Sosyal tesislere zam isyan ettirdi
Caner Pesen

Caner Pesen

Yeni süreç!

 Sosyal tesislere zam isyan ettirdi

05 Haziran 2024 - 13:06

 Sosyal tesislere zam isyan ettirdi
Esasta Milletin zamlara isyan edesi vardı, kabak belediyelere patladı.
Ocak ve Haziran zam ayıdır öyle bir ezberimiz vardır, son yıllarda zamlar gün aşırı geliyor, bu ezberimiz bile bozuldu.
İçtiğiniz su bile 20 liraları bulmuşken, 30 liraya çay satılıyorken, 80 liraya içtiğiniz çorba bile 240 lirayı bulmuşken, zammın hangi aralıklarla, hangi kriterlerle yapıldığını takip etmek mümkün olmuyor.
Kimin geliri, ne boyutta arttı, bununda hesabını yapmak mümkün değil ama asgari yaşam, emekli maaşı, işçi ve memur kısmının geliri ortada…
Zamlara ayak uydurmak, anlamak çok zor ve yaşam her geçen gün zorlaşmakta.
Böylesi bir ortamda belediyelerin sosyal tesislerine yaptıkları zam büyük tepki aldı.
Bu tepkilerin bu denli büyük olmasının asıl sebebi de hayata gelen sürekli ve istikrarlı, önlenemez ve anlaşılmaz zamlardır..
Darıca ve Çayırova Belediyesi sosyal tesisleri ile taktir toplayan, hem kalitesi hem de fiyat politikası ile yoğun ilgi gören kurumlardı.
Her iki belediyemiz de fiyat güncellemesi yaptı ve fiyatlarını neredeyse iki katına çıkarttı.
İki katı fiyat artışına rağmen, Çayırova Belediyesi’nin de, Darıca Belediyesi’nin de sosyal tesislerinde ki fiyatlar, benzer kalitede ki restaurantlardan daha ucuz.
Gebze Belediyesi bu konuda zaten ilk andan itibaren fiyat politikasını yukarda tuttu ve alacağı tepkiyi o dönemlerde aldı ve yeni bir tepkiyle karşı karşıya kalmadı.
Çayırova Belediyesi’nin bedava kreşten vaz geçip, kreşinde de ücretli döneme geçmesi de benzer şekilde tepki çekti.
Oysa, Çayırova Belediyesi’nin gözetiminde, belediye sorumluluğunda ve belli bir kalitede olan kreş hizmeti, piyasanın neredeyse yarı fiyatına.
Bugün kreşler 10-12 bin lira civarında para alıyor, Çayırova Belediyesi’nin kreşleri 5 bin lira.
Ortada, ‘500 lira olan kreş fiyatı 5 binlere çıktı’ şeklinde eleştireler gezinmekte ama esasta şimdiye kadar bedava olan kreşler, 5 bin lira oldu ve bu da gayet makul rakam.
Ancak, sonu gelmez zamlar ve ekonomik sıkıntılar, aşırı sıcaklarla birlikte sinir harbi yaşatırken, vatandaş da bu sinirini belediyelerin sosyal tesislere yaptığı zamlara gösterdiği tepki ile çıkartıyor.
Elbette ki, belediyeler vatandaşın huzur ve rahatı için hizmet üretir, mutlaka kolaylık ve ucuzluk beklentisi vardır ama belediyelerin de sürekliliğini sağlamak ve hizmet ağını geliştirmek için ayakta kalması, çok da zarar etmemesi gerekli.
Zamlar ve hayat pahalılığı günümüzün gerçeği, isyan etmek, tepki göstermek, saldırgan olmak çözüm değil ve olmayacağı da açık.
Pahalılıkla da, zamlarla da mücadele etmek için, daha çok çalışmak ve üretmek, bunun yanı sıra da kişisel olarak da tasarruf etmek zorundayız.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum