Geçenlerde bir tanıdığım aradı.
Kızı, hemşire yardımcılığından mezun olmuş. İş arıyormuş. Bu konuda yardım eder misin dedi.
Bu yardım girişimi bana, sağlık sistemimizdeki bir fiyaskoyu da öğretmiş oldu.
Özel Sağlık Meslek Liselerinde hemşire olmak için okuyan, hastanelerde hemşirelik yapmayı hayal eden kızlarımız mezun olunca nelerle karşılaşıyorlar bir bilseniz…
Tanıdığım bir doktoru aradım.
“Bir kızımız var, özel sağlık meslek lisesinden mezun olmuş. Hemşire yardımcısı. İş arıyor. Hastanenizde bu konuda bir ihtiyaç varsa, yardımcı olabilir misin?” diye sordum.
“Gel, yüz yüze konuşalım” dedi. Bu konu, sağlık sistemimizin kanayan bir yarası.
Kızcağız ile gittik. Dinledikçe üzüldüm.
Levent dedi, doktor bey. Hemşire yardımcısı olarak mezun olan bu kızlarımız hastaya iğne bile vuramıyorlar. Bilmediklerinden değil, öyle bir yetkileri yok. İğneyi hemşire vuruyor, bu arkadaşlar ise sadece ampulü kırıp hemşireye veriyorlar.
Bir hemşire yardımcısının hastanede yaptığı işleri anlattı. Görev tanımlarından bazılarını paylaşayım sizlerle.
Hastanın odasını temizlemek. Yatağını yapmak. Hastanın kişisel bakım ve temizliğini yapmak. Yataktan kalkamayan hastanın idrar torbasını boşaltmak, değiştirmek. Tuvalete gitmesine yardım etmek. İdrar ve dışkı örneği almak. Beslenmesine yardımcı olmak. Ölüm sonrası yapılması gereken bakımları uygulamak.
Yaptıkları işlere baktığınızda, hasta bakıcılıktan farkları yok.
Ama özel sağlık meslek liseleri ‘hasta bakıcı’ mesleğiyle ve bu yapılacak listesiyle okullarına kaç genci kayıt edebilir acaba?
Hemşire yardımcılığı diye kayıt alıp mezun olduktan sonra bu görev tanımı ile yüzleştirmek…
İşin püf noktası da bu işte!
Binlerce genç kızımız mezun olunca hemşire olmayı hayal ederken, ya hasta bakıcı olarak çalışmaya mecbur kalıyorlar ya da işsizler ordusuna katılıyorlar.
Bir kısmı elbette mezun olduklarında karşılaşacakları iş pozisyonunu, görev tanımını biliyordur ama çoğunun bildiğini sanmıyorum.
Özellikle de bu kızları bu okullara kayıt ettiren ailelerin…
Aileler, mezun olan kızlarının hemşire olmasını bekliyorlar oysa çalışacakları hastanelerde hemşirelik yapmaları olanaksız.
Ya üniversitede hemşirelik bölümünü bitirmeleri gerekiyor ya da hemşire yardımcılığı görev tanımıyla yukarıda saydığım işleri yapmaları…
Sağlık sistemindeki dönüşümün ucube bir sonucu olarak değerlendiriyorum ben bu durumu. Sağlık Bakanlığı, özel sağlık meslek liselerine ve hemşire yardımcılığı bölümüne neşter vurmalıdır.
Sağlık bakanının sahibi olduğu özel hastaneye tanınan haksız imtiyazlardan sonra gerçi bu beklentimin yersiz olduğunun da farkındayım.
O yüzden ben ailelerin ve hemşire olmayı hayal eden kızlarımızın daha dikkatli olmasını istiyorum…
YORUMLAR