çok eksiklerimiz, zaaflarımız var.
Riskli yapıları dönüştüremeyeceğimiz gerçeği, son derece acı bir gerçek ve bu gerçeği kabul ederek, en azından arama-kurtarma konusunda köklü adımlar atabiliriz.
STK’lar başta olmak üzere, kamu kurumları ve 100 kişiden fazla çalışanı olan işletmelere, arama-kurtarma ekibi oluşturmak zorunlu hale gelmeli, bunu gerekirse yasallarla da desteklemek gerekli.
Ticaret Odamız, 6 Şubat depremlerinde çok emek veren, bölgeye yardım ulaştıran kurum oldu ve Odamızın depremle ilgili hassasiyetini de biliyoruz, dönüşüm konusunda da Oda olarak proje geliştirebilirler ama kısa vadede öncelikli olarak Gebze Ticaret Odamızın, arama-kurtarma ekibi oluşturmasını ve sanayi kuruluşlarını da arama-kurtarma ekipleri kurmaları konusunda teşvik etmesini bekliyoruz.
Gebze Belediyemizin arama-kurtarma ekibi, son derece başarılı işlere imza attı, onlarca canımızı enkaz altından çıkarttı, diğer belediyelerimizin de kısa sürede, kapsamlı arama-kurtarma ekipleri oluşturmasını bekliyoruz, bazı belediyelerimizde bu çalışmaların başladığını duymak da ayrıca bizleri mutlu ediyor.
Depremle ilgili en önemli adım olan riskli yapıların, yıkılıp yeniden yapılması ve sağlıklı yapıların inşa edilmesi; ama bunu yapamıyor olmanın ağır sorumluluğu ve üzüntüsünü yaşarken, deprem sonrası için hazırlık yapmak ve önlem almakta atılabilecek ciddi adımlar arasındadır.
Bari bunu yapalım…
YORUMLAR