Parası olmayan gazetecilik yapmasın
Gazetecilik mesleğinde geldiğimiz son nokta tam olarak da bu.
Zaten sosyal medyanın yaygınlaşması ile yazılı basına olan ilgi azalmış, bir çok gazete kapısına kilit vurmuştu.
İnternet gazeteciliği gelişip, yaygınlaşınca, bu alanda da bir düzensizlik vardı, yaklaşık bir yıl önce bir düzenleme yapıldı ve yapılan düzenleme de, gerçek gazetecilerin önüne engelden başka bir şey koymadı.
Olayın, sansür-özgürlük kısmına hiç girmiyorum bile, ekonomik olarak, özgürce gazetecilik yapmak isteyenlere maddi olarak ciddi engelleme geldi.
Yılların birikimini artık kendi mecrandan yapacaksın, internet siten var, yorumların-haberlerin o mecrada yayınlanıyor, Dünya’nın her yerinden okura ulaşıyorsun ama bunu yapabilmek için iki personel istihdam etmek, okurluk sayını belli seviyede de tutmak zorundasın.
İki personelin maliyeti minimum 50 bin lira iken, okunma sayısı ile ilgili de, mutlaka çalışma ve harcama yapman gerek.
Hadi bu şartlara da uydunuz diyelim, son çıkan yasayla (tasarruf tedbiri) ‘hiçbir kurumdan reklam ve ilan alamazsın’ dendi.
Yani bu son çıkan yasa açıkça diyor ki, “paran yoksa, kendi geçimini sağlamak değil, birilerini de istihdam edecek ekonomik doygunluğun yoksa, sen gazetecilik yapamazsın”
Sosyal Medya’nın gücü ve etkisi tartışılmaz, günümüz teknolojisi de bunu dayatmışsa, Sosyal Medya’ya karşı gelmenin, savaşmanın manası yok.
Ancak, şunu da unutmamak gerek, Sosyal Medya’da dolaşan bilgi kirliliği, bilmem kaç yüz bin okunma, kaç milyon takip diye caka satılan siteler, sorumluluk taşımadan, olayın doğrusunu-yanlışını araştırmadan, bilgi-birikime, emeğe gerek duymadan saman alevi gibi parlar ve sönerler.
İşte, Gebze’de öyle bir mecra oluştu, büyüdü, yaygınlaştı, Gebze’nin siyasetçisi de, kurum-kuruluşu da, saygın kişilikleri de o sosyal medya platformunda boy göstermek için yarış halindeler, ama yalan bilgi, hakaret içeren söylemler, alt yapısı olmadan iftira ve karalama durumunda, muhatap bile bulamıyorlar.
Çünkü, o platformun sahibi yok burada, yurt dışında, işi-gücü tıkırında, kendi fantezisini yapıyor, kimsede umurunda değil, haberin içeriği de, doğruluğu, yanlışlığı da, Gebze adına olumlu yada olumsuz olduğu da adımı ilgilendirmiyor, alıyor tıklarını, sayıyor paralarını.
Yasa koyucu, tedbirdir, kısıtlamadır, tasarruftur, bir çok düzenleme, bazı engellemeler koymuş olabilir ama özellikle yerelde, basın emekçilerine hak ettiği ilgi ve desteği göstermek, önce sizin sonrasında da kentimizin çıkarınadır.
Sadece parası olanların gazetecilik yaptığı, sosyal medyayı para sahiplerinin kontrol ettiği bir ortamda, en çok zararı bu kentin yöneticileri, kentin kurumları ve kentin iş insanları görecektir, bunu da kimseler göz ardı etmesin.
Yapılan düzenlemeler, yasalar, tedbirler, gerçek gazetecilerin mesleklerini icra etmelerinin önünde büyük engel olabilir, bir çok gazeteci mesleği yapamayacak duruma gelebilir, böylesi bir durumda unutulmamalı ki, en büyük kayıp, kentin ve kenti yönetenlerin olacaktır.
YORUMLAR